O rețetă de păstrăv la cuptor tare simplă și foc de gustoasă, care are marele avantaj că poate poposi pe platou cam oricând, fie că e zi de sărbătoare, fie că-i vorba de o masă cât se poate de normală, în familie. Și țin să precizez încă de la început că puteți, la o adică, înlocui păstrăvul mare indicat la cantități, cu 2-3-4 păstrăvi mai mititei, numai buni de transformat în porții individuale. Bun, și acestea fiind zise, să trecem la treabă!
1 păstrăv (aproximativ 1kg), sare, 1 praz mic, 2 morcovi mici, 1 ceapă mică, 1/4 țelină potrivită (sau 1 tulpină de țelină verde), 1 legătură de pătrunjel, 400 ml vin alb sec, ulei,
la care adăugați dumneavoastră, pentru sos,
100 g unt, 1 lingură rasă de făină, 100 ml smântână,
câteva frunze de pătrunjel, sare și piper.
Începuți, firește, prin a face toaleta peștelui. Curățați-l, spălați-l scurt și uscați-l. Frecați-l bine cu sare (pe dinăuntru și pe dinafară) și lăsați-l în pace vreo oră.
Curățați legumele, spălați-le și tăiați-le bucăți măricele. Ungeți cu ulei un vas lung și îngust, care merge la cuptor. Puneți legumele, adăugați pătrunjelul spălat, curățat și tocat. Așezați deasupra păstrăvul, uns și el cu puți ulei. Puneți un „capac” făcut din pergament, uns și el cu puțin ulei. Băgați vasul în cuptorul încins dinainte, la 150ºC.
După vreo zece minute, scoateți, eliminați pergamentul, turnați vinul peste legume, întoarceți cu multă grijă peștele. Puneți un capac nou din pergament, tot uns, și băgați din nou la cuptor. Măriți un pic temperatura (160º-170ºC) și lăsați păstrăvul să se coacă până-i gata. Cam vreo 20-30 de minute, adică.
Scoateți peștele cu grijă și așezați-l pe un platou încălzit. Strecurați lichidul rămas în tavă, eventual mai fierbeți-l puțin, să scadă (aveți nevoie de aproximativ 200 ml.). Adăugați făina, bătând bine cu un tel, să nu facă niciun fel de cocoloș. Puneți, puțin cât puțin, și smântâna, bătând în continuare. Când e gata, procedați la fel și cu untul (pe care e bine să-l scoateți din frigider cu ceva timp înainte). Tocați, în fine, cam jumătate dintre legumele de la copt și adăugați-le și pe ele în compoziție.
Reglați sosul de sare și piper. Turnați-l peste păstrăv, presărați ceva pătrunjel și serviți imediat.
Variante? Păi ar fi destule, începând de la faptul că, evident!, puteți servi acest păstrăv la cuptor și cu vreun alt sos, după buna dumneavoastră plăcere. Așa că nu insist: vă spun doar că, în cazul în care sunteți posesoarea unui vas special de fiert peștele, atunci e bine să puneți păstrăvul pe grătarul destinat fierberii în aburi, nu direct pe legume. A, și dacă n-aveți încotro, puteți înlocui pergamentul cu hârtie de aluminiu, dar atunci va fi mai mult fiertură decât coptură.
Vinul pentru acest păstrăv la cuptor? Păi, datorită fineții lui și onctuozității sosului, nu pot să vă zic decât să încercați un Chardonnay mai sobru, care să nu miroasă a toate fructele din lume. Că o Fetească Albă ușoară, seacă, rafinată și nu din cale-afară de acidă e mai greu de găsit.
One thought on “Păstrăv la cuptor cu sos cremos”