• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pateuri cu brânză (și verdeață)

Sep 10, 2015 costachel Rețete, Rețete de aperitive, Rețete de plăcinte 4


Pateuri cu brânză și verdeață

Or fi aceste pateuri cu brânză cea mai simplă și mai rapidă soluție de a pune pe masă o gustare grozavă și lesne de făcut? Ei, firește că-i riscant de băgat mâna-n foc, dar de două lucruri sunt al naibii de sigur: când mi-e lene, pe ele le fac, și-s teribil de bune. Plus că-s suficient de versatile, în sensul că rareori îmi iese umplutura fix la fel. Că asta-i soarta lor, de obicei sunt umplute cu ce resturi de brânză găsim prin frigider, plus că eventuala verdeață își mai schimbă, tot din motive de aprovizionare, formula de prezentare, având noi de-a face când cu soliști, când cu veritabile ansambluri corale.

Dar vorbă multă sărăcia omului, mai ales la o rețetă așa de simplă. Drept pentru care vă invit repede să notați că pentru o tavă de pateuri cu brânză aveți nevoie de

500 g aluat franțuzesc (congelat)
cam 200 g brânză (de care vă place sau de care aveți),
2 ouă,
facultativ verdeață (iarăși, de care vă place sau de care aveți),
sare (dacă mai trebuie) și piper.

Lăsați aluatul la decongelat, până ajunge la temperatura camerei.

Mărunțiți/dați prin răzătoare brânza, frecați-o cu un ou (și cu facultativa verdeață, tocată), sărați, dacă trebuie, și piperați.

Întindeți aluatul și înțepați-l din loc în loc cu furculița (în caz că n-aveți o sculă specială). Tăiați dreptunghiuri de dimensiunile dorite, împărțiți umplutura pe fiecare bucată (cam câte o linguriță o să fie), ungeți marginile cu celălalt ou, bine bătut, și închideți pateurile. Ungeți-le pe deasupra, tot cu ou, să se rumenească frumos.

Puneți-le în tava acoperită cu hârtie de copt (sau unsă), având grijă să lăsați destul spațiu între ele. Băgați totul în cuptorul încins dinainte, la 220ºC, unde trebuie să stea cam 15 minute (cu oarecare aproximație, fiindcă depinde și de producătorul aluatului, și de gradul de rumenire pe care-l preferați).

Să vă mai spun și că la pateurile din imaginea de mai sus au participat urdă și telemea de oaie, în părți egale (n-a mai fost nevoie de sare), iar verdețurile care și-au lăsat parfumul au fost mărar și cimbru.

Cât despre vin, nu prea mi-aș face probleme. Când aveți pe masă pateuri cu brânză, cam orice vin alb sec va sta cât se poate de bine în pahare. Recunosc, eu aș prefera o Fetească Albă, dar nu-i musai.

S-ar putea să vă intereseze și:

Placinta cu branza de vaci si stafidePlăcintă cu brânză de vaci și stafide Plăcintă cu brânză și mărarPlăcintă cu brânză și mărar Crema de branza cu hreanCremă de brânză cu hrean Ochiuri cu telemea și verdeață

  • aluat frantuzesc, placinta, placinta cu branza, telemea, urda

4 thoughts on “Pateuri cu brânză (și verdeață)”

  1. Chircu andrei 10/09/2015 at 15:47

    Bun…tare bun…întrebare întrebătoare:aluatul franțuzesc congelat se găsește la magazin….ca și am găsit numai foietaj?

    Reply ↓
    1. costachel Post author10/09/2015 at 15:54

      E același lucru 🙂 Doar că producătorii preferă să-l boteze foietaj; probabil li se pare că sună mai frumos, ori așa i-a sfătuit Marijana de la marketing. În limba română aluatul respectiv se cheamă, totuși, aluat franțuzesc 🙂

      Reply ↓
      1. Chircu andrei 10/09/2015 at 17:50

        Multumesc…din ce văzusem eu la tv despre aluatul franțuzesc ….nu seaman a deloc cu foietajul sau foietajul e departe de aluat

        Reply ↓
        1. costachel Post author10/09/2015 at 23:12

          Și eu am văzut o mare doamnă care credea că foietajul e totuna cu foile de plăcintă. 🙂 Acuma, serios: ceea ce în limba română se cheamă aluat franțuzesc este vândut, de obicei, în comerțul capitalist sub numele de foietaj. E un barbarism stupid după franțuzescul „feuilletage”. De ce stupid? Pentru că francezii folosesc prea rar spre deloc termenul, de obicei numesc aluatul ăsta „pâte feuilletée”. Dar probabil că „aluat foietat” ar fi sunat prea din cale-afară… 🙂

          Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved