Vine-acuma o rețetă italiana străveche, pe care o tot mănâncă macaronarii de când mama i-a făcut (dar după ce-a descoperit Columb America!). Pastele all’arrabbiata sunt simple, ieftine și grozav de gustoase, ca aproape orice rețetă apărută din sărăcie și devenită, mai apoi, celebră. Și da, putem spune despre ele că-s un fel de aglio olio peperoncino cu plus de roșii. Dar destul vorbăria, hai să mergem în bucătărie.
Pentru 4 persoane:
400 g de paste făinoase, în cazul de față penne, 500 g roșii, 2 căței de usturoi, 1 ardei iute (sau după gust), 60 g pecorino ras, ulei (preferabil extravirgin) de măsline, sare, busuioc (unii pun, alții nu).
Opăriți roșiile, curățați-le de pielițe și semințe, zdrobiți-le cu furculița.
Eliminați vinișoarele și semințele din ardeiul iute, tocați-l mărunt.
Căliți usturoiul 3 linguri de ulei. Adăugați pulpa de roșii, ardeiul iute mărunțit și puțină sare. Lăsați totul să fiarbă la foc scăzut, până când sosul se îngroașă. Dacă mai e nevoie, adăugați sare și stingeți focul.
În acest timp dați în clocot 4 litri de apa sărată (4 linguri de sare mare) și fierbeți pastele. Strecurați-le al dente (să nu le fierbeți prea mult, fiindcă devin indigeste), puneți-le într-un castron, presărați deasupra brânza (dacă n-aveți pecorino, puteți folosi parmezan, de pildă), amestecați și turnați sosul. Mai amestecați o data și serviți. Eventual, puteți răsturna pastele strecurate direct în tigaia cu sosul.
În ceea ce privește vinul, pastele all’arrabbiata nu-s chiar pretențioase. Eu v-aș sugera un Riesling (italian!), sănătos și rece.
foarte, foarte bune au iesit!