• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pensiunea Lostrița a fost cucerită de vinurile Gramma

Jun 25, 2011 costachel Băuturi, Mozaic, Reportaje, Vinuri 9


Despre inițiativa Icar Tours, Degustări de vinuri de Iași, v-am povestit, inclusiv despre momentul său de final. Însă lucrurile bune nu se termină chiar așa, cu una, cu două, așa că povestea de astăzi este legată de o foarte reușită continuare (mulțumesc, Florin Bărhalescu!). Dar s-o luăm metodic.

Cap-compas, Pensiunea Lostrița

Dacă până acum evenimentele au avut loc la vinuri acasă, adică la fiecare cramă în parte, de data asta am consemnat două premiere: prima degustare organizată în afara județului și cea dintâi pensiune care găzduiește un asemenea eveniment. Ați dedus deja din titlu că e vorba despre Pensiunea Lostrița, situată pe malul Lacului Bicaz (Izvorul Muntelui), într-un peisaj natural absolut de excepție.

Așa că, împreună cu colegii de la TVR Iași (Sergiu Ciocoiu plus Teo Popescu) și Radio Iași (Maria Gîrlă), am plecat la drum, conduși fiind (la propriu și la figurat) de Florin Bărhălescu, directorul general al Icar Tours. Iar pe drum, neputând s-o refuz pe doamna Olteanu, am consimțit la o a treia premieră. Adică aveam să debutez în calitate de prezentator de vinuri. Și nu în scris sau în discuții cu prietenii (ca așa tot povestesc de vreo 20 de ani…), ci în fața invitaților la degustare, oameni din turismul și mass-media județelor Neamț și Bacău. Cică m-am descurcat onorabil…

Pauză de masă

Ajunși la locul faptei, am fost întâmpinați de gazdă, domnul Sergiu Vamanu și am stat puțin la povești cu doamna Olteanu și cu Felicia Ghimpu, care ajunseseră încă de joi. Iar poveștile astea ne-au stârnit imediat cheful să ne plimbăm puțin prin împrejurimi, să profităm pe cât posibil mai mult de frumusețea zonei.

După care, flămânzi, am trecut la masă. În ce mă privește, ciorba de văcuță (cu tăiței de casă!) și saramura de păstrav (stropită, evident, cu un pahar de Aligoté!), mi-au mers drept la inimă. Mare meșter, nea Petrică!

Degustarea

S-au prezentat în pahare, pe rând, Aligoté-ul 2009, Cuvée Vișan 2010 și Feteasca Albă 2009, apreciate la superlativ de către toți cei prezenți. Și dacă doamnele au îndrăgit mai mult Feteasca (demidulce, era cumva de așteptat), opțiunile domnilor s-au împărțit între primele două. Dat fiind faptul că v-am mai povestit despre ele, vreau acum doar să spun că anul în plus trecut peste Aligoté l-a făcut să fie și mai bun, iar Cuvée-ul se prezintă absolut perfect, căutați-l, că veți avea parte de suprize tare plăcute!

Ei, și dacă tot a fost toată lumea cucerită de vinuri, s-a organizat ad-hoc și o tombolă, fiecare dintre cei trei câștigători plecând acasă cu câte o sticlă, ca să poată continua degustarea (și aprofundarea!) în liniște.

Iar toți cei prezenți au fost de acord: evenimente de genul ăsta ar trebui să fie cât mai multe!

S-ar putea să vă intereseze și:

Aligote Gramma 2011Aligote Gramma 2011 Aligoté 2009 DOC-CMD, sec, Gramma-Casa Olteanu, Bucium-Iași Feteasca Regala Gramma 2011Fetească Regală Gramma 2011 Cuvee Visan 2011Cuvée Vișan 2011, Gramma-Casa Olteanu

  • Casa Olteanu, degustari, drumul vinului, Pensiunea Lostrita, turism oenologic

9 thoughts on “Pensiunea Lostrița a fost cucerită de vinurile Gramma”

  1. marian 25/06/2011 at 16:24

    i-ai laudat p-astia de ne-a iesit pe urechi. n-am mai vazut crama care in primul an scoate vin la 50 de lei. te gandesti la ce ma gandesc si eu?

    Reply ↓
    1. costachel Post author25/06/2011 at 16:37

      Nu stiu, eu ma gandesc la faptul ca vinurile-s foarte bune, altfel nu le laudam, tu la ce te gandesti? 🙂 Acuma, serios, imi respect prea mult cititorii ca sa le recomand vreo posirca.
      Si daca le-ai gasit cu 50 de lei, intreaba-l pe negustor ce adaos si-a pus, fiindca pretul e prea mare. La GoodPoint, de pilda, Aligoté-ul e 40 de lei. Si-i merita.
      Apropo, le-ai gustat ?

      Reply ↓
  2. Gurmandel 25/06/2011 at 16:56

    Foarte frumos! Eu sint foarte de acord cu opinia despre vinurile Casei Olteanu. Am gustat si Cuvee-ul acu’ ceva vreme cind inca nu avea eticheta si mi-a placut.

    Reply ↓
  3. costachel Post author25/06/2011 at 17:19

    Ei, acuma e si mai bun 🙂

    Reply ↓
  4. ali 25/06/2011 at 17:33

    Si care-i problema Mariane? Fiecare cu crama lui. Ai audienta, ce-i rau in a face un leu din asta? Sunt sigur ca si tu ai face la fel.

    Reply ↓
    1. costachel Post author25/06/2011 at 18:40

      Culmea e ca nu fac nici macar leul ala 😀

      Reply ↓
  5. aphextwinz 26/06/2011 at 09:29

    Dom’le hai ca nu mai raspunsei dincolo, desi eram in plin elan creativ in a lauda (culmea, tot gratis) niste chestiuni neviticole, nu am rezistat tentatiei de a vedea saramura aia. Da nene.

    Cu vinurile insa, dom’le mataluta ai pile iar eu te invidiez sincer. Pile la Al de sus sa mergi in asa loc frumos si sa degusti una alta, ca noi ne-am tinut pe sprit (ooo, daaa, oroare, asta e neicusorule, caldura mare si de la vinul de raft de supermarket, fie el si de marca, nu prea mai am mari asteptari).

    Ce voiam eu sa scriu … sa va fie de ghini si chiar ca un Aligote nu am mai intalnit de mult, nici eu pe el, nici el pe mine, stiu unde as putea sa il gasesc, promit solemn ca voi face selectie de amator intr-o zi, trebuie numai sa potrivesc si ceva mancare pe langa.

    Sanatate si sa va hii di ghini (cum zicea bunica).

    Reply ↓
  6. costachel Post author26/06/2011 at 09:50

    Aici e problema, ca de cand cu „presa ticalosita” (ca sa citez din clasici in viata) nu mai poti lauda nimic fara sa fii suspectat ca ti-ai umplut buzunarele… Asta e, cine are incredere, bine, cine nu, sa fie sanatos, si noi asijderea 🙂
    Si multumesc frumos, la fel si mataluta 🙂

    Reply ↓
  7. aphextwinz 26/06/2011 at 15:41

    D’apai ca un marunt amanunt si fara a sta in asteptare de raspuns, ca nu e cazul, mie mi-au zis o droaie ca ma scuz degeaba. Asta e treaba presei mai nou, sa isi bage nasul in mizerie si sa balacareasca, apai mai fac si scoala pentru asta si scriu si agramat pe deasupra.

    Ieri am rasfoit o droaie, in afara de caietelul cu retetute (ca na, ciorbitza, mititei, barzuca, viezurel, branzica) si D’ale gurii din batrani, a lui Stoica si un Lupescu. Sper din inima sa nu se raspandeasca pe net scrierile de valoare, cine le vrea, le gaseste, cine nu, de ce-si doreste 🙂

    Gata, cu obida in glas, nu mai avem vin, mergem pe o tarie ca e racoare, nu stiu in targul Iesilor dar aici, merge.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved