• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pauza de șpriț, sau despre prima degustare publică de apă minerală din România

Aug 25, 2013 costachel Eveniment, Mozaic 0


1

Joi a avut loc la Marttinez Beach (Mamaia Nord) prima degustare publică de apă minerală din România. Evenimentul, organizat de Eventosophy, BonChef.ro și Organizația Somelierilor din România – OSR 2011, s-a dorit a fi unul pentru „cei care vor să redescopere plăcerea simplă, românească, a «șprițului de vară»”

5

Printre jurați s-au numărat și câțiva dintre spectatorii prezenți la eveniment

 

„Apa este, pentru mulți dintre noi, ceva obișnuit, de rutină. Cu toate acestea, în țări europene cum ar fi Italia, Franța sau Germania se dă mare atenție unor întrebări care pentru noi par banale: ce apă bem în varii momente ale zilei, ce apă asociem la diverse mâncăruri, ce apă se potrivește mai bine la șpriț. Am încercat să aducem toate aceste subiecte în prim-plan prin intermediul unei degustări profesionale de apă minerală, cu juriu, fișe de degustare și tot tacâmul”, ne-a spus Răzvan Avram, project manager BonChef.ro, unul dintre organizatori.

Ape minerale șpriț

Câteva dintre apele degustate

 

Fiind vorba despre o premieră, „concurenții” au fost destul de puțini. Producătorii de ape minerale care s-au înscris în competiție au fost: Perla Harghitei, Oaș, Terra Hercinica și Amfiteatru.

„Războiul șprițurilor”

N-a fost însă vorba doar despre o degustare de ape minerale. În partea a doua a evenimentului s-a desfășurat un Spritz-War, în care vinurile de la Curtea Regală – Alcovin Măcin au fost amestecate, în diverse proporții, cu apele minerale prezente în concurs.

„În ceea ce privește șprițul, producătorii români de vinuri au ajuns să se teamă de acest cuvânt ca «dracul de tămâie» și nu doresc să-și asocieze brand-ul cu ideea de diluare a vinului. Băutură foarte populară în România, șprițul a fost declarat, în diverse rânduri, «persona non grata» și de către mulți pasionați de vin. Cu toate acestea, specialiștii recunosc faptul că orice regulă trebuie să aibă și o excepție, mai ales dacă e vară și e cald afară. În concluzie am vrut să redescoperim plăcerea simplă, românească, a «șprițului de vară», păstrând însă niște limite. Cuvântul de ordine a fost: fără idei preconcepute!” a mai precizat Răzvan Avram.

Răzvan Avram șpriț

Răzvan Avram (centru)

 

Somelierii au cuvântul

Desigur, poate părea ciudat, la prima vedere, că somelierii au fost cei care au condus ostilitățile, atâta vreme cât a fost vorba nu de vin, ci de șpriț și apă minerală. Că nu-i chiar așa, ne-a lămurit Marian Timofti, președintele OSR 2011:

„Să bei o anumită apă la o anumita mâncare poate părea absurd. Și totuși nu este. De altfel, la cursurile de somelier ale unei școli specializate se predau și aceste noțiuni de asociere apă-mâncare, fără însă a se pune un accent deosebit. Cei care ulterior doresc să se specializeze în acest domeniu, atât de complicat, pot urma cursuri speciale. La fel se întâmplă și în cazul cafelei, a brânzeturilor, salamurilor, uleiul de măsline, oțetului balsamic (în special cel de Modena). Cei mai mulți optează pentru vin. Dar mai exista specializări majore în distilate și în bere! Revenind însă la apă, chiar dacă nu prea am auzit noi de asocierea apă-mâncare, trebuie să menționăm că o româncă, Iulia Goșea, este campioană mondială la degustarea de ape minerale.”

Marian Timofti,  Marius Stoica

Somelierii Marian Timofti (stânga) și Marius Stoica

 

Decât o bere proastă, mai bine un șpriț bun!

Și tot Marian Timofti a explicat și de ce sprițul nu este, la urma-urmelor, atât de „vinovat” pe cât pare:

„Peste tot aud că sprițul ar fi o blasfemie, că ar fi o lipsa de educație dacă pui apa-n vin etc. Până la un punct sunt de acord. Nu pun apă-n vin la o degustare. Trebuie luate decizii corecte asupra calității vinului. Nu pun apă-n vin la o prezentare. Trebuie să transmitem participanților informații cât mai corecte, un anumit mod de a depista aromele, arome care ar fi diminuate de amestecul cu apa. Nu pun apă-n vin la masă. Îmi place să mă bucur de asocierea pe care o realizez. Să simt toate aromele «stârnite» de o asociere corectă, acele arome ascunse ale mâncării, de care nu ne putem bucura decât dacă vinul le evidențiază. În rest? Să ne bucurăm de vin. În orice mod. Nu-i diminuăm cu nimic calitățile de «medicament» dacă-l amestecăm cu apă minerală! Lăsați oamenii să se bucure de un spriț bun, nu de o bere proastă! Oricum o fac!”

6

Organizatorii și jurații au avut de ce să zâmbească la final

 

Și, dacă vreți să aflați mai multe despre istoria (controversată!) a șprițului, găsiți mai multe informații aici.

Foto: BonChef.ro

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Concursul Național de Ape Minerale 2013Palmaresul primului Concurs Național de Ape Minerale din România Ape mineralePrima ediție a Concursului Național de Ape Minerale Răzvan Macici, 3 Hectare Sable Noble și Syrah M1 la Iași, adică degustare Murfatlar la Good Point Marian TimoftiDegustare de vinuri Basilescu la Cafepedia Iaşi

  • ape minerale, degustari, eveniment, Marian Timofti, Marius Stoica, OSR 2011, Razvan Avram, sprit

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved