Sep 20, 2012 costachel Știri 3
Un uriaș scandal internațional a izbucnit în domeniul securității alimentare, după ce oameni de știință francezi au dezvăluit rezultatele unui studiu asupra șobolanilor hrăniți cu porumb modificat genetic. Studiul a provocat critici dure din partea altor experți, susținători ai Organismelor Modificate Genetic (OMG) care, evident, au pus la îndoială metodele de cercetare.
Rozătoarelor le-a fost dat să mănânce porumb modificat genetic al companiei americane Monsanto. La capătul acestui experiment, șobolanii au dezvoltat tumori canceroase de dimensiunea unei mingi de ping-pong.
La vremea respectivă, Comisia Europeană a autorizat achiziția și cultivarea în Europa a porumbului modificat genetic american, pe motiv că nu existau suficiente dovezi științifice care să probeze nocivitatea unor astfel de produse pentru sănătatea umană.
„Pentru prima oară în lume, un organism modificat genetic (OMG) și pesticidul utilizat împreună cu el au fost evaluate din punctul de vedere al efectelor asupra sănătății pe o perioadă mai lungă de timp și mai deplin decât au făcut anterior reprezentanți ai unor guverne și industriei alimentare. Rezultatele sunt alarmante”, a declarat profesorul Gilles-Eric Seralini, de la Universitatea din Caen, conducătorul proiectului de cercetare.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Frederic Vincent, a declarat în acest context:
„Am fost informați din presă cu privire la un astfel de studiu. Dacă suntem familiarizați cu el? Nu! Dar vom examina problema. Comisia Europeană a solicitat deja Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară să se ocupe de această cercetare, ale cărei concluzii îi vor fi puse la dispoziție”.
Vincent a mai adăugat că orice produs modificat genetic pus în vânzare în UE este obligatoriu supus unor investigații pe o durată de trei luni înainte de a fi scos pe piață. În replică, jurnaliștii i-au atras acestuia atenția că experimentul pe rozătoare a durat doi ani.
În total, acest experiment a cuprins 200 de șobolani, care au fost împărțiți în trei grupuri. Primul grup a primit ca hrană porumb modificat genetic. Rozătoarelor din al doilea grup le-a fost administrat porumb modificat genetic tratat cu cel mai comun erbicid din lume Roundup. Al treilea grup de rozătoare a beneficiat doar de porumb obișnuit tratat cu erbicide.
Studiul a relevat o rată de mortalitate semnificativ mai mare la rozătoarele care au fost hrănite cu porumb modificat genetic tratat cu erbicid în comparație cu șobolanii care au beneficiat de porumb obișnuit. Rozătoarele care au avut în dietă OMG sufereau de tumori mamare, leziuni hepatice și renale severe, conform unei recenzii a experimentului publicat în revista Food and Chemical Toxicology, care a fost prezentat miercuri în cadrul unei conferințe de presă la Londra.
„Criminal este faptul că toate acestea nu au fost testate mai înainte, că autoritățile sanitare nu au cerut studii mai îndelungate și, iată, de 15 ani peste tot în lume se comercializează produse modificate genetic”, a afirmat profesorul Gilles-Eric Seralini.
Prima reacție la acest studiu a venit din Franța, unde ministrul agriculturii Stéphane Le Foll s-a pronunțat pentru o certificare mai riguroasă a OMG-urilor în UE.
Cunoscutul militant împotriva OMG-urilor, deputatul José Bové (Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, Franța din Parlamentul European) a cerut Bruxellesului „interzicerea imediată a utilizării unor astfel de culturi” în Europa.
Interesant este și faptul că acest studiu, desfășurat în condiții de cvasi-clandestinitate (datorită enormelor interese financiare existente) a fost finanțat, printre alții, de Auchan și Carrefour, care s-au aliat cu această ocazie, pentru a preîntâmpina orice nou scandal alimentar care le-ar putea afecta. Încă n-au uitat pierderile suferite cu ocazia „vacilor nebune”.
Foto: tempsreel.nouvelobs.com
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Astia sint in razboi cu toata planeta… I-as condamna sa-si manince produsele pina la sfirsitul vietii lor mizerabile… si Tabara Valeriu, mare sustinator al OMG din perioada in care era ministru… Sint curios cit a costat colaborarea lui…
Adaugă-l pe listă și pe succesorul Fuia. Tot Monsanto și el…
Msi e o chestie curioasa (asta in cazul in care datele sunt corecte, ca nici asta nu avem de unde sti).
De fapt lasa ca reiterez dincolo sa nu va incarc pagina, eu am avut un soarece, cobai care a trait dublu decat varsta normala si un papagal care a dus-o 15 ani. De si cica traiesc maxim 10. Lasati ca scriu dincolo si bag link incoace.
Sanatate!