Ce e pisco? E un rachiu obtinut din struguri (dar atentie, din tot fructul, nu doar din ramasitele de dupa tescuire, si nici din vin sau drojdie), cu o tarie in jur de 40 de grade. Datorita materiei prime nu este aspru precum grappa, marc-ul sau tescovina; in plus, strugurii provenind din regiuni deseori din regiuni foarte calduroase, continutul de zahar este unul ridicat. Si ca veni vorba, soiurile cele mai folosite sunt, pentru Chile, Muscat de Alexandria, Pedro Ximénez, Moscatel Rosada, Torrontés Riojano si Torrontés Sanjuanino, iar pentru cel din Peru Albilla, Italia, Torontel, Mollar, Negra corriente, Quebranta si Uvina. Si mai trebuie mentionat ca, atat in Chile, cat si in Peru, pisco este considerat bautura nationala, existand si un conflict intre cele doua tari pentru folosirea denumirii comerciale.
De unde vine denumirea? Acum mai mult de 2000 de ani locuia, in valea Pisco, civilizatia precolumbiana Paracas renumita, pe langa tesaturi si trepanatiile practicate, pentru ceramica sa. In epoca Imperiului Incas, olarii sai erau denumiti piskos, denumire capatata in timp si de vasele in care se tineau bauturile. Iar cum primul rachiu din struguri a fost stocat in aceste vase, s-a procopsit cu numele ambalajului.
In mod traditional, pisco se bea cu gheata, lamaie si zahar. Pentru a obtine cel mai faimos cocktail bazat pe aceasta bautura, Pisco Sour, se adauga 1 albus de ou.