Habar n-am din ce motive, dar azi am chef de mâncare grecească. Și, dacă tot erau grecii considerați ca fiind cei mai faimoși plăcintari de pe la noi, ia haideți să vedem împreună dacă reputația asta este sau nu uzurpată.
Așadar, pentru plăcinta asta vă trebuie
1 pui, de circa 1 kg, 1 ceapă, 1 frunză de dafin, 500 g foi de plăcintă, 2 linguri de unt, 2 linguri de faină, 2 ouă, 200 g cașcaval ras, 1 legătură de verdeață (pătrunjel sau mărar, după plac), nucșoară, unt topit pentru uns foile, sare, piper.
Fierbeți puiul curățat cu ceapa, foaia de dafin și sarea de cuviință. Lăsați-l să se răcorească, eliminați pielea, dezosați-l și tocați-l mărunt (dar din cuțit).
Faceți un sos alb cu unt, faină și 2 cești din supa de pui proaspăt obținută. Sărați, piperați. Când sosul s-a răcit, adăugați carnea, ouăle bătute, brânza, nucșoara și verdeața tocată.
Ungeți o tavă cu unt topit, puneți jumătate din foi, stropindu-le bine pe fiecare cu unt topit, așezați umplutura, nivelați, puneți restul de foi, așijderea de unse.
La cuptor, foc moderat (200ºC, să zicem), cam trei sferturi de oră și treaba-i gata. Uite-așa am obținut împreună mâncarea ce se cheamă la ea acasă kotopita.
Ei, dar ce vin bem noi la chestia asta (ținând cont că Retsina nu găsim chiar pe toate drumurile)? Eu v-aș propune un Sauvignon Blanc rece, alături de plăcinta caldă.
Vreți și un antreu ca să fie meniul grecesc complet? Luați 1/2 kg roșii, eliminați semințele și pielița, tăiați-le bucățele mici, căliți-le în ulei de măsline, turnați deasupra 6 ouă bătute și piperate, presărați telemea rasă cât omleta-i încă moale și uite-așa ați preparat un kayanos.