• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Piure de linte

Jan 25, 2013 costachel Rețete, Rețete cu legume, Rețete de garnituri, Rețete de post 10


Piure de linte

S-ar fi potrivit, oare, mai bine denumirea de linte bătută pentru acest piure de linte? Ce să zic, și da, și nu. Da, pentru că asemănarea e destul de evidentă. Însă și nu, mai ales din cauza condimentării. Cel puțin în varianta de mai jos, căldura chimenului și prospețimea pătrunjelului aduc cu ele o diferență suficient de mare față de tradiționala noastră fasole bătută.

Dar vă propun să trecem în bucătărie, să vedem ce-avem nevoie pentru doi flămânzi sau patru pofticioși:

250 g linte,
1 ceapă, înțepată cu un cuișor,
2 morcovi,
2 căței de usturoi (sau după gust),
1 linguriță de boabe de chimen,
frunzulițele de la câteva fire de pătrunjel,
1 linguriță rasă de boia,
unt (dacă-l veți servi cald) sau ulei,
sare și piper.

În mod normal, lintea n-are nevoie să fie înmuiată dinainte, dar firește că puteți respecta indicațiile de pe unele pachete și s-o țineți în apă 2-3 ore înainte de fierbere.

Dacă vreți să treceți direct la treabă, alegeți-o, spălați-o și puneți-o la fiert în apă rece, împreună cu ceapa și morcovii, eventual și alte legume de supă ori condimente. Fierbeți-o până se înmoaie bine, cam 30 de minute de la primul clocot, să zicem (dar timpul exact de fierbere depinde de soi). Ca și în cazul fasolei, nu se pune sare în apa de la fiert.

Scurgeți-o bine, ceapa aruncați-o, iar cu morcovii faceți ce vreți: îi trimiteți după ceapă sau îi puteți transforma și pe ei în pastă, împreună cu lintea, pentru un mic plus de dulceață.

Pasați (sau mixați) lintea cât e fierbinte, adăugând sare, piper, chimen, usturoi pisat, pătrunjel tocat mărunt și unt (sau ulei) după gust. Dacă veți servi acest piure de linte cald, nu-i o idee rea să mai adăugați un pic de apă de la fiert și să-l înfierbântați bine înainte de servire. Dar nu uitați să amestecați non-stop, să nu se prindă.

Dacă va sosi pe masă ca garnitură, atunci serviți-l ca atare, decorat simplu cu boia și pătrunjel. Dacă însă îl veți servi rece, ca un aperitiv, atunci puteți să-l tratați ca pe o fasole bătută și să puneți peste al nostru piure de linte ceapă prăjită. Colorată, eventual, tot cu boia.

Vinul? Păi alb, sec și cam atât. Că doar n-o să facă mofturi o biată linte, mai ales după ce-a fost făcută zob.

S-ar putea să vă intereseze și:

Salată orientală de linte Ciorba de linte Supă-cremă dulce-acrișoară de linte Salată de linte cu somon afumat și citrice

  • garnitura, linte, piure, post

10 thoughts on “Piure de linte”

  1. ford 25/01/2013 at 13:23

    De abia astept sa o incerc! Multumim!

    Reply ↓
  2. aphextwinz 25/01/2013 at 18:42

    Interesant, eu am facut lintea batuta exact ca pe fasolea batuta (ulei, usturoi, ceapa prajita) si e foarte buna, e de incercat si varianta asta. Sanatate!

    Reply ↓
    1. costachel Post author26/01/2013 at 16:08

      Așa o făcusem și eu prima oară, dar varianta asta m-a surprins plăcut. Drept pentru care am făcut-o de rușine, povestind-o la toată lumea 🙂

      Reply ↓
  3. Gurmandel 25/01/2013 at 20:50

    Daca adaugi trei cani generoase de zeama de fiert, iti iese supa crema! Ceea ce cam la doua saptamini execut eu cu mare drag!

    Reply ↓
    1. costachel Post author26/01/2013 at 16:10

      Da’ ciorbă de linte nu mai faci? 🙂

      Reply ↓
  4. stefana 26/01/2013 at 14:45

    O intrebare de la un novice pentru un profesionist: de ce nu se pune sare la fiertul fasolei ori lintei?

    Reply ↓
    1. costachel Post author26/01/2013 at 16:05

      Sarea întârzie foarte mult fiertul, iar rezultatul final nu mai e la fel de bun. De aceea toate legumele uscate (nu doar fasolea sau lintea) trebuie sărate numai la final.

      Reply ↓
      1. stefana 30/01/2013 at 20:14

        Multumesc! Voi tine minte.

        Reply ↓
  5. cristina 29/03/2013 at 16:41

    Ai uitat Usturoiul! cand se pune, la fel ca la fasole?? Merci!

    Reply ↓
    1. costachel Post author30/03/2013 at 08:51

      Scuze! Da, atunci se pune. Am corectat 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved