• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pește gratinat

Feb 16, 2011 costachel Rețete, Rețete cu pește 0


Foarte bună și cumva neașteptată e rețeta de pește la cuptor de mai la vale. Aduce oleacă a Calcan Albert, pornind de la același principiu (jos fierbe, sus se rumenește), dar sunt și suficiente diferențe care m-au determinat să vă prezint separat mâncarea asta. Prima veste bună? O puteți face cu orice pește alb, calcanul nu mai e obligatoriu!

Așadar, pregătiți dumneavoastră

6 fileuri frumoase de pește alb (fără piele, de preferință),
cam ½ cană de pesmet,
1 gălbenuș,
1 hașmă,
50 g unt (plus încă puțin pentru uns tava),
50 g parmezan,
supă,
vin alb sec,
sare,
piper.

Cât timp stă peștele la sare (e bine să nu uitați niciodată operațiunea), frecați bine pesmetul cu hașma curățată și tocată cât de mărunt, untul moale și gălbenușul, până obțineți un amestec omogen și sfărâmicios.

Ungeți o tavă cu unt (idealul ar fi să cuprindă peștele cât mai bine, fără tăpșan de loc primprejur), puneți peștele (cu pielea în jos, dacă o mai are), turnați peste el supa amestecată cu vin, până ajunge lichidul nițel mai sus de jumătatea fileurilor (nu trebuie să le acopere) și repartizați deasupra, în mod echitabil, amestecul de pesmet.

Presărați, în fine, parmezanul și băgați totul în cuptorul încins dinainte, la foc mijlociu (200ºC). Timpul de coacere depinde, firește, de grosimea fileurilor, dar va fi, probabil, intre 20 și 30 de minute. În principiu, când s-a rumenit frumos „acoperișul”, iar zeama a scăzut aproape de tot, peștele nostru gratinat e gata.

Serviți-l cald, acompaniat de o garnitura după plac.

Variante? Păi despre pește, că poate fi cam orice soi cu carnea albă, v-am spus. Supa folosită poate fi ori de legume, ori de pește, iar raportul supă-vin este, în principiu, 2 la 1 (dar am făcut o dată doar cu vin și rău n-a fost). Cum găsesc hașme mai rar, de obicei folosesc partea albă de la 3-4 cepe verzi (cam 1 lingură de tocătură), iar parmezanul poate fi înlocuit, firește, și cu alt cașcaval uscat, chit că n-o să mai fie chiar același lucru. Iar una dintre ideile de viitor e strecurarea unui cățel de usturoi pisat în amestecătura de pesmet, dar n-o luați drept recomandare, trebuie să verific mai întâi.

Cât despre vin, sigur c-o să meargă și-un Aligoté, că doar e vorba despre pește aici, dar parcă la rețeta asta v-aș recomanda o Feteasca Regală.

S-ar putea să vă intereseze și:

Fileuri de pește pane cu parmezan, capere și pătrunjel Peste pane surprizaPește pane surpriză Crochete de pește cu creveți Pește la cuptor în pergament

  • cuptor, gratinare, hasma, parmezan, pesmet, peste, supa, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved