• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pilaf de dovlecei

Aug 04, 2010 costachel Mâncăruri cu dovlecei, Pilaf, Rețete, Rețete cu legume, Rețete cu orez, Rețete de post, Rețete tradiționale românești 0


Pilaf de dovlecei

Trebuie să încep printr-o mărturisire: eram al naibii de ferm convins, în momentul în care v-am comunicat reţeta de ochiuri pe pilaf de dovlecei, că vă povestisem mai demult excelenta mâncărică indicată în titlu. Am căutat-o la sfârşit să vă dau un link la ea, n-am găsit-o, aşa că, fireşte, singura soluţie era să mai prestez un pilaf de dovlecei (al treilea sau al patrulea pe anul în curs, nici nu mai ştiu, le-am şi pierdut şirul), că nici poză (faţă & profil!) cu împricinatul nu mai găseam. Ei, dar nu-i nimic, asta să fie problema cea mai mare… Mai ales că dovlecei se mai găsesc, în post suntem, pilaful e grozav, chiar nu văd nici un motiv să nu vă comunic chiar acum reţeta.

Drept pentru care, distinsă doamnă, pentru versiunea simplă (cam de mai-iunie, aşa), înarmaţi-vă cu

1,5 kg dovlecei ,
4-5 legături de ceapă verde,
2 ceşti de orez,
1 legătură de mărar,
sare,
piper,
ulei.

Faceţi toaleta legumelor, tăiaţi ceapa verde mărunt, dovleceii cuburi nu prea mari, încingeţi uleiul într-o cratiţă încăpătoare, căliţi partea albă de la ceapă şi dovleceii (nu mult, cât să-şi ia gust de prăjeală), adăugaţi şi orezul, mai căliţi vreo două minute, stingeţi cu 4 ceşti de apă (folosind, fireşte, ca măsură, exact aceeaşi ceaşcă folosită pentru orez, că o şi clătiţi cu ocazia asta). Săraţi, piperaţi, puneţi capacul şi, cam la vreo 10 minute după ce-a dat în fiert, adăugaţi cozile de ceapă şi mărarul tocat, puneţi iar capacul şi, după încă vreo 5 minute, stingeţi focul.

Versiunea complicată este, aţi ghicit deja!, oleacă mai elaborată şi cu nişte opţionale care intervin în naraţiune. La călit mai puteţi pune 1 morcov, poate şi 1 pătrunjel, eventual 1 ţelină mică, ba chiar şi 1 ardei iute, başca ceva usturoi tăiat feliuţe, dacă şi cât vă place. Fireşte că la ora asta nu veţi mai găsi ceapă verde, aşa că vă recomand s-o înlocuiţi cu 3-4 cepe noi. Pentru culoare (dar şi pentru gust!) mai puteţi adăuga, împreună cu orezul, 1 ardei capia roşu, tăiat cubuleţe, după cum împreună cu verdeaţa merg şi 3 roşii, despieliţate şi la fel de mărunţite. Cât despre verdeaţă, dezmăţul e total, fiindcă dovleceii nu se-mpacă doar cu mărarul, ci şi cu pătrunjelul, cimbrul sau busuiocul.

Altminteri, indiferent de varianta pe care o s-o alegeţi, ţin să vă avertizez că pilaful de dovlecei e mai bun răcorit sau chiar rece. Că nu degeaba e (la origine)  mâncare de vară…

Ei, la aşa o mâncare ezitantă, cam greu de recomandat un vin. Eu aş merge pe-o Crâmpoşie dar, dacă o să vă scape mâna la arome şi iuţeli, aş zice să căutaţi ceva mai zdravăn.

S-ar putea să vă intereseze și:

Pilaf de ciuperci cu dovleceiPilaf de ciuperci cu dovlecei Ochiuri pe pilaf de dovlecei Pilaf de urzici Tortilla cu dovlecei

  • dovlecei, orez, pilaf

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved