• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pate de ficăței de pui (cu ciuperci)

Dec 24, 2011 costachel Rețete, Rețete de aperitive, Rețete de pate de casă, Rețete de preparate din carne 5


Pate de ficatei de pui cu ciuperci

Vă povesteam mai demult, în introducerea la rețeta de pate de casă trimisă de ovidiucro, că pentru această mirifică pastă casnică materia mea primă preferată o constituie ficățeii de pui. Și nu știu cum se face că, deși de fiecare dată când o prepar, îmi zic că-i musai s-o fac mai des, tot cam numai de Sărbători ajunge dumneaei să fie preparată. Așa s-a întâmplat și acum, drept pentru care mă grăbesc să vă dau rețeta, că dacă iar uit, parcă văd că mai fac pate de ficat de casă peste vreo doi ani. Drept pentru care, notați:

600 g ficăței de pui,
200 g unt, eventual și mai mult (că dumneavoastră știți cât de onctuos vreți să vă iasă),
1 păhărel de vin demisec (sau chiar demidulce), cât de bun și de parfumat,
6 ouă fierte tare,
150 g ciuperci (facultative, de-aia le-am trecut mai sus în paranteză)
2-3 căței de usturoi (la fel de opționali, fiindcă doar cu ciupercile au treabă)
sare și piper.

Spălați, mai întâi, firește, ficățeii, eventual tăiați-i, dacă vi se par prea mari și uscați-i bine.

Încingeți 50 g unt într-o tigaie, căliți ficățeii pe toate părțile, stingeți cu vinul, puneți capacul și lăsați să fiarbă câteva minute înăbușit, să se parfumeze bine, apoi descoperiți vasul și continuați coacerea până se evaporă tot lichidul (alte câteva minute). Puneți marfa într-un castron și lăsați-o să se răcorească.

Dacă vreți și ciuperci, atunci tăiați-le mărunt și căliți-le în unt, cu usturoi, sare și piper, apoi lăsați-le și ele să să răcească.

Mixați, în fine, ficații cu restul de unt și cu gălbenușurile, până când obțineți un pate cât se poate de omogen și de fin, neuitând să efectuați reglajul de sare și piper.

În ceea ce privește ciupercile, le puteți adăuga tot acum sau, mai bine, le veți amesteca în pate la sfârșit, cu lingura, să rămână bucățele întregi.

Puteți servi pateul de ficăței în albușuri (că altceva tot n-aveți ce face cu ele) sau oricum altfel doriți dumneavoastră.

După cum spuneam și mai sus, cantitatea de unt nu e bătută în cuie, așa că puteți să folosiți mai mult sau mai puțin, după plac. Pot interveni în narațiune și ceva aromate: poate un pic de maghiran la călirea ficățeilor, poate un strop de ienibahar sau nucșoară la mixarea finală, în fine, e ceva loc de joacă și de experimentări. Iar în ceea ce privește vinul folosit pentru stingere, prima mea opțiune ar fi o Tămâioasă, dar nu-i chiar musai.

S-ar putea să vă intereseze și:

Pate de ficatPate de casa (din ficat si carne de porc) Ficăței soté cu costiță afumată și sos de vin Ficăței de pasăre cu sos de roșii și mămăligă prăjită Clătite gratinate umplute cu pui și ciuperci

  • aperitiv, ciuperci, ficat, ficatei, pateu, pui

5 thoughts on “Pate de ficăței de pui (cu ciuperci)”

  1. tatiana 17/06/2012 at 12:40

    ok. a iesit perfect! 🙂

    Reply ↓
  2. tatiana 17/06/2012 at 12:41

    si clar e mai bun cu ciuperci si un iz de usturoi.

    Reply ↓
    1. costachel Post author18/06/2012 at 08:19

      Recunosc, nu mă apuc de pate de ficatei decât dacă am ciuperci 🙂

      Reply ↓
  3. Smaranda Florentina Florentina 03/12/2017 at 21:42

    Eu am făcut de multe ori rețeta este delicioasa eu mai adaog și o linguriță de muștar și dacă nu am ciuperci pun o ceapă mică un pic de gogosar ce am prin casă ….iese la fel de gustos …Tot secretul este la ficat să nu puneți sare la calit pentru că se întărește
    ..

    Reply ↓
    1. costachel Post author07/12/2017 at 10:51

      Corect, ăsta e secretul!

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved