• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Plăcintă cu carne de vită

Sep 04, 2008 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Retete cu carne de vită 0


Plăcintă cu carne de vită

Între noi rămâie vorba, titlul asta e pus cam la derută. Sigur, în original bazaconia asta se cheamă beefsteack-pie (să le facem o vizita și anglo-saxonilor, nu?), așa că traducerea pare destul de corectă. Numai că (și vă veți convinge imediat) mâncărica de mai jos s-ar situa mai curând între budincă și musaca, bașca mai apare în narațiune și vinul, care-i dă un cu totul alt sens în viață. Dar nu contează, dragii mei, e o rețetă excelentă și sățioasă (dacă puneți și-o salată babană alături, nici că vă mai trebuie altceva) și, pe deasupra, face parte din categoria aia foarte plăcută și comodă a mâncărurilor pe care le bagi la cuptor și-ți vezi de treaba până-s gata. Ia să vedem.

Pentru 6 persoane aveți nevoie de

500 g carne de mânzat, tăiată în felii mici și subțiri,
2 cepe mijlocii,
300 g sparanghel (despre el o să vorbim acuși),
200 g cartofi, preferabil noi,
1 pachet de unt,
1 linguriță de boia dulce,
200 ml vin alb,
1 rămurică de cimbru,
300 ml supă de carne (poate fi, dacă alta soluție nu-i, și de cub),
250 g făină,
sare și piper.

Tare bine ar fi să aveți și o oala de lut smălțuit, dar într-o forma din sticla de Jena, cu un diametru nu prea mare și musai cu pereții înalți, nu se schimba gustul cine știe ce.

Bun. Începeți prin a prepara aluatul, amestecând bine 100 g unt cu făina și cu un pic de sare. Dați-i aluatului forma de minge și puneți-l la răcoare, timp de o jumătate de oră. În timpul asta rumeniți feliuțele de carne într-o lingură de unt, după care lăsați-le să aștepte la cald.

Dacă ați găsit sparanghel proaspăt, curățați-l și opăriți-l 5 minute în apa clocotită, răciți-l repede cu apă foarte rece (că dacă fierbe sparanghelul prea mult l-am pierdut, e terci). Scurgeți-l și tăiați-l bucățele.

Curățați cepele și cartofii, tăiați-le rondele pe primele și cubulețe pe cei din urmă. Încălziți 30 g de unt într-o tigaie și căliți ceapa timp de 10 minute. Adăugați sparanghelul, supa și continuați fierberea timp de 10 minute, la foc mijlociu spre moale (dacă sparanghelul pe care-l aveți e din conservă, gata fiert, tăiați-l bucățele și adăugați-l abia la sfârșitul fierberii, cât să facă prezentările cu ceapa). Dacă a scăzut zeama, presarăți cimbrul, sărați, piperați și închideți focul, că ne apucam de treaba.

Ungeți vasul cu untul rămas, puneți pe fund jumătate din carne, continuați cu jumătate din compoziția de ceapa și sparanghel, urmează jumătate din cartofi presarăți cu boia după care, firește, aceste trei operațiuni se repetă, finisându-se totul abia prin turnarea vinului.

Aduceți-vă aminte de aluat și întindeți din el o foaie groasă de 1 cm. Umeziți ușor marginile formei și acoperiți-o cu aluatul. Faceți la mijloc un orificiu rotund cu un diametru de circa 2 cm (ca să aibă aburii pe unde ieși), decorați după plac cu eventualele bucatele de coca ramase și băgați totul în cuptorul încălzit, unde trebuie să stea, la un foc mediu spre slab, o oră, o oră și-un sfert.

Scoateți, lăsați pseudo-plăcinta să se odihnească 5-10 minute și serviți.

A, n-ați găsit sparanghel? Da’ ce, s-au terminat legumele? Puneți o data cu ceapa la călit și niște ciuperci curățate și tăiate feliuțe, basca un cățel-doi de usturoi, că se împacă bine. Eu unul as încerca și cu țelină verde, conopidă, anghinare sau chiar cu gogoșari, că rău nu poate fi. Alegerea însă vă aparține numai și numai dumneavoastră.

Vinul pentru plăcinta noastră? Roșu, desigur, dar din cauza bogăției de legume nu-i bine să fie prea agresiv, așa că o Fetească Neagră va fi numai bună.

S-ar putea să vă intereseze și:

Chili con carneChili con carne Mușchi de vită cu legume Mazare cu carneMâncare de mazăre cu carne Tocaniță de puiTocăniță de pui (porc, vită etc.)

  • Anglia, cartofi, ceapa, cuptor, legume, placinta, reteta, sparanghel, SUA, vita

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved