Firește că în loc de pere cu vin roșu aș fi putut să botez rețeta compot de pere, că până la urmă cam de asta va fi vorba, chit că lichidul rezultat va fi mai curând sirop decât zeamă. Mai ales că, dacă nu știați, compoturile tradiționale de pe la noi erau făcute cu vin și, eventual, coniac, așa că… Dar am preferat titlul de mai sus ca să nu creez nici o confuzie și ca să vă avertizez din prima că nu vorbim acum despre deserturi bune pentru copii.
Așadar, pregătiți dumneavoastră
8 pere, cât mai ferme (cele moi n-au ce căuta în rețeta asta), 1 sticlă de vin roșu (cât mai bun, că de calitatea lui depinde reușita rețetei), 250 g zahăr, 3 cuișoare, 20 g piper boabe, 1 baton de vanilie (crestat pe toată lungimea lui), 1/2 l apă.
Puneți într-un vas cu fundul gros vinul, apa, zahărul și condimentele.
Curățați perele, tăiați-le în două și eliminați căsuțele cu sâmburi (între noi fie vorba, ar fi mai simpatic să păstrați codițele la fiecare jumătate de pară, dar vă trebuie ceva îndemânare și un cuțit excelent ca să le tăiați fix în două pe lungime și să mai rămână și la locul lor, așa că o să fie bun și sistemul „una cu, alta fără”).
Puneți-le imediat în vasul menționat mai sus și la fiert cu ele, cam 20 de minute, la foc mic. Când sunt gata, puneți-le cu grijă într-o castron (dacă n-aveți compotieră), ajutându-vă de o lingură cu găuri.
Fierbeți în continuare zeama până ajunge la consistența unui sirop (mai subțire sau mai gros, după plac, dar amintiți-vă că nu facem dulceață!) și strecurați-o peste pere. Lăsați să se răcească bine înainte de servire (câteva ore în frigider n-ar strica deloc). Atât.
Cât despre vin (nu cel din pahare, ăla de la fiert!), aș opta pentru o Fetească Neagră, atât datorită aromei, cât și din dorința de a face rețeta cât mai autohtonă.