• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pilaf de varză dulce

Jan 26, 2009 costachel Mâncăruri cu varză, Pilaf, Rețete, Rețete cu legume, Rețete cu orez, Rețete de post 0


Pilaf de varză dulce

O rețetă simplă și foarte gustoasă, ba și de post, pe deasupra. Nu e chiar pilaf, parcă trage oleacă spre mâncărică, dar nu-i nimic rău în asta. În plus, după cum probabil vă veți da repede seama, acest pilaf de varză dulce are aproximativ aceeași relație cu sarmalele de post precum varza a la Cluj cu sarmalele de dulce. Și tot în ordinea asta de idei, firește că mâncarea asta va fi mai buna reîncălzită, a doua zi. Pilaf reîncălzit? Ia să vedem și nebunia asta.

Pentru 4 persoane flămânde vă trebuie

1,5 kg de varză,
2 cești de orez,
2 cepe,
100 ml ulei,
2 legături mici de verdeață (mărar + pătrunjel),
cimbru,
sare și piper,

iar la facultative să mai notăm și

1 morcov,
1 ardei gras,
4 roșii (sau 1 cutie de pulpa de roșii),

Începeți prin a vă ocupa de varza: curățați-o, tocați-o mărunt, frecați-o cu sare și lăsați-o vreo oră în pace.

Curățați ceapa, tocați-o mărunt și căliți-o în ulei încins (eventual laolaltă cu facultativul morcov și opționalul ardei gras, totul curățat, spălat și tocat). Presărați nițică sare și, cât timp se înmoaie amestecul, stoarceți foarte bine varza și adăugați-o peste ceapă. Turnați deasupra cam 4 cești de apă fierbinte, puneți capacul și lăsați la fiert, la foc potolit.

Când e aproape gata (cam 1/2 de oră ar trebui să dureze), adăugați orezul, roșiile despielițate și tocate, cimbrul și ceva piper. La loc capacul, mai fierbeți cam 5 minute, adăugați și verdeața tocată, reglați gustul de sare, amestecați, lăsați să mai fiarbă acoperit încă vreo 5 minute și cu asta basta, stingeți focul, lăsați capacul peste oală, mai așteptați vreo 20-30 de minute (că orezul se va umfla și singur în timpul asta) și serviți. Cu smântână, dacă nu țineți post.

Dacă doriți, puteți baga și ciuperci în oală, cam 1/2 kg, mărunțite și puse la călit odată cu ceapa, numai că în cazul asta va trebui să reduceți puțin atât cantitatea de varză, cât și pe cea de apă (că-și lasă zeama lor). Și că veni vorba și de lichide, da, o ceașcă poate fi cu vin alb sec, cât despre apă, sigur că ar fi mai bine supă. Și tot la capitolul vin, puneți un păhărel și la reîncălzirea de care vorbeam la început (pe care ar fi bine s-o faceți în cuptor, la foc slab, descoperit, de data asta, să se rumenească nițel deasupra).

În pahare zic eu că, mai ales în versiunea strict de post, bine ar fi să turnați o Fetească Regală. Dacă însă apare și smântâna lângă acest pilaf de varză dulce, poate c-ar fi mai bună o Fetească Albă, dar de prin Ardeal ori Moldova.

S-ar putea să vă intereseze și:

Varză dulce cu carne Salată de varză albă și roșie, cu nuci și oțet balsamicSalată de varză albă și roșie, cu nuci și oțet balsamic Pilaf de ciuperci cu legume Pilaf de praz

  • ciuperci, orez, pilaf, rosii, varza

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved