O rețetă de paste la cuptor foarte simplă, dar și foarte gustoasă. Ce dovadă mai bună să vă dau decât aceea că Măriuca mă pune, indiferent de sezon, să i-o fac măcar o dată la două săptămâni? Chiar și acum, mi s-a uitat peste umăr la ce scriu, a început să râdă și nu mi-a zis decât „e clar ce faci azi, nu?“
Ca să umpleți un vas de Jena cu diametrul de 20 cm, precum cel din fotografie, aveți nevoie de
200 g penne,
cam 200 g telemea (depinde cât e de sărată), 400 g smântână, 1 ou, 50 g cașcaval, piper, unt, pesmet.
Ungeți forma cu unt, tapetați-o cu pesmet și lăsați-o să-și aștepte rândul. Puneți la fiert pennele (mai multe amănunte găsiți aici).
Cât timp clocotesc ele liniștit, bateți într-un castron măricel smântâna cu oul și cu ceva piper, adăugați telemeaua rasă prin răzătoarea cu gauri mari și omogenizați bine.
Când sunt gata pastele, scurgeți-le bine, clătiți-le scurt cu apă rece, lăsați-le câteva minute să se răcorească (dacă-s prea fierbinți, s-ar putea să se supere oul), puneți-le în castronul cu sos, amestecați bine și turnați totul cu grija în vasul de Jena.
Nivelați, presărați cașcavalul ras amestecat cu pesmet, puneți deasupra bucățele de unt și băgați totul în cuptorul încins dinainte, la foc mijlociu. Când se rumenește frumos (cam 30-35 de minute) e gata.
Bun, asta ar fi varianta de bază de paste la cuptor cu brânză. E timpul să vă spun că, dacă telemeaua e prea sărată, e bine să înlocuiți jumătate din ea cu caș. Și ca, în general, la rețeta asta puteți folosi cam orice fel de brânză (numai cu cea proaspătă de vaci n-am încercat și nici n-am de gând). Cu gorgonzola, de pilda, iese o minunăție (dar puneți numai vreo 100 de grame). Puteți adăuga în sos niște verdeață tocată; până acum, mărarul și arpagicul verde mi s-au părut cele mai indicate. Și firește că puteți înlocui cașcavalul de deasupra cu parmezan, total sau parțial. Totul e să aveți tot timpul grijă să nu vă iasă mâncarea prea sărată.
Cât despre penne, le puteți înlocui cu orice fel de paste scurte și groase, maccheroncini, de pildă, sau chiar cu fusilli (iar aici e momentul să mărturisesc că gratinajul ăsta mi s-a părut cel mai bun când am folosit pipe rigate). Iar dacă nu prea vă place brânza, o versiune de penne gratinate cu ciuperci găsiți aici.
În ceea ce privește vinul, o Feteasca Albă, nordică și seacă, ar trebui să se înțeleagă perfect, în principiu, cu oricare dintre variantele de paste la cuptor. Eventual, dacă folosiți vreo brânză cu mucegai, vă puteți gândi la un rozé sau chiar un roșu ușurel.