Rețeta de piept umplut de pui care urmează e situată oarecum între puiul la pungă și șnițelul umplut, păstrând însă de la fiecare numai calitățile. E foarte gustoasă, destul de rapidă (în vreo oră ați terminat cu ea) și o puteți pune, cu egal succes, și pe o masă normală, în familie, și pe una mai sărbătorească. Și nu trebuie să aveți prejudecăți: în ambele cazuri puneți mâncarea pe farfurie cu tot cu pergament, că arata frumos așa rumenit. Dacă însă n-aveți încotro și va trebui să folosiți folie de aluminiu alimentar (ceea ce nu-i prea bine, că iese mai curând fiertură decât friptură), trimiteți-o la coș imediat ce e gata puiul.
Pentru 4 persoane aveți nevoie de
2 piepturi de pui (întregi), 200 g ciuperci proaspete (merg și cele de cultură, dar ce bine ar fi dacă ați avea de pădure!), 2 felii de șuncă afumată (șunca, vă mai spun o dată, e preparatul ăla obținut din butul din spate al porcului, nu-i slănină, costiță sau altceva), 100 g cașcaval, 4 roșii, 1 lămâie, 1 cățel de usturoi, 30 g unt, 1 legătură de arpagic verde (sau ceva cozi de ceapă verde), pătrunjel, sare și piper.
Curățați ciupercile, spălați-le, uscați-le, tăiați-le cubulețe, stropiți-le cu zeama de lămâie ca să rămână albe și lăsați-le puțin în pace.
Nu vă opriți, curățați usturoiul și tocați-l. Procedați la fel cu pătrunjelul și arpagicul/ceapa.
Topiți untul într-o cratiță și sotați ciupercile la foc viu. După câteva minute, adăugați usturoiul și jumătate din tocătura de verdețuri, mai căliți 2 minute, sărați, piperați și stingeți focul.
Spălați roșiile și tăiați-le felii subțiri, după care vine rândul cașcavalului la feliere (de 4 felii aveți nevoie).
Împărțiți în două piepturile de pui, dezosați-le și tăiați în două fiecare bucată, pe grosime, fără să le separați (să se deschidă ca o carte). Puneți-le pe un fund de lemn, frăgeziți-le cu ciocanul de șnițele, efectuați sărarea și piperarea. Puneți peste fiecare 1/2 de felie de șuncă, o lingură de ciuperci călite și o felie de cașcaval, apoi închideți „cartea”, cu ajutorul unei scobitori.
Pregătiți 4 bucăți de pergament, suficient de mari ca să cuprindă bine totul, puneți în mijlocul fiecăreia un șir de felii de roșii, deasupra vine pieptul, presărați sare, piper și restul de verdeață tocată și finisați cu restul de felii de roșii.
Închideți bine pachețelele, așezați-le într-o tavă, pe care o veți pune la jumătatea înălțimii cuptorului (pe care, firește, n-ați uitat să-l încălziți). Coaceți la foc destul de zdravăn (220ºC) timp de 20-25 de minute, după care deschideți ambalajul și lăsați carnea să se rumenească (maximum 15 minute ar trebui, în mod normal, să dureze). Dacă aveți grill, dați-i drumul și rumeniți doar 5′.
Serviți imediat, turnând în pahare un Fetească Regală, cât de-un strop de patriotism.
Prestat azi pieptul asta cu pergamentul aferent si e o reteta excelenta pentru zilele cand timpul alocat bucatariei trebuie sa fie extrem de scurt. Mersi pentru o alta reteta excelenta.
Prestat azi pieptul asta cu pergamentul aferent si e o reteta excelenta pentru zilele cand timpul alocat bucatariei trebuie sa fie extrem de scurt. Mersi pentru o alta reteta excelenta.
Subscriu. Cu precizarea că puiul ăsta umplut e numai bun de făcut și în zilele călduroase: îl bagi în cuptor și fugi din bucătărie 🙂