• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Prăjitură cu blat de biscuiți, cremă de vanilie și ganache

Feb 23, 2015 costachel Rețete, Rețete de dulciuri, Rețete ovo-lacto-vegetariene 3


Prăjitură cu blat de biscuiți, cremă de vanilie și ganache

Zău că mai complicat e numele decât realizarea acestei prăjituri delicioase. Singura problemă ar fi că trebuie să aveți răbdare cu ea, fiindcă timpii de așteptare nu-s chiar mici. Pe de altă parte, însă, cred că va fi perfectă pentru o masă de sărbătoare, fiindcă o puteți pregăti, fără probleme, „printre picături”. Și, cât timp va sta dumneaei în pauză, la frigider, dumneavoastră vă veți putea vedea liniștită de treabă. Că musafirii-s cam mulți, trebuie hrăniți bine și-s destule alte feluri de mâncare menite să le satisfacă lor foamea și să vă consolideze dumneavoastră faima de gospodină ireproșabilă.

Necesarul? Păi, pentru o formă de tort cu margini detașabile, cu un diametru de 18 cm, aveți nevoie de

200 g biscuiți digestivi,
100 g unt,
100 g ciocolată neagră,
50 g smântână nefermentată,
180 g zahăr,
40 g amidon alimentar de porumb,
650 ml lapte integral,
4 gălbenușuri,
10 g gelatină,
1 baton de vanilie,
cacao pentru presărat deasupra.

Topiți untul, la foc moale. Faceți praf biscuiții în mixer, turnați untul topit peste ei și omogenizați amestecul. Puneți-l în forma de tort, apăsând bine cu dosul lingurii (sau cu vreun alt instrument convenabil) încât să obțineți un „blat” uniform pe fund și pe pereți. Băgați totul la frigider, să stea măcar vreo oră, să se întărească bine.

Încălziți la bain-marie smântâna, adăugați ciocolata rasă și amestecați până obțineți o cremă. Lăsați-o să se răcorească (dar nu chiar de tot, că nu va mai fi fluidă). Turnați-o peste blatul obținut anterior și băgați iarăși forma în frigider.

Puneți gelatina la înmuiat în apă rece. Bateți gălbenușurile cu zahărul până când compoziția se albește și se umflă. Adăugați amidonul, apoi laptele rece, puțin câte puțin, continuând, firește să bateți cu strășnicie. Puneți amestecul într-o oală (de preferință într-una din aceea specială de fiert laptele), adăugați batonul de vanilie, crestat pe lungime.

Fierbeți crema cam 10 minute, amestecând-o des cu telul. Scurgeți bine gelatina, amestecați-o cu compoziția fierbinte și lăsați totul să se răcorească.

Turnați, în fine, crema în formă (n-ați uitat să scoateți batonul de vanilie, da?). Puneți iarăși prăjitura în frigider, pentru repausul final (4-5 ore).

Când o scoateți din formă, presărați suprafața cu destulă cacao, decorați după bunul plac (batonul de vanilie poate fi util din nou) și serviți imediat.

Variante? Păi firește că-s destule și-s limitate doar de imaginația dumneavoastră. De la biscuiții care pot fi de alt tip, bașca divers aromați (s-ar putea însă modifica necesarul de unt, aveți grijă!), trecând prin crema de cacao care ar putea fi și ea parfumată în varii moduri și până la decorul final, în care ar putea interveni destule fructe care să dea prospețime prăjiturii noastre.

Vinul? Păi uite că la preparații din astea găsesc utilitatea unor vinuri precum Chardonnay ori Fetească Albă vinificate în dulce. Dar, dacă ați băgat destule fructe în decor, s-ar putea să vă surâdă ideea unei Tămâioase sau a unui Muscat. Oricum, dulce să fie!

S-ar putea să vă intereseze și:

Gelatină de cireșe cu cremă de smântână Prăjitură de mere cu grișPrăjitură de mere cu griș Mohr im HemdMohr im Hemd, sau prăjitura care, adică, discriminează Biscuiți cu ciocolată și ghimbir

  • biscuiti, cacao, ciocolata, crema, crema de ciocolata, crema de vanilie, desert, dulce, prajitura, vanilie

3 thoughts on “Prăjitură cu blat de biscuiți, cremă de vanilie și ganache”

  1. adriana 15/04/2015 at 19:14

    am sa incerc maine aceasta reteta buna. va urmaresc in continuare,

    Reply ↓
  2. vic 22/04/2015 at 16:49

    am facut acc reteta si am o observatie: se simte gustul crud de unt din blat.
    asa ca propun, sa fie bagat blatul pt 5-6 minute in cuptor, pt ca untul sa se topeasca si sa se amestece cu biscuitii.
    in rest a fost foarte bine.
    brava!

    Reply ↓
    1. costachel Post author23/04/2015 at 11:52

      Recunosc, sunt un mare amator de unt „crud”, așa că nu m-a deranjat absolut deloc, ba dimpotrivă. Altminteri, foarte corect, o precoacere ar rezolva optim problema 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved