O rețetă simplă și foarte gustoasă, ba și de post, pe deasupra. Nu e chiar pilaf, parcă trage oleacă spre mâncărică, dar nu-i nimic rău în asta. În plus, după cum probabil vă veți da repede seama, acest pilaf de varză dulce are aproximativ aceeași relație cu sarmalele de post precum varza a la Cluj cu sarmalele de dulce. Și tot în ordinea asta de idei, firește că mâncarea asta va fi mai buna reîncălzită, a doua zi. Pilaf reîncălzit? Ia să vedem și nebunia asta.
Pentru 4 persoane flămânde vă trebuie
1,5 kg de varză, 2 cești de orez, 2 cepe, 100 ml ulei, 2 legături mici de verdeață (mărar + pătrunjel), cimbru, sare și piper,
iar la facultative să mai notăm și
1 morcov, 1 ardei gras, 4 roșii (sau 1 cutie de pulpa de roșii),
Începeți prin a vă ocupa de varza: curățați-o, tocați-o mărunt, frecați-o cu sare și lăsați-o vreo oră în pace.
Curățați ceapa, tocați-o mărunt și căliți-o în ulei încins (eventual laolaltă cu facultativul morcov și opționalul ardei gras, totul curățat, spălat și tocat). Presărați nițică sare și, cât timp se înmoaie amestecul, stoarceți foarte bine varza și adăugați-o peste ceapă. Turnați deasupra cam 4 cești de apă fierbinte, puneți capacul și lăsați la fiert, la foc potolit.
Când e aproape gata (cam 1/2 de oră ar trebui să dureze), adăugați orezul, roșiile despielițate și tocate, cimbrul și ceva piper. La loc capacul, mai fierbeți cam 5 minute, adăugați și verdeața tocată, reglați gustul de sare, amestecați, lăsați să mai fiarbă acoperit încă vreo 5 minute și cu asta basta, stingeți focul, lăsați capacul peste oală, mai așteptați vreo 20-30 de minute (că orezul se va umfla și singur în timpul asta) și serviți. Cu smântână, dacă nu țineți post.
Dacă doriți, puteți baga și ciuperci în oală, cam 1/2 kg, mărunțite și puse la călit odată cu ceapa, numai că în cazul asta va trebui să reduceți puțin atât cantitatea de varză, cât și pe cea de apă (că-și lasă zeama lor). Și că veni vorba și de lichide, da, o ceașcă poate fi cu vin alb sec, cât despre apă, sigur că ar fi mai bine supă. Și tot la capitolul vin, puneți un păhărel și la reîncălzirea de care vorbeam la început (pe care ar fi bine s-o faceți în cuptor, la foc slab, descoperit, de data asta, să se rumenească nițel deasupra).
În pahare zic eu că, mai ales în versiunea strict de post, bine ar fi să turnați o Fetească Regală. Dacă însă apare și smântâna lângă acest pilaf de varză dulce, poate c-ar fi mai bună o Fetească Albă, dar de prin Ardeal ori Moldova.