• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Piperada

Sep 15, 2008 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete cu ouă, Rețete de aperitive 11


Sau, mai pe românește spus, jumări cu ardei gras (de aici vine numele, nu va gândiți la piper). Piperada este o rețetă tradițională din Țara Bascilor, foarte simplă și absolut grozavă. Acuma nu zic că românul n-ar ști cum să facă asa ceva și de capul lui, dar dacă tot e cunoscută prin lume rețeta sub numele ăsta, m-am gândit ca ar fi politicos din partea mea să-i dam bascului ce-i al bascului. Păi nu?

Pentru 4 persoane dotați-vă cu

6 ouă,
1 ceapă,
2 căței de usturoi,
2 ardei grași (aș zice roșii, dar nu-i chiar musai),
2 roșii,
2 felii de șuncă (facultativ),
cimbru,
pătrunjel,
ulei de măsline,
sare,
ardei iute, după gust, bine curățat de vinișoare și semințe.

Spălați și curățați bine toate ingredientele (părerea mea e ca roșiilor să le dați jos pielița și semințele). Hăcuiți-le mărunt pe toate.

Începeți prin a căli în ulei ceapa, usturoiul și ardeii (grași&iuți). Când s-au înmuiat, adăugați cubulețele de roșii, amestecați un pic, sărați și lăsați toată chestia asta să scadă, la foc moale (ultima oara când am făcut jumările astea, am adăugat odată cu roșiile și un strop de vin alb sec, și rău n-a fost, dimpotrivă).

Când scopul a fost atins, adăugați ouăle bătute bine, verdeața tocată mărunt și începeți să amestecați cu o lingura (sau o spatulă) până când se încheagă bine totul.

Dacă ați vrut și șuncă, tăiați-o fâșioare lungi, prăjiți-le separat și puneți-le peste jumări, în fiecare farfurie.

Dacă vă mai spun că, fără șuncă, bascii mănâncă piperada și rece, se cheamă că am terminat expunerea referitoare la aceste jumări franco-spaniole (că așa-i Țara Bascilor, și de-o parte, și de alta a graniței).

Cât despre vin, o să râdeți, n-am să vă recomand unul alb, pentru că la ceapă, usturoi, cimbru și ardei iute, toate călite, gustul meu se îndreaptă glonț spre un rozé, sau chiar un roșu ușor. Mai ales dacă peste jumări apare și șunca.

S-ar putea să vă intereseze și:

Tartine la cuptor cu sunca, masline, ardei gras si cascavalTartine la cuptor cu șuncă, măsline, ardei gras și cașcaval Salata de cartofi cu sunca presataSalată de cartofi cu șuncă presată, castraveți murați și maioneză Rosii la cuptor cu sunca si cascaval afumatRoșii la cuptor cu șuncă și cașcaval afumat Tartine calde la cuptor cu ochiuri

  • ardei, jumari, omleta, oua, rosii, Spania, sunca, tigaie

11 thoughts on “Piperada”

  1. Liliana Costache 11/10/2010 at 09:45

    Bine ca bascul habar n-are ca noi, in Tara Romanilor, avem basca. Cu care dam dupa caini cand ne place ceva. Dar bascului nu-i spunem! Sssssssssssssttttttttt!

    Reply ↓
  2. cofi 12/10/2010 at 00:38

    Pe la noi, inspre Dobrogea exista o mancare care se numeste chipearca sau pipearca si care comporta in alcatuire ardei copti sau prajiti, rosii, oua si branza telemea sfaramata, cred ca ardeii iuti mergeau pusi dupa gust, zic si eu.
    Eu am mancat si calda si rece este mortala, as da oricand varianta cu branza pe aia cu jambon.
    Si acum sa-i dam machidonului ce-i al lui, ca la ei e mancare traditionala??

    Reply ↓
    1. Costachel 12/10/2010 at 08:52

      Cat oi fi eu de jumatate dobrogean, e prima oară cand aud de mancarea asta. In schimb, mi-ai adus aminte de o preparatie (presupun) tot machidoneasca, ardei kapia umpluti cu branza framantata si rumeniti scurt in tigaie. O minune! Anul asta am cam pierdut trenul, dar la anul musai ma chinui sa-mi aduc aminte cum facea mama si ma apuc de treaba…

      Reply ↓
  3. cofi 12/10/2010 at 12:01

    Daca nu te superi pot sa-ti dau un link, eu am mancat cand eram pe la mare, de la niste machidoni.Daca nu vrei poti scoate linkul este de la un ziar http://bucatarie.jurnalul.ro/stire-jurnalul/povesti-armanesti-cu-arome-imbietoare-519722.html dar promiti ca nu te superi, da??

    Cat despre reteta a doua o stiu si pe aia, tot machidoneasca, dar n-ai pierdut inca trenul, mai erau ardei kapia in piata 😀

    Reply ↓
  4. Loki 14/10/2010 at 13:53

    Ambele retete amintite pe aici ca si fiind macedonesti eu le-am intalnit prin Bulgaria, la restaurante. Ardeii kapia erau copti, umpluti cu branza si facuti ulterior pane in ou.

    Reply ↓
  5. Costachel 14/10/2010 at 15:13

    Pai e normal. Trecand peste faptul ca si Bulgaria are machidonii ei (era pe traseu, plus ca nici Cadrilaterul nu ni l-a luat nepopulat), sigur ca exista suficiente trasaturi comune in bucataria balcanica. Dar cum la noi le fac mai ales aromanii, cum Dumnezeu sa le categorisesti altfel? 🙂

    Reply ↓
  6. Gurmandel 15/07/2015 at 17:46

    Deci asa se numeste omleta mea… Piperada… 😀

    Reply ↓
    1. costachel Post author15/07/2015 at 18:46

      Ba se cheamă scrob cu ardei gras. Sau, mă rog, depinde ce musafiri ai la masă 🙂

      Reply ↓
  7. cofi 16/07/2015 at 18:21

    Dea asta facea si bunica-mea si-i zicea omleta cu ardei. Daca n-am trimis-o la specializare!!

    Reply ↓
  8. adriana stroe 04/06/2018 at 16:19

    varianta cu ardei prajiti in unt, sos de rosii, oua si branza de vaci o facea bunica din Basarabia. In Romania mancarea de ardei cu sos de rosii, oua, branza telemea este o mancare machedoneasca si se numeste piperchi targasiti.

    Reply ↓
    1. costachel Post author16/06/2018 at 13:37

      Și mai e și varianta, tot machedonească, de ardei kapia umpluți cu brânză și prăjiți repede în tigaie.

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved