• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pui cu lămâie, usturoi și verdețuri la cuptor

May 31, 2011 costachel Fripturi la cuptor, Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete de fripturi 6


Pui cu lamaie, usturoi si verdeturi la cuptor

O friptură excelentă, aromată și foarte simplă, cam asta urmează mai la vale. Plus că acest pui cu lămâie se mai face și foarte repede, în mai puțin de-o oră l-ați și pus pe masă, așa că, după umila mea părere, chiar n-aveți niciun motiv să nu-l încercați măcar o dată.

Drept pentru care înarmați-vă cu

1 kg de carne de pui, poate și ceva mai mult,
1 lămâie,
1 căpățână de usturoi,
ulei,
sare,
piper,
echivalentul a cam 2 legături de verdețuri proaspete (de care vă plac, nu trebuie musai să mă ascultați când vă recomand un amestec de pătrunjel, cimbru și măghiran).

Încălziți cuptorul la 200ºC, spălați și tocați verdeața, radeți coaja lămâii și stoarceți zeama, amestecați bine totul, sărați, piperați și frecați bine puiul cu sosul obținut.

Turnați puțin ulei într-un vas care merge la cuptor, puneți bucățile de carne, presărați prin zonă cățeii de usturoi, necurățați, dar spălați, eventual puneți pe-acolo și jumătățile storse și rase de lămâie (că mai au ceva aromă de dat) și cu asta basta, în cuptor cu friptura noastră, unde trebuie să stea până se rumenește frumos (cam 40 de minute, să zicem).

Garnitura cea mai bună zilele astea firește că o constituie cartofii noi, dar desigur că nu-i obligatorie.

Cât despre vinul pentru acest pui cu lămâie, rețeta asta e numai bună pentru multe vinuri albe, ușoare și seci, cu puternice arome de citrice, care destul de greu pot fi potrivite cu alte mâncăruri. Îmi vine acuma în minte un excelent cupaj de Semillon cu Chardonnay de la Lindemans, dar firește că mai sunt și multe altele.

S-ar putea să vă intereseze și:

Piept de pui la grătar cu lămâie și usturoi Pui marinat cu lămaie și portocală Friptură de vită cu rozmarin și lămâie Pulpă de miel cu sos de usturoi

  • cuptor, friptura, lamaie, pui, tava, usturoi

6 thoughts on “Pui cu lămâie, usturoi și verdețuri la cuptor”

  1. Andreea 01/06/2011 at 16:40

    Ai fost muza mea aseara 🙂

    Insa am imprietenit totul pe foc, intr-o cratita din fonta.
    vem si noi vreo 2-3 zile calduroase-n Montreal 🙂 am zis sa nu aprind fix atunci cuptorul. Probabil textura puiului a altfel, insa gustul e foarte fain. Merci! 🙂

    Reply ↓
  2. costachel Post author02/06/2011 at 12:41

    Uite-asa iar mi-am adus aminte ca trebuie sa-mi iau musai o cratita mare de fonta emailata 🙂 Si, desigur, cu foarte multa placere!

    Reply ↓
  3. Iulia 23/08/2011 at 22:31

    Am facut si eu reteta, dar nu chiar ca la carte, am aprins calculatorul numai dupa ce am bagat carnea la cuptor cu lamaia, dar am adaugat verdeturile dupa 20 de minute. Este excelent sosul care rezulta, dar mi se pare prea putin, asa de bun e, sa mai adaug eventual apa in tava, sau care ar fi secretul ca sa obtin mai mult sos?

    Mersi!

    Reply ↓
    1. costachel Post author24/08/2011 at 08:55

      Dacă vrei mai mult sos, poți, după ce ai scos carnea, să torni în tavă puțin vin sau supă (apă, daca alta soluție nu-i), și să mai dai într-un clocot. Deglaçer numesc francezii operațiunea. Dacă puiul a fost de curte (adică dacă n-a fost prea gras), poți adăuga și o lingură de smântână sau chiar de unt, împreună cu lichidul. Iar tertipul e valabil pentru toate fripturile, atât la cuptor, cât și la tigaie. Cu precizarea că, dacă friptura a fost făcută în Jena, e mai simplu ca, după dizolvarea sosului fripturii (lichidul adăugat trebuie să fie musai fierbinte, în cazul ăsta!), să torni totul într-o crăticioară și să dai in clocot pe aragaz. Mai există o variantă, cu mai mult lichid (cam un pahar), dar atunci se adaugă, de obicei, și făină, ca să se lege.

      Reply ↓
  4. Anca 12/04/2012 at 15:11

    Fac si eu o reteta semanatoare. Doar ca folosesc un pui intreg si ia ceva mai mult gatitul, dar merita. Toti prietenii mei sunt morti dupa puiul meu la cuprot. In principiu amestec unt cu usturoi zdrobit, sare, piper, si oregano. Amestecul il bag sub piepea puiului, pe piept si picioare, un strat cam de 2-3 milimetri de unt. Puiul in interior il umplu cu jumatati de lamaie si catei de usturoi. Asez puiul in tava pe un pat de legume(la alegere, eu pun cepe taiate in sferturi, vinete, cartofi, dovlecei, cartofi dulci) asezonate cu ulei de masline, sare piper si putin rozmarin, si mormal inca ceva catei de usturoi. Masez puiul cu putin ulei de masline, adaug putina apa in tava si dau totul la cuptor la foc mediu. Cand puiul e undeva pe la jumatate facut il stropesc din abundenta cu vin. Si apoi, pana e gata, il mai stropesc din cand in cand cu sosul din tava. Daca vi se pare ca e ars puteti da focul mai incet, desi de la sucurile din tava pielea ba prinde o culoare mai inchisa. Oricum, ii va lua intre 2 si 4 ore sa se faca, in functie de marimea puiului. dar asteptarea merita. Se topeste in gura!!! Pofta mare din nou si sper sa va placa sugestia mea.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved