• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pretențiile Ungariei au fost respinse: Slovacia poate folosi denumirea Tokai

Nov 10, 2012 costachel Știri 0


Tokai Slovacia

Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a respins, joi, o cerere înaintată de Ungaria împotriva Slovaciei privind utilizarea numelui Tokai în baza de date europeană pentru E-Bacchus. Oficialii de la Budapesta doreau să interzică utilizarea acestei denumiri pentru vinul produs de Slovacia pe teritoriul care-i aparține din regiunea transfrontalieră Tokai.

Datorită unei cereri înaintate de guvernul de la Bratislava în 2009, aprobată și intrată în vigoare în 2010, etichetele vinurilor respective au căpătat dreptul să poarte mențiunea „vinohradnícka oblast Tokaj” (= vin din regiunea Tokai).

Budapesta a considerat că această modificare a fost făcută fără consultarea sa și că respectiva inscripționare va prejudicia vinurile de Tokai produse în Ungaria.

Potrivit unei declarații de presă a CEJ, această schimbare a numelui a fost doar una tehnică și ea nu este în măsură să afecteze denumirea de origine controlată Tokai, care aparține Ungariei.

Ministerul ungar al Dezvoltării Rurale studiază actualmente hotărârea judecătorească și ar trebui să decidă rapid dacă dorește sau nu să meargă mai departe în această problemă.

Din 1984, Comisia Europeană a acordat exclusivitate Ungariei pentru denumirea de origine Tokai. Decizia a putut fi pusă pe deplin în aplicare în 2007, iar unii producători au fost obligați să-și schimbe denumirea vinurilor pe care le produceau până atunci. Începând cu acel an, Tokay Pinot Gris, care se producea în Alsacia, a devenit Pinot Gris d’Alsace, iar Tocai friulano, făcut în regiunea italiană Friuli, a devenit Friulano.

E-Bacchus este o bază de date care include registrul denumirilor de origine și al indicațiilor geografice protejate în UE în conformitate cu Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1234/2007, lista indicațiilor geografice și a denumirilor de origine din state terțe protejate în UE în baza acordurilor bilaterale încheiate între UE și țările respective în domeniul comerțului cu vin, precum și lista termenilor tradiționali protejați în UE în conformitate cu Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1234/2007.

S-ar putea să vă intereseze și:

GruyèreFranța poate să folosească denumirea de gruyère, dar găurile devin obligatorii Mierea cu urme de OMG poate fi comercializată doar cu autorizație vin import exportImporturile de vin au fost anul trecut de cinci ori mai mari decât exporturile Paharul de 100 de puncte LaliqueA fost lansat paharul de 100 de puncte

  • Slovacia, Tokai, UE, Ungaria, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved