Cârcotașii vor spune, probabil, că de ce un titlu așa de aiuritor („auzi, tu, fată, pui cu șampanie!”) pentru o mâncare ce nu este altceva decât o variantă, mai sofisticată, e drept, a clasicului pui moldovenesc cu ciuperci și smântână. Ei, și? Am preferat acest nume pentru că, într-adevăr, marea noutate o constituie taman șampania, deși nici ideea cu legumele pasate care intră în sos nu-i câtuși de puțin rea. Nu mai trebuie precizat decât că, firește, puiul de curte e infinit mai bun decât cel de baterie, iar ciupercile de pădure sunt întotdeauna mai bune decât champignoanele. Dar nimic nu-i perfect pe lumea asta.
Pentru 6 persoane, pregătiți:
1 pui de circa 1,5 kg, 1/2 sticla de șampanie brut (nu sec, nu demisec, cât despre demidulce ce să mai vorbim!), 2 linguri de unt, 200 g de ciuperci de cultură (champignon), 2 hașme (dacă nu și nu, folosiți în locul lor 2 cepe mici de apă), sare, piper.
Mai vine și sosul, adică
6 morcovi mici, 6 cepe mici, 1 praz mic, 2 cuișoare, 1 lingura de făină, 200 g smântână proaspătă, 1 legătură de pătrunjel, curățată și mărunt tocată, sare, piper boabe.
Curățați puiul și tăiați-l în bucăți.
Spălați ciupercile, tăiați-le felii și puneți-le la călit, într-o cratiță, în unt. Adăugați hașmele curățate și tocate, amestecați puțin și adăugați bucățile de pui.
Sărați, piperați și lăsați să se rumenească la foc mijlociu. Dacă puiul e de curte, puneți capacul și trageți și-o înăbușire, să se frăgezească bine.
Scoateți totul din cratiță și țineți la cald. Peste sosul rămas turnați șampania și lăsați sa scadă până ajunge la o treime din volumul inițial.
Curățați morcovii, ceapa și prazul și puneți-le în altă cratiță la fiert, împreună cu cele două cuișoare, câteva boabe de piper, pătrunjelul tocat mărunt și apă rece cât să le acopere. Fierbeți totul 30 de minute, scurgeți legumele și treceți-le prin sită sau mixați-le.
În cratiță cu sosul de șampanie adăugați, amestecând, piureul de legume, o lingură de faina și smântâna. Puneți și puiul (cu ciupercile și hașmele respective) și mai fierbeți circa 10 minute, până se leagă sosul.
Serviți puiul cu sos de șampanie cald, cu ce garnitură credeți de cuviință, iar în pahare turnați un vin alb sec, de preferință un Chardonnay.
O alta varianta : Am facut reteta asta folosind prune uscate in loc de ciuperci.
Iaca o idee de reținut, mulțam! Plus că pui cu șampanie și pruneaux (ca sa nu zic prune uscate) sună și mai interesant 🙂