• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Praz cu măsline

Oct 18, 2008 costachel Mâncăruri cu praz, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de post, Rețete tradiționale românești 4


În principiu, deliciosul praz cu măsline este (doar) o rețetă clasică de post, dar care însă e atât de bună încât se poate mânca oricând. Și nu m-am mirat prea tare când am auzit cetățeni spunându-mi că asta e singura formă în care mănâncă dumnealor praz. Nu-i bine, sigur că nu-i bine, dar e încă o dovadă că avem de-a face cu o mâncărică minunată, pe care nici nu-i nevoie s-o laud prea tare, drept pentru care mă grăbesc să dau drumul la narațiune

8-10 fire de praz (poate mai mult, poate mai puțin, depinde de grosimea lui și de cat de mare e partea alba),
3 cepe,
1 lingura de pastă de roșii,
100 ml untdelemn,
150 g măsline,
1/2 lămâie,
2 foi de dafin (numai dacă vreți),
1 lingură de zahăr (numai dacă trebuie),
100 ml vin,
sare,
piper,
pătrunjel verde.

Începeți prin a toca mărunt de tot ceapa. Prazul (numai partea albă și cea verde deschis) trebuie tăiat bucățele (4 cm, sa zicem) și opărit.

Puneți ceapa la călit în untdelemnul fierbinte, adăugați prazul și înăbușiți câteva minute. Stingeți cu pasta de roșii amestecată cu vinul, adăugați măslinele (care au fost și ele opărite în prealabil), lămâia tăiată feliuțe subțiri și, eventual, dafinul și zaharul. Dacă lichidul nu acoperă toată problema, adăugați puțină apă din cea în care ați opărit prazul. Sărați, piperați și puneți cratița la cuptor, să scadă la foc domol.

Când e gata, presărați pătrunjel tocat mărunt, puneți capacul (să nu fugă toate aromele) și lăsați mâncarea sa se răcească, fiindcă numai așa e bun acest praz cu măsline. Ba chiar mulți îl vor doar proaspăt scos din frigider.

Și să nu uit: dacă vreți musai să puneți zahar, nu-i o idee chiar rea să-l caramelizați înainte

Cât despre vin, părerea mea sinceră este că numai complexitatea unui Pinot Gris poate sublinia cum se cuvine aceasta excelenta rețetă. Care Pinot poate fi chiar un pic demisec, de data asta, căci rafinatul nostru praz cu măsline are și el dulceața (și complexitatea!) lui.

S-ar putea să vă intereseze și:

Pilaf de praz Praz cu smântânăPraz cu smântână Plăcintă cu prazPlăcintă cu praz Praz gratinat cu suncaPraz gratinat cu șuncă

  • cuptor, lamaie, masline, praz, rosii

4 thoughts on “Praz cu măsline”

  1. Loki 10/08/2010 at 10:45

    Am solicitare sa gatesc asa ceva diseara si e prima oara cand incerc, asa ca imi fac curaj pentru o intrebare: totdeauna am avut impresia ca feliile de lamaie, puse in mancarea asta, se fac amare (cred ca de la coaja); vreo solutie stie cineva? Curatatul/rasul lamaii merge? sau e mai ok sa pun doar sucul?

    Reply ↓
  2. Costachel 10/08/2010 at 10:53

    Mai intai, lamaia nu trebuie sa fie lucioasa (e de obicei semn ca-i ceruita sau data cu alte maglavaisuri ca sa ia ochii fraierilor de cumparatori). In al doilea rand, trebuie sa fie din cea cu coaja subtire (cele cu coaja groasa sunt in primul rand pentru ras, sucul e mai curand bonus, iar in mancare n-au ce cauta). Si, in al treilea rand, oleaca de amarala tot o sa fie, asa ca, daca chiar nu-ţi place, da coaja jos si baga doar feliutele de miez.

    Reply ↓
  3. Loki 10/08/2010 at 11:20

    O sa optez pt varianta ultima, pentru siguranta. Multumesc de sfat!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved