• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Piept de curcan cu ciuperci și sos de vin cu smântână

Jul 12, 2011 costachel Fripturi la tigaie, Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete cu ciuperci, Rețete de fripturi 0


Piept de curcan cu ciuperci

La excelentul piept de curcan cu ciuperci ce urmează mai la vale am ajuns oarecum fără voia mea. Mai exact, plecat fiind acum câțiva ani după niște piept de pui și negăsindu-l pre el, m-am întors acasă cu ditamai pachetul curcănesc (noroc că fusese vorba de masă mare, cu destui invitați). Mai aveam ceva ciuperci (pleurotus) la îndemână, mi-am adus aminte de sosul începuturilor mele culinare (smântână, supă, vin) drept pentru care s-a ivit în farfuriile comesenilor rețeta de mai la vale. Și, ținând cont că le-a plăcut curcanul, mi-am zis că ar fi frumos din partea mea, dacă tot mi-am adus aminte de episodul respectiv, să încalec pe-o șa și să vă spun rețeta așa:

750 g piept de curcan,
100 g unt,
300 g ciuperci,
1/2 pahar (125 ml) vin alb sec,
1 pahar de supă,
100 g smântână,
sare, piper.

Curățați și mărunțiți ciupercile, căliți-le în jumătate din unt. Puneți-le deoparte până le vine rândul din nou.

Adăugați restul de unt în aceeași tigaie și rumeniți pieptul de curcan, tăiat felii, pe ambele părți. La fel, puneți și carnea deoparte, să aștepte.

În fine, turnați peste ce-a rămas în tigaie vinul, smântâna și supa, fierbeți totul la foc moale, amestecând din când în când, până când sosul ăsta scade puțin. Adăugați carnea și ciupercile, aveți grijă să fie bine unse cu sos și continuați fieberea încă vreo zece minute (sau până când carnea e fragedă și bună), neuitând să faceți reglajele de sare&piper.

Serviți fierbinte, cu o garnitură și/sau o salată.

Ați putea, bineînțeles, să presărați puțin pătrunjel deasupra (n-aveam!). Sau să căliți, împreună cu ciupercile, puțin usturoi, ceva ceapă etc. Sigur că puteți da note de Stroganoff, frecând smântâna cu o lingură de muștar. Iar variantele, firește, nu se opresc aici.

Cât despre vin, la rețeta de bază, un vin alb sec, onctuos și nu prea acid. Aș zice Chardonnay, dar cu condiția să nu miroasă a toate fructele exotice de pe lumea asta.

S-ar putea să vă intereseze și:

Portofele de curcan cu ciuperci si smantanaPortofele de curcan cu ciuperci și smântână Piept de pui cu ciuperci si smantanaPiept de pui cu ciuperci și smântână Rulouri de curcan cu sos de ciuperci și coniacRulouri de curcan cu sos de ciuperci și coniac Piept umplut de curcanPiept umplut de curcan

  • ciuperci, ciuperci cu smantana, curcan, piept, smantana, sos, supa, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved