• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Prăjelile nu favorizează în mod direct bolile de inimă

Jan 25, 2012 costachel Mozaic, Nutritie 0


Un studiu recent a ajuns la concluzia că, în ciuda unor convingeri foarte răspândite, prăjirea alimentelor în ulei de măsline sau de floarea-soarelui nu favorizează în mod direct bolile de inimă.

Cercetările au fost făcute pe un eșantion de aproximativ 41.000 adulți, cu vârste cuprinse între 29 și 69, de ani care, la începutul studiului, nu sufereau de nicio boală de inimă.

Ei au fost împărțiți în patru grupe, în funcție de cât de des au consumat alimente prăjite în ulei de măsline și ulei de floarea-soarelui. S-a luat în considerare inclusiv faptul că produsele alimentare au fost pregătite prin prăjire în baie de ulei, prăjire în tigaie, sotare, pane sau trecute prin aluat.

Cercetătorii au analizat grupul timp de 11 ani și au constatat că doar ceva mai mult de 600 dintre ei au s-au îmbolnăvit de inimă și numai 1.100 de participanți au decedat în acest interval (indiferent de cauză).

Savanții nu au descoperit nici o diferență între cele patru grupe, iar rezultatele aceleași pentru cei care au folosit pentru prăjire ulei de măsline, ulei de floarea soarelui sau nu au consumat deloc preparate prăjite în ulei.

„Într-o țară mediteraneană, în care uleiurile de măsline și de floarea-soarelui sunt cele mai frecvent utilizate grăsimi pentru prăjit, și unde se consumă cantități mari de alimente prăjite, atât acasă, cât și la restaurante, nici o asociere nu a fost observată între consumul de alimente prăjite și riscul de boli cardiace sau de moarte”, arată acest studiu, publicat de British Medical Journal (BMJ) și preluat de huffingtonpost.co.uk.

Studiul mai arată că, în timp ce consumul de alimente prăjite poate duce la creșterea tensiunii, colesterol și obezitate, care pot duce toate la boli de inimă, nu există totuși nicio legătură directă între uleiuri și bolile de inimă.

„Luând totul în considerare, mitul că alimentele prăjite sunt, în general, rele pentru inima nu este susținut de dovezi. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că mesele frecvente bazate pe prăjeli nu vor avea consecințe asupra sănătății”, subliniază profesorul Michael Leitzman, de la Universitatea din Regensburg (Germania).

Contactată de The Huffington Post în legătură cu acest subiect, Eva Lopez, consilier în macrobiotică la SHA Wellness Clinic din Spania a declarat:

„În general, cu cât sunt mai nesaturate grăsimile, cu atât sunt mai sensibile la căldură și lumină. Și invers, cu cât sunt mai saturate. Dar, pe de altă parte, după cum toată lumea știe, grăsimile saturate nu sunt bune pentru sănătatea noastră. Așa că, având în vedere alegerile posibile, e mai bine să consumăm grăsimi vegetale și, cu siguranță, să evităm margarina, care este făcută din grăsimi vegetale hidrogenate, foarte dăunătoare pentru sănătatea noastră, mai ales pentru sistemul cardiovascular.”

O prezentare a uleiurilor pentru gătit puteți găsi aici.

S-ar putea să vă intereseze și:

Ciocolata alungă bolile de inimă Excesul de băuturi carbogazoase favorizează comportamentele violente Cafea cu moderatieCafeaua băută cu moderație face bine la inimă Contează și ce mănânci, dar mai ales când mănânci

  • Nutritie, sanatate, studiu, ulei

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved