• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pui cu conopidă și roșii

Nov 30, 2010 costachel Rețete, Rețete cu carne de pasăre 6


Dacă despre excelenta variantă cu smântână și lămâie am vorbit deja, astăzi a venit rândul roșiilor să-și bage nasul în cratițele noastre. Și nu într-una, ci în doua versiuni de abordare ale deliciosului pui cu conopidă și roșii, că poate unii nu se tem de prăjeli și vor mâncăruri mai zdravene și mai sățioase, în timp ce alții, din varii motive (nu neapărat legate de omni-mediatizatul colesterol) preferă să găsească în farfurie preparații mai suave și mai ușoare. Ceea ce nu înseamnă, firește, că astea din urmă ar fi mai puțin gustoase și apetisante.

Prin urmare, indiferent de opțiune, dotați-vă cu

1 pui (circa 1 kg),
1 conopidă (tot cam 1 kg),
500 g de roșii (sau o conserva, sau…),
1 ceapă (sau 1-2 legături de ceapă verde),
ulei (mai mult pentru prima variantă, mai puțin pentru a doua),
pătrunjel,
sare,

plus, opțional,

½ căpățână de usturoi (sau cât vă place),
1 lingură de făină (dacă vreți un sos mai gros),
piper.

Și, înainte de a ne apuca de treabă, să mai precizez un lucru: firește că ați putea folosi doar pulpe, sau piept (dezosat ori ba), sau orice alt pachet asemănător găsiți în raft. Dar, la fel ca la orice altă mâncare de pui cu sos, combinarea bucățelelor de carne din toată orătania (ca și lăsarea oaselor în pace, de altfel) sporește semnificativ gustul.

Bun, pentru prima variantă începeți prin a rumeni în mult ulei bucățelele de pui, cinătuite, spălate și bine șterse. În momentul în care s-au rumenit ușor, scoateți-le și puneți în locul lor buchețelele de conopida, la fel de curate și plăcut uscate. Când s-au aurit, dați-le afară și pe ele, cu o spumiera.

Analizați situația uleiului din cratiță (dacă-i prea mult, mai eliminați, să rămână o pelicula subțire pe fund) și puneți apoi ceapa curățată, tocata mărunt (acum e momentul să adăugați și facultativele, adică faina și usturoiul). Când s-a înmuiat, adăugați puiul și conopida, o ceșcuță de apă (sau, de ce nu?, vin alb sec), puneți capacul și lăsați să fiarbă la foc moale, neuitând că, dacă treceți conopida din fiert, nu prea mai e bună.

Când e aproape gata, adăugați roșiile despielițate (și cozile de ceapa verde, dacă din asta ați folosit). Încă doua-trei minute de clocote mici, timp în care reglați de sare (eventual piper), tocați verdeața cât de mărunt, presărați-o deasupra, stingeți focul, puneți capacul și cu asta basta.

Pentru a doua versiune (cea din poză, în caz că erați curioși), înăbușiți puiul cu ceapa tocata și cu eventualul usturoi (iar pentru stins puteți folosi iarăși vin alb).

Opăriți separat în apa cu sare conopida desfăcută buchețele (4-5 minute, nu mai mult). Strecurați-o și adăugați-o peste pui (dar numai când acesta s-a pătruns bine), amestecând cu mare grija.

După 2-3 minute de bolboroseala, nu vă rămâne decât să procedați așijderea ca mai sus (că n-ar fi frumos să mă repet), cu precizarea că, dacă vreți să îngroșați sosul, puneți odată cu roșiile faina desfăcută într-o ceșcuță din apa în care a fiert conopida.

În ambele variante, dacă vreți să sporiți consistența mâncării, o puteți servi cu piure de cartofi.

Cât despre vinul pentru puiul nostru cu conopidă, un Sauvignon Alb mi-ar surâde cel mai mult, dar dacă veți prefera un alt alb sec, n-o să fie nicio mare nenorocire.

S-ar putea să vă intereseze și:

Pui cu conopidăPui cu conopidă, smântână și lămâie Iahnie de conopidăIahnie de conopidă Budinca de conopidaBudincă de conopidă Conopida la cuptor cu sos de stafideConopidă la cuptor cu sos de stafide

  • conopida, pui, rosii

6 thoughts on “Pui cu conopidă și roșii”

  1. AaltcinevaA 30/11/2010 at 17:36

    Sunt o fire curioasa: din ce tara e reteta? Sau e “inventie proprie”?
    O sa o incerc cu placere si daca nu aflu aceste detalii 🙂

    Reply ↓
    1. Costachel 01/12/2010 at 14:50

      @AaltcinevaA: Păi atâta vreme cât toți românii gătesc oarecum la fel carnea cu legume (că doar în loc de conopidă pot fi morcovi, cartofi, dovlecei, vinete etc.), aș considera puiul ăsta cu conopidă cât se poate de neaoș românesc.

      Reply ↓
  2. DORINEL 30/11/2010 at 20:41

    Deci nu am stiut unde sa scriu aceasta rugaminte….Va rog din tot sufletul domnule Costachel sa ma ajutati pe mine si stiu eu poate mai multe persoane cu o masa pentru sarbatori, bine nu acum dar eu v-am rugat sa fiu sigur ca nu uitati de mine :D….deci chiar am mare nevoie de o reteta de ciorba de burta(stiu ca exista deja o reteta a domnului patorel dar nu ma supar daca ne adaugati niste secrete ale dumneavoastra), eu stiu ce recomandati la felul 2,3,4 eu stiu si desert, praituri…etc! Sunteti singura persoana care o cunosc si ma poate ajuta cu aceasta problema!:D Tin sa mentionez ca sunt prima data singur de sarbatori si trebuie sa imi revin si sa ma pun la munca….poi nu trebuie sa fie si in casa mea sarbatoare? Sper ca nu am suparat pe nimeni cu postarea si daca da imi cer mii de scuze! Multumesc anticipat domnului Costachel, stiu ca nu ma va lasa la greu!

    Reply ↓
    1. Costachel 01/12/2010 at 12:51

      @dorinel: avem o lună întreagă în față pentru pregătiri, rezolvăm!

      Reply ↓
  3. alina 19/05/2016 at 13:34

    toate retetele dvs sunt in latina ? ca nu are cine sa le inteleaga…

    Reply ↓
    1. costachel Post author19/05/2016 at 13:57

      În latină, da, desigur. Că-n geto-dacă n-aș putea… Acuma, serios, recunosc spășit că scriu pentru oameni școlarizați. De rețete scrise simplu și stupid, când nu de-a dreptul imbecil, e plin internetul. Așa că nu cred că-i musai să vă simțiți frustrată. Altminteri, cine vrea mă citește, cine nu, desigur, nu 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved