• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pilaf de ciuperci

Jan 06, 2010 costachel Pilaf, Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete cu orez, Rețete de garnituri, Rețete de post, Rețete tradiționale românești 0


Pilaf de ciuperci

Dacă tot a fost ieri zi de post, m-am pus pe confecționat un pilaf de ciuperci, o mâncărică foc de simplă și extrem de gustoasă. Iar apoi, căutând cu totul altceva pe acest minunat site, am descoperit că nu v-am dat încă rețeta. Drept pentru care, iaca, repar acuma nedreptatea.

Așa că vă rog să notați: pentru 4 amatori de pilaf de ciuperci aveți nevoie de

1 kg de ciuperci proaspete (de pădure ar fi ideale, dar…),
2 căni de orez,
1 ceapă mare (sau două potrivite),
1/2 căpățână de usturoi,
ulei,
sare,
piper,
pătrunjel,
eventual și mărar, dacă vă place în mod deosebit.

Mai întâi, într-o scurtă paranteză, două precizări despre orez. Spre deosebire de celelalte pilafuri de legume, la rețeta asta o să meargă mai bine cel cu bobul lung. Și, mult mai important, cantitatea necesară de apă este de 2 volume la 1 volum de orez. Dacă veți găti cu raportul 3 la 1, recomandat de vechile cărți de bucate și păstrat din inerție/necunoaștere/neverificare de anumiți contemporani, nu veți obține altceva decât o aglomerare indigestă și lipicioasă de orez fiert în exces, cu pronunțat gust de cantină comunistă. Rețineți, distinsă doamnă, că orezul, la fel ca și pastele, trebuie să își păstreze o anumită consistență (al dente, cum spun italienii). Varietățile pe care le găsim acuma în comerț, fiind ele, în marea lor majoritate, prefierte, nu mai au nevoie de la fel de multă apă precum orezul pe care-l cumpăra bunica. Și, promițându-vă un text aparte despre secretele orezului, închid aici paranteza.

Revenind la al nostru pilaf de ciuperci, puneți la călit în ulei ceapa și usturoiul, curățate și tăiate nu prea mărunt.

Spălați repede în apă curentă ciupercile (sper că nu faceți parte din secta aia ciudată care le curăță de pieliță, da?). Tăiați-le bucăți sau felii, cum vă place mai mult și puneți-le și pe ele la călit. O scurtă precizare: dacă folosiți ciuperci din soiuri cu piciorușul mult mai tare decât pălăria, precum ghebele sau pleurotusul, puneți-le la călit pe rând, astfel încât la final să fie totul aidoma de fraged).

Când a scăzut zeama puneți și orezul, să se călească și el 2-3 minute, sărați, piperați. Adăugați 4 (patru!) căni de apă, puneți capacul și lăsați orezul să se umfle la foc mic.

După vreo zece minute (mai e ceva lichid, da?) puneți și verdeața tocată mărunt, capacul la loc și cu asta basta. Când a scăzut zeama de tot e gata, închideți focul și lăsați pilaful să mai stea în aburii proprii vreo zece minute. După ce ați pus verdeața nu mai amestecați cu lingura, cel mult puteți scutura cratița.

Tertipuri? Păi dacă veți mânca tot orezul cald, și nu țineți post, ați putea înlocui uleiul cu unt. Ca la orice pilaf, apa poate fi înlocuită cu supă de carne sau zeamă de legume (preferabil ambele făcute în casă, nu de cub sau alte prafuri). Mai ales dacă folosiți șampinioane, probabil va trebui să sărați și piperați un pic mai mult decât de obicei. Primăvara ar fi păcat să nu folositi ceapa verde. Și să nu uit: am văzut și variante de pilaf de ciuperci care conțineau roșii sau bulion. Personal, sunt contra, dar dacă vă surâde ideea…

Acest pilaf de ciuperci e bun și cald, și rece, și solo, și ca acompaniament pentru vreo friptură sau altceva. Dacă îl serviți simplu, un Riesling Italian ar fi cam ceea ce-i trebuie. Dacă însă l-ați distribuit în rol de garnitură, potriviți vinul după ingredientul de bază.

S-ar putea să vă intereseze și:

Pilaf de ciuperci cu morcovi si prazPilaf de ciuperci cu morcovi și praz Pilaf de urzici cu ciuperci și morcovi Pilaf de ciuperci cu dovleceiPilaf de ciuperci cu dovlecei Pilaf de ciuperci cu legume

  • ciuperci, orez, pilaf, post

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved