• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Piure a la grec

May 17, 2011 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de garnituri, Rețete ovo-lacto-vegetariene 7


Sigur, știm cu toții că există o sumedenie de preparate botezate în cărțile noastre de bucate (și ale altora) „a la grec”, „à la grecque” etc. Dar chiar piure? Sincer, tare m-am mirat când am aflat rețeta asta cu vag parfum de scordolea și vă dați seama că mi-a plăcut, atâta vreme cât mă grăbesc să v-o povestesc și dumneavoastră.

500 g cartofi (din cei galbeni, făinoși),
3-4 căței de usturoi,
1 gălbenuș,
125 ml ulei de măsline,
2-3 linguri de zeamă de lămâie,
sare,
piper,
50 g miez de nucă, tocat grosolan.

Curățați mai întâi cartofii, spălați-i, tăiați-i bucăți și fierbeți-i în apă cu sare. Curățați usturoiul și transformați-l în alifie, cu un pic de sare.

Zdrobiți cartofii, adăugați gălbenușul și usturoiul. Turnați uleiul în fir subțire (ca la maioneză) și frecați bine piureul până se transformă într-o pastă onctuoasă. Reglați gustul cu zeamă de lămâie și piper, adăugați, în fine, nucile și puneți castronul pe masă. Atât. A, poate mai vreți și nițel pătrunjel verde, tocat mărunt, cât să-i dați o față…

Cât despre variante, am o mică problemă. Căutând pe net mai multe amănunte despre rețeta asta, am descoperit și versiuni îndepărtate tare, cu iaurt, măsline și oregano. Promit să mă documentez mai temeinic și să revin asupra nebuloasei probleme.

În ceea ce privește vinul, firește că-l veți potrivi după felul principal. Că doar piureul nostru a la grec e doar un însoțitor și nimic mai mult.

S-ar putea să vă intereseze și:

Musaca de cartofi piureMusaca de cartofi piure Musaca de cartofi cu ciuperci si prazMusaca de cartofi piure cu ciuperci și praz Somon la cuptor cu piure de cartofi si hreanSomon la cuptor cu piure de cartofi și hrean Magiritsa, sau ciorbă à la grec de măruntaie de miel

  • cartofi, Grecia, nuci, piure, usturoi

7 thoughts on “Piure a la grec”

  1. aphextwinz 17/05/2011 at 22:37

    Tocat grosolan?

    Reply ↓
  2. aphextwinz 17/05/2011 at 22:38

    Na ca scrisesem mai mult dar nu stiu cum am dat send numai cu nemultumirea, voiam sa spun ca nu stiu de ce e a la grec piureul, model skordalia, cum ati mentionat, dar suna bine. Se face.

    Reply ↓
  3. costachel Post author18/05/2011 at 10:31

    Habar n-am de ce-i a la grec, sub numele asta am gasit reteta, asa am dat-o mai departe (dupa cum spuneam si in text, documentarea n-am terminat-o). Si mi-a placut mult, asa ca am zis s-o raspandesc iute. Iar „grosolan”, desigur, ca antonim pentru „fin” 🙂

    Reply ↓
  4. aphextwinz 18/05/2011 at 20:30

    Pai o fi a la grec pentru ca seamana cu scordoleaua/skordalia, nu asta era buba, eu la faza cealalta ma refeream, suna mai bine ceva gen “taiat mai mare” decat “grosolan”. Mie imi fuge gandul de la mancare cand aud de grosolan sau grob, chit ca pe alocuri se accepta, in loc sa vad in fata preparatul, ma gandesc la “bodyguarzi”. (sau si mai rau, vorba Eminoviciului, la bulgaroi, nu eu am zis-o ci poetul).

    Parerea mea 😀

    Sanatate!

    Reply ↓
  5. costachel Post author20/05/2011 at 09:19

    Ok, data viitoare am sa spun „grosier” 😀

    Reply ↓
  6. Peccatum 30/04/2012 at 22:15

    Eleganta treaba piureul asta, l-am incercat astazi si a iesit excelent, eram in cautare de o idee care sa mai invioreze terna reteta clasica.

    Reply ↓
    1. costachel Post author01/05/2012 at 07:41

      Chit că-s un vechi amator de piure „clasic”, nu pot să nu mă bucur de succesul „a la grec”-ului 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved