• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Prăjitură de mere cu griș

Jan 27, 2009 costachel Rețete, Rețete de dulciuri, Rețete de post, Rețete lacto-vegetariene 5


Prăjitura de mere cu griș

Un lucru vreau să vă spun de la bun început: prăjitura asta este, de departe, cea mai bună soluție de a transforma merele într-un desert absolut delicios. Dacă mai adaugăm și faptul că se face foarte simplu și că, pe deasupra, mai e și de post, ar trebui să nu mai am nimic de adăugat. Totuși, simt nevoia să mai precizez un lucru: toate cantitățile de mai jos sunt orientative, pentru că rezultatul final depinde foarte mult de merele pe care le aveți la dispoziție, adică de cât sunt ele de dulci sau acre, de zemoase sau de făinoase. Un singur lucru e cert: tava în care o fac are 21×30 (dar să nu înțelegeți din asta că dimensiunea ar fi obligatorie, v-am spus-o doar orientativ). În fine, hai să ne apucam de prăjitură, că mai vorbim noi pe parcurs.

Aprovizionarea nu-i cine știe ce:

2 kg de mere,
300 g griș,
250 g margarină (da, puteți înlocui cu unt, și e chiar mai bun așa),
150 g zahăr,
3 lingurițe de scorțisoară.

La facultative intră alte arome, după plac (rom, vanilie, coajă de lămâie rasă etc), precum și ceva adaosuri, gen stafide înmuiate în rom sau miez de nucă, tocat mare (din cuțit).

Mai întâi, după ce ați curățat merele de sâmburi și (eventual) de coajă, trebuie să știți că, dacă le veți da prin răzătoarea mare, veți obține cu siguranță o pastă. Nu-i rău, însă v-aș recomanda să tocați merele puțin mai mare, ca să obțineți o textura mai grunjoasă, iar pentru asta ideal ar fi un mixer sau o răzătoare V, cu placa de julienne pe ea. Dar asta e o chestie de gust și faceți și dumneavoastră cum doriți, fără să uitați că obligatoriu este, odată operația terminată, să amestecați bine tocătura cu zaharul și aromele.

Ungeți gros tava cu 100 g margarină (eu o topesc înainte, că mi se pare mai simplu). Presărați uniform jumătate din cantitatea de griș, puneți un strat din jumătate din cantitatea de mere, presărați jumătate din grișul rămas, restul de mere, restul de griș, acoperiți cu feliuțe subțiri din margarina păstrată (s-o țineți în frigider cât umpleți tava, da?) și cu asta basta, în cuptorul încins cu ea, unde trebuie să stea cam o oră, la un foc moale spre potrivit (să zicem 175ºC?).

Când se răcorește un pic, presărați sau nu cu zahăr vanilat, după plac.

Trebuie să mai precizez doua lucruri. Mai întâi, dacă tava dumneavoastră este mai mare, puteți renunța la stratul de griș central, punând 2/3 pe fund și 1/3 capac. Iar în al doilea rând, trebuie să vă spun că prăjitura asta cu mere asta are un singur defect: e mai bună a doua zi. Dar vă va fi foarte greu să mai păstrați din ea până atunci.

Vinul? Aproape sigur o Tămâioasă, cu condiția să fie proaspătă, fructată și nu excesiv de dulce. Iar dacă o să găsiți doar un Muscat care să îndeplinească aceste condiții, tot bine o să fie.

S-ar putea să vă intereseze și:

Tartă cu mere Mere coapte umplute Mere caramelizate cu susan Plăcințele cu mere și scorțișoară

  • desert, dulce, gris, mere, prajitura, vanilie

5 thoughts on “Prăjitură de mere cu griș”

  1. Prajitura cu mere 05/10/2010 at 17:46

    Excelenta prajitura, am facut si eu si mi-a iesit foarte bunaaa 🙂

    Reply ↓
  2. Simon 30/01/2011 at 13:36

    yeap…verificat, constatat, concluzionat: buuun.

    Reply ↓
  3. ali 25/05/2012 at 14:26

    Buna Costachel,
    in primul rand vreau sa-ti multumesc pentru retetele delicioase publicate pe blog.Nu sunt o gospodina desavarsita, ba chiar as putea spune ca datorita retetelor tale am inceput sa gatesc.Am exersat recunosc retetele mai simple, rapide si mereu mi-au iesit..cu o singura exceptie: prajitura de mere cu gris de mai sus.Rezultatul a fost cam dezastruos as putea sa spun in sensul ca la final am simtit pe de-o parte grisul scrasnind intre dinti si pe de alta merele destul de uscate. Care sa fie baiul?Multumesc frumos si la cat mai multe retete!

    Reply ↓
    1. costachel Post author25/05/2012 at 15:16

      Baiul (cel puțin la prima vedere) e că merele n-au fost destul de zemoase… Dacă sunt dintr-un soi de-asta mai păcătos (gen „bot de iepure” sau cam pe-acolo), încearcă, după ce le-ai mărunțit, să le ții într-un castron cu zahărul vreo oră-două, să mai lase zeamă. Dar, ca la orice prăjitură cu mere, m-aș feri de soiurile făinoase ca de altceva… 🙂

      Reply ↓
  4. Bogdan 20/03/2013 at 11:00

    Am calit putin merele cu zaharul. Iar la servire am garnisit-o cu frisca. Frisca din lapte.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved