• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pizza napolitană, în Patrimoniul cultural al UNESCO?

Mar 29, 2011 costachel Știri 2


După ce și-au asigurat prezența dietei mediteraneene în moștenirea culturală „intangibilă” stabilită de UNESCO, italienii au prezentat o nouă listă de candidați pentru anul 2011, anunță The Guardian. Printre ele, pizza napolitană, cursele anuale de cai din Siena (Palio di Siena), producţia de viori şi violoncele din Cremona (orașul familiilor Amati, Guarneri și Stradivarius), procesiunea Carnavalului din Viareggio (80 km de Florenţa), festivalurile din Nola și Viterbo, dar și podgoriile din Pantelleria, cele care produc vinurile dulci Passito. Dintre ele, favorite par să fie pizza napolitană și viorile.

Pizza, așa cum o știm astăzi, a apărut la Napoli în secolul al XVIII-lea, și tot acolo a fost făcută pentru prima oară, în cinstea reginei Margareta de Savoia (soția lui Umberto I), celebra varianta cunoscută de atunci sub numele de Margherita.

De reținut că „pizza napoletana” este o denumire generică, sub umbrela căreia se regăsesc mai multe tipuri, pe lângă sus-menționata Margherita fiind menționată explicit, de către Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN), și marinara. Conform AVPN, o pizza napolitană trebuie să fie rotundă, cu un diametru care să nu depășească 35 cm, cu marginile ridicate (1-2 cm) și centrul subțire (0,3 cm în mijloc). Pizza trebuie să fie moale, elastică și trebuie să se poată împături ușor. Aluatul trebuie lăsat la crescut cu până la 24 de ore înainte de preparare, iar coacerea se face, obligatoriu, în cuptor cu lemne. Foarte importante sunt ingredientele, care trebuie să fie din zonă: roşiile trebuie să fie din soiul San Marzano, mozzarella di bufalla Campana, uleiul extravirgin, și toate (inclusiv făina) trebuie să provină din regiunea Campania.

Dar nu toată lumea din Napoli este de acord cu aceste reguli. La restaurantul Da Michele, care și-a început activitatea la sfârșitul secolului al XIX-lea, pizza (considerată a fi printre cele mai bune din Napoli, dacă nu chiar cea mai) este mult mai mare, uleiul e de soia, iar mozzarella e de vacă, așa numita fior di latte. Iar o eventuală reglementare europeană s-ar putea să-l oblige să-și schimbe rețeta.

Cu un singur lucru sunt, până la urmă, de acord toți pizzaioli străvechiului oraș italian: pizza nu trebuie să conțină niciodată (dar niciodată!) ananas.

S-ar putea să vă intereseze și:

Tartină napolitanăTartină napolitană PizzaCum a cucerit pizza întreaga lume? Pizza cu brânză de capră și busuioc Pizza Margherita

  • Italia, pizza, UNESCO

2 thoughts on “Pizza napolitană, în Patrimoniul cultural al UNESCO?”

  1. Gurmandel 29/03/2011 at 10:33

    Ahhh… ananas… Offff… 🙂

    Reply ↓
  2. aphextwinz 30/03/2011 at 20:13

    “pizza nu trebuie să conțină niciodată (dar niciodată!) ananas.”

    si nici tagliatta sau muschiul de vita, ori puiul, nu trebuie imbracat in sos gorgonzola. dar te pui cu influenta americana in Italia?

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved