• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pui cu fasole verde şi smântână

Jul 08, 2010 costachel Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete tradiționale românești 7


Pui cu fasole verde şi smântână

Ceea ce urmează mai la vale e o reţetă absolut grozavă, care vă va cuceri cu siguranţă. O perlă a bucătăriei moldoveneşti, de o savoare rar întâlnită şi care, pe deasupra, se mai face şi extrem de simplu. Secretul? Unul singur, prospeţimea şi tinereţea absolută a păstăilor, care în principiu ar trebui să fie din cele galbene, mai sapide (fie ele late sau fideluţă), dar nici cele verzi, pe care le vedeţi în poză, nu-s de lepădat, mai ales că mâncarea iese mai frumos colorată cu ele. A, iar în ce priveşte carnea, indiferent că o să fie pulpe sau piept, sfatul meu e să scăpaţi de piele (de fapt de grăsimea care vine la pachet cu ea), că n-are nici un rost să ne iasă mâncarea prea grasă ci, dimpotrivă, trebuie să fie delicată şi uşoară.

Aşadar, pentru a duce la bun sfârșit acest pui cu fasole verde şi smântână trebuie să aveţi la îndemână

1 kg de păstăi, spălate şi curăţate,
2 piepturi mari de pui (sau 2-3 pulpe dezosate),
50 g unt,
1 ceapă,
1 morcov (plus încă unul, facultativ),
1 păhărel de vin alb sec,
400 g smântână,
1 ou (sau 1 linguriţă cu vârf de făină),
usturoi (după gust),
verdeaţă (unii vor mărar, alţii pătrunjel, câţiva de-amândouă, dumneavoastră ştiţi în ce categorie vă încadraţi),
sare, eventual piper (alb, că dă mai bine în sosurile cu smântână).

Puneţi mai întâi la fiert ceapa şi morcovul (ambele doar curăţate şi spălate, nu şi tăiate) în apă sărată (cam 2 l), după vreo 5 minute de clocote adăugaţi fasolea şi lăsaţi-o să fiarbă, la foc mic, cam 20 de minute (până e aproape gata).

În timpul ăsta spălaţi carnea şi tăiaţi-o fâşiuţe, să se asorteze cu păstăile (dacă e semicongelată se taie mai uşor). Puneţi-o la călit în unt, într-o cratiţă încăpătoare, împreună cu ceva usturoi, tăiat feliuţe, şi cu eventualul morcov, tăiat şi el după plac (julienne aş zice eu că-i mai frumos, dar nu-i un capăt de ţară). Stingeţi cu vinul, puneţi capacul şi lăsaţi totul la înăbuşit vreo 5 minute.

Scurgeţi fasolea (dar păstraţi ceva zeamă) şi puneţi-o peste carne, turnaţi o ceaşcă din supa păstrată şi mai lasaţi un pic la fiert, cât timp amestecaţi smântâna cu oul (sau făina), verdeaţa, curăţată, spălată şi tocată, plus, dacă vă place, încă puţin usturoi zdrobit. Bateţi totul cu încă o ceaşca de zeamă fierbinte, turnată puţin câte puţin, şi răsturnaţi totul în cratiţă.

Amestecaţi, gustaţi de sare (dacă vreţi şi piper, râşniţi-l acum), lăsaţi să mai dea vreo două-trei clocote şi cu asta basta, stingeţi focul şi puneţi capacul. Serviţi simplu, cu pâine sau cu mămăligă.

Şi un ultim sfat: ca la orice mâncare cu fasole păstăi, principala dumneavoastră grijă trebui să fie să nu le treceţi din fiert. Trebuie să fie, după cum ar zice italienii despre paste, al dente.

Vinul pentru al nostru pui cu fasole și smântână? Teoretic, mai ales dacă n-aţi pus usturoi deloc, ar trebui să vă recomand o Fetească Albă, dar nu pot să nu recunosc că am destupat la puiul nostru cu fasole şi smântână o sticlă de Fetească Regală de Vişani, de la Casa Olteanu. A fost dragoste la prima îmbucătură.

S-ar putea să vă intereseze și:

Fasole verde cu ciuperci și smântână la cuptor Fasole verde cu smantanaFasole verde cu smântână Carne cu fasole verdeCarne cu fasole verde Fasole verde mocănească

  • carne, fasole, fasole verde, pastai, pui, smantana

7 thoughts on “Pui cu fasole verde şi smântână”

  1. aphextwinz 09/07/2010 at 00:52

    Nu ma mai joc, undeva, cineva, ne joaca feste. Eu facui pasui cu smantana, asta nu ar fi nimic. Dar am scos ieri si farfuriile negre la pozat caci nu le mai pusesem de mult la reflector si is identice cu ale dvs. Asta e voodoo.

    Altfel, faina reteta, dar iute astupatoare de vene, noi mai de vara zilele astea 🙂

    Sanatate.

    Reply ↓
  2. Costachel 09/07/2010 at 07:20

    Pai in sensul asta am tinut sa precizez ca-i musai sa fie eliminata grasimea orataniei… Desi, in aceeasi ordine de idei, tot ma uit pe geam de ceva vreme si zau daca vad vreun strop de vara. Asa ca merge la fix mancarica asta, nu-s probleme 🙂

    Reply ↓
  3. aphextwinz 09/07/2010 at 10:40

    Apai parca mai conteaza nitica piele la 400 de grame de smantana 🙂

    Oricum dupa unii medici consultati de mine (nu spun ca au dreptate ca nu ma contrazic decat pe cele ce le cunosc temeinic) e mai sanatos porcul (mi-au explicat ceva de metabolism) decat puii de azi care cresc precum Praslea.

    Dar astea sunt amanunte neimportante, am descoperit niste pui alergati care se vand intr-un anume supermarket, nu mai mereu si costa dublu. Si am rezolvat problema.

    Si da, e gri plumb afara.

    Reply ↓
  4. Costachel 09/07/2010 at 11:41

    Pai conteaza, fi-r-ar ea sa fie… Tin minte ca acu’ vreo 20 de ani nu pricepeam de ce recomandau cartile straine de bucate jupuirea puilor. Cu timpul, am inteles. Asa ca da, susţin si eu ca o ceafă de porc de curte e mai sanatoasa decat o pulpa mare de pui crescut in baterie, cu pielea pe ea. Si nu e vorba numai de grasime…

    Reply ↓
  5. Diana 19/03/2011 at 16:40

    Am facut reteta si a iesit foarte buna !!!!multumim de sugestii!

    Reply ↓
    1. costachel Post author19/03/2011 at 18:56

      Cu multa placere! Si mai am 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved