• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Penne cu spumă de praz și șuncă presată

Nov 15, 2011 costachel Mâncăruri cu praz, Paste cu carne, Paste cu legume, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de paste 0


Că sunt un mare fan al prazului, cu siguranță că mai vechii cititori au dedus deja. L-am încercat deja în varii preparații, de la clasicul cu măsline la pilaf și de la cel cu smântână la tartă. Dar excelenta mâncărică de urmează mai la vale e o descoperire cât se poate de recentă (și de plăcută, trebuie obligatoriu să adaug!). Așa că mă grăbesc să vă comunic încă un triumf al prazului; asupra pastelor de această dată!

250 g penne,
3-4 fire de praz (depinde de mărime)
100 ml smântână,
100 g unt,
100 g șuncă presată,
50 g parmezan (sau cașcaval),
sare,
piper,
pătrunjel (facultativ).

Curățați prazul, tăiați-l bucăți (doar partea albă și ce verde deschis), opăriți-l în apă clocotită și sărată, lăsați-l puțin la scurs.

Încălziți 50 g unt într-o tigaie, la foc mic, și căliți un pic prazul (nu trebuie să se rumenească, doar să se usuce mai bine și să capete un plus de gust). Lăsați-l să se răcorească și mixați-l împreună cu smântână până se omogenizează.

Încălziți restul de unt într-o cratiță, rumeniți ușor șuncă presată tăiată julienne (sau după plac), adăugați pastele (fierte separat și bine scurse), turnați și spuma de praz, presărați facultativul pătrunjel, piperați, amestecați bine și cu asta basta.

Împărțiți pastele în farfurii, presărați parmezanul, încă puțin piper proaspăt râșnit și serviți.

Ca variante, firește că în loc de penne puteți folosi și alte paste (cele cu ou, gen tagliatelle, mi se par chiar mai potrivite), iar în loc de șuncă presată vreo altă cărnărie care face umbră frigiderului degeaba. Cât despre spumă (care oricum trebuie piperată un pic zdravăn decât de obicei), puteți adăuga în ea și câțiva stropi de zeamă de lămâie, în caz că dulceața prazului vi se pare excesivă. A, și dacă sosul vi se pare prea gros, îl puteți lungi cu nițică apă de la fiertul pastelor.

Ce bem? Păi cu siguranță alb și sec (poate chiar un pic spre demi-). Că eu mă gândesc acuma la un Riesling proaspăt și răcoritor poate avea, cel mult, valoare de indiciu.

S-ar putea să vă intereseze și:

Salata de cartofi cu sunca presataSalată de cartofi cu șuncă presată, castraveți murați și maioneză Praz gratinat cu suncaPraz gratinat cu șuncă Tăiței cu sos de praz, smântână și afumătură Penne gratinate cu ciuperciPenne gratinate cu ciuperci

  • paste, paste cu carne, penne, praz, sunca, tagliatelle

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved