Un fel de sumă a mâncărurilor cu orez pre-pascale, acest pilaf de urzici cu ciuperci e, totuși, destul de greu de băgat la capitolul „variante” ale vreunei alte preparații. În plus, pare predestinat să înlăture prejudecata conforma căreia n-ai cum să te saturi din mâncăruri de post. E greu să te oprești din mâncat odată ce-ai apucat să-l guști, iar după el nici că-ți mai trebuie altceva.
Pentru demonstrație, pregătiți dumneavoastră
300 g urzici, 500 g ciuperci, 1-2 morcovi, 3 căni de orez, 1 ceapă uscată, 2 legături de ceapă verde, 1 legătură de usturoi verde (sau poate una de leurdă), mărar și pătrunjel, ulei, sare și piper.
Mai întâi urzicile: bine de tot spălate, opărite 2-3 minute în apă cu sare și puse la scurs (dar păstrați 6 căni din apa în care au fiert).
Până se răcoresc, spălați și tăiați restul ingredientelor și puneți-le la călit, în ulei: mai întâi ceapa uscată și morcovul, apoi ciupercile. Când a scăzut de tot zeama lăsată de ele, adăugați ceapa verde, usturoiul și urzicile, amestecați de vreo câteva ori, să-și prindă puțin gust de prăjeală, turnați orezul, încă 2-3 minute de amestecare și, în fine, stingeți cu zeama în care ați opărit urzicile.
Sărați, piperați și puneți capacul. După vreo 5 minute adăugați și verdeața tocată, acoperiți la loc și, după alte 5 minute, stingeți focul, pentru ca orezul să se umfle liniștit în aburii lui și să nu se terciuiască (capacul rămâne pus, firește!).
La cuptor, descoperit, desigur că și acest pilaf de urzici cu ciuperci o să fie și mai gustos (e regulă generală), numai că atunci o să vă trebuiască vreo 7-8 căni de lichid (depinde și de diametrul vasului, adică de viteza de evaporare).
Vinul? Prima oară aș zice Crâmpoșie dar, cum nu se găsește chiar pe toate drumurile, probabil că va trebui să vă mulțumiți, ca și mine, c-o Fetească Regală.
delicios! o spune un carnivor.