• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Prăjitură cu nuci

Jun 07, 2011 costachel Rețete, Rețete de dulciuri 6


Prăjitură cu nuci

O variantă foarte simplă de prăjitură cu nuci și rapidă tare, cam în 3/4 de oră ar trebui să fie gata. Iar dacă mai adaug și faptul că e absolut excelentă, presupun că n-aveți nimic împotrivă să vedem despre ce-i vorba, nu?

Pentru o formă rotundă cu un diametru de aproximativ 22 cm aveți nevoie de

170 g miez de nucă, tocat mai mare (cu cuțitul),
4 ouă,
50 g făină,
100 g unt,
100 g zahăr brun,
1 vârf de cuțit de sare.

Mai întâi munca preliminară: încălziți cuptorul la 210ºC, topiți 80 g unt la foc moale, separați gălbenușurile de albușuri.

Frecați bine gălbenușurile cu zahărul. Turnați treptat untul topit, apoi făina, puțin câte puțin și, la final, incorporați și miezul de nucă.

Sărați albușurile și transformați-le în spumă tare. Adăugați-le (câte o lingură o dată) în preparația inițială și amestecați ușor, cu o spatulă, de sus în jos și cu multă grijă, să nu se lase.

Ungeți forma cu restul de unt și tapetați-o cu puțină făină (eliminați excesul, dacă-i cazul).

Turnați, în fine, compoziția în formă și băgați-o la cuptor, unde trebuie să stea cam 30 de minute (verificați eventual coacerea cu scobitoarea, pentru siguranță)

Lăsați prăjitura să se răcorească înainte de a o scoate din formă.

Și cred că la această prăjitură cu nuci n-am sa recomand un vin (sunt destule dulci pe piață, nu-i problema de alegere). Ci un lichior de (evident!) nuci, că de tare multă vreme n-am mai băut și mi-e poftă.

S-ar putea să vă intereseze și:

Tort cu ciocolata si nuciTort cu ciocolată și nuci Prăjitură cu fructe Tartă cu ciocolată, banane și nuci Salată de mere, sfeclă roșie, nuci și șvaițer

  • desert, dulce, nuci, oua, prajitura, zahar brun

6 thoughts on “Prăjitură cu nuci”

  1. Andreea 08/06/2011 at 18:27

    Lichior de nuci n-am baut (nici auzit) insa Lacrima lui Ovidiu are un pic de gust de nuca este?

    Reply ↓
  2. costachel Post author08/06/2011 at 19:59

    N-am mai baut de tare multa vreme, asa ca nu mai stiu ce gust are. Dar ai dreptate, si un vin licoros merge la prajitura asta 🙂

    Reply ↓
  3. Andreea 08/06/2011 at 20:31

    nici eu n-am mai baut de f multi ani, insa a fost una dintre primele bauturi pe care le-am gustat (alaturi de visinata) si pesemne m-a marcat 🙂

    ma intriga lichiorul de nuci, ai vreo reteta?
    banuiesc ca tot cu nuci verzi se face, nu?
    ai mei au 2 nuci in curte si poate le surade ideea prepararii lichiorului … eu il preiau pe urma cu bucurie :))

    merci fain!

    Reply ↓
  4. costachel Post author08/06/2011 at 20:42

    Faceau bunicii mei, Dumnezeu sa-i odihneasca! Trebuie sa rascolesc prin hartiile ramase, sa vad ce (si daca) gasesc. A, si ei aveau 3 nuci 🙂

    Reply ↓
  5. dil 16/02/2017 at 10:59

    Ca şi prăjitura cu mere şi griş, mai bună după o zi. 🙂 N-am rezistat tentaţiei de a tăia o felie în seara când am făcut-o, după ce s-a răcit, şi parcă îi lipsea ceva – mă şi gândeam ca data următoare să adaug niscai mirodenii. Însă gustul s-a îmbunătăţit semnificativ până a doua zi. 😀

    Reply ↓
    1. costachel Post author16/02/2017 at 19:26

      Recunosc, în cazul meu prăjitura cu nuci n-a prins niciodată ziua de mâine. Promit să țin minte și mulțumesc 🙂

      Reply ↓

Leave a Reply to Andreea Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved