• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pui cu banane

Jun 12, 2009 costachel Rețete, Rețete cu carne de pasăre 3


Aseara mi-am dat seama ca, din cartea* pe care am scos-o impreuna cu Bogdan, lipseste o reteta tare importanta, si anume taman cea din titlu. Daca nu ma inseala memoria, a fost chiar prima noastra gateala comuna, dupa intaiul mers colectiv la aprovizionare (si, Dumnezeule, piata Sf. Spiridon exista inca!). Pai va dati seama cam ce minunatie ne-a iesit de-am inceput de-atunci, sambata de sambata, vreme de vreo 8-9 ani, sa gatim impreuna (si, fireste, sa mancam zdravan si sa bem asijderea, ca doar oameni am fost si suntem inca!). Si adevarul e ca nici azi, dupa vreo 15 anisori, tot nu pot uita socul pe care l-am avut gustand inefabila si nastrusnica garnitura de banane si arpagic. Chiar merita sa incercati!

Revenind la bananele noastre, aflati ca trebuie sa va aprovizionati cu 1 pui (de vreun kil, nu mai mare), 300 g arpagic, 6 banane (pot fi chiar si nitelus mai verzi, dar nicidecum prea coapte), 1 ceapa, 1 foaie de dafin, cimbru, 200 ml vin alb sec, 1 lamaie, 100 g unt, sare si piper.

Singura parte dificila din toata reteta noastra este curatarea arpagicului, drept pentru care v-as sfatui sa incepeti cu aceasta neplacuta operatiune. Continuati prin a face o supa din capul, gatul, labele, varfurile aripilor, inima si pipota puiului (pe care fireste ca ati avut grija sa-l curatati bine inainte, nu?), adaugand ceapa, cimbrul, dafinul si 500 ml de apa. Spumuiti, lasati sa fiarba bine, timp in care frecati bine oratania cu sare si piper si umpleti-o cu unt plus ficatul propriu, intreg.

Strecurati supa intr-un vas care va merge la cuptor, adaugati vinul si arpagicul curatat, asezati cu grija puiul, dati intr-un clocot pe aragaz, dupa care bagati recipientul in cuptorul incalzit in prealabil, la foc mijlociu. Cat despre banane, e simplu: curatati-le, taiati-le in rondele de-un deget, presarati-le cu sare, stropiti-le cu zeama lamaii si adaugati-le la fiert cam cu jumatate de ora inainte de a fi gata puiul, moment de care veti profita si pentru a stropi zdravan pasarea cu zeama untoasa formata, ca sa se rumeneasca frumos. Cand e rumena bine, iar zeama scazuta aproape de tot, se cheama ca-i gata. Nu va mai spun decat ca, la fel ca in cazul oricarei oratanii fripte la cuptor, e bine ca, dupa ce-ati luat-o de pe foc, sa o lasati vreun sfert de ora sa se linisteasca inainte de a o aduce la masa. Iar o garnitura neutra (piure sau pilaf) n-are ce sa strice, dimpotriva.

Secrete? Unul singur, pe care cred ca-l banuiti deja: pe cat posibil, puiul sa fie de curte (sau, ma rog, in pas cu moda, bio sau ecologic). Nu de alta, dar grasimea neplacuta si excesiva a celor crescuti in baterii risca sa atenteze la delicatetea deosebita a mancarii noastre. Asa ca, daca n-aveti incotro, macar incercati sa eliminati tot surplusul de grasime la care puteti ajunge. Sigur, o sa se lupte impotriva unturii si vinul, si lamaia, dar n-ar strica sa le ajutati oleaca.

Vinul? Uite, chiar nu mai tin minte ce-am baut la prima efectuare a retetei, dar de un lucru sunt sigur: de cate ori ma gandesc la ea, visez si la un Pinot Gris sec, de pe Tarnave.
____________
* Caietul de retete, Polirom, 2003

Update trist: din pacate, sintagma “doar oameni am fost si suntem inca” nu mai e corecta. Am ramas singur…

S-ar putea să vă intereseze și:

Clătite de banane Cornete umplute cu crema de banane Budincă de banane Banane caramelizate

  • arpagic, banane, cuptor, friptura, pui

3 thoughts on “Pui cu banane”

  1. Gabriel Toma 30/09/2010 at 09:17

    Salutare maestre, frumoase rinduri, frumoase timpuri… Te-as corecta un pic la acord… Oameni nu mai sinteti. Om mai esti doar tu, Bogdan devine tarina… Cu mult amar in suflet…

    Reply ↓
  2. Gabriel Toma 30/09/2010 at 09:18

    Scuze maestre, nu am vazut steluta si ultimul comentariu… Am citit grabit si sub impresia inca a tragediei, am vrut sa contribui. Iertare!

    Reply ↓
  3. Costachel 30/09/2010 at 09:47

    Din pacate, cred ca altul a fost mai grabit decat tine… Cu acelasi amar in suflet…

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved