• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Păstrăv la cuptor cu sos cremos

Jan 03, 2013 costachel Rețete, Rețete cu pește 1


Pastrav la cuptor cu sos cremos

O rețetă de păstrăv la cuptor tare simplă și foc de gustoasă, care are marele avantaj că poate poposi pe platou cam oricând, fie că e zi de sărbătoare, fie că-i vorba de o masă cât se poate de normală, în familie. Și țin să precizez încă de la început că puteți, la o adică, înlocui păstrăvul mare indicat la cantități, cu 2-3-4 păstrăvi mai mititei, numai buni de transformat în porții individuale. Bun, și acestea fiind zise, să trecem la treabă!

1 păstrăv (aproximativ 1kg),
sare,
1 praz mic,
2 morcovi mici,
1 ceapă mică,
1/4 țelină potrivită (sau 1 tulpină de țelină verde),
1 legătură de pătrunjel,
400 ml vin alb sec,
ulei,

la care adăugați dumneavoastră, pentru sos,

100 g unt,
1 lingură rasă de făină,
100 ml smântână,
câteva frunze de pătrunjel,
sare și piper.

Începuți, firește, prin a face toaleta peștelui. Curățați-l, spălați-l scurt și uscați-l. Frecați-l bine cu sare (pe dinăuntru și pe dinafară) și lăsați-l în pace vreo oră.

Curățați legumele, spălați-le și tăiați-le bucăți măricele. Ungeți cu ulei un vas lung și îngust, care merge la cuptor. Puneți legumele, adăugați pătrunjelul spălat, curățat și tocat. Așezați deasupra păstrăvul, uns și el cu puți ulei. Puneți un „capac” făcut din pergament, uns și el cu puțin ulei. Băgați vasul în cuptorul încins dinainte, la 150ºC.

După vreo zece minute, scoateți, eliminați pergamentul, turnați vinul peste legume, întoarceți cu multă grijă peștele. Puneți un capac nou din pergament, tot uns, și băgați din nou la cuptor. Măriți un pic temperatura (160º-170ºC) și lăsați păstrăvul să se coacă până-i gata. Cam vreo 20-30 de minute, adică.

Scoateți peștele cu grijă și așezați-l pe un platou încălzit. Strecurați lichidul rămas în tavă, eventual mai fierbeți-l puțin, să scadă (aveți nevoie de aproximativ 200 ml.). Adăugați făina, bătând bine cu un tel, să nu facă niciun fel de cocoloș. Puneți, puțin cât puțin, și smântâna, bătând în continuare. Când e gata, procedați la fel și cu untul (pe care e bine să-l scoateți din frigider cu ceva timp înainte). Tocați, în fine, cam jumătate dintre legumele de la copt și adăugați-le și pe ele în compoziție.

Reglați sosul de sare și piper. Turnați-l peste păstrăv, presărați ceva pătrunjel și serviți imediat.

Variante? Păi ar fi destule, începând de la faptul că, evident!, puteți servi acest păstrăv la cuptor și cu vreun alt sos, după buna dumneavoastră plăcere. Așa că nu insist: vă spun doar că, în cazul în care sunteți posesoarea unui vas special de fiert peștele, atunci e bine să puneți păstrăvul pe grătarul destinat fierberii în aburi, nu direct pe legume. A, și dacă n-aveți încotro, puteți înlocui pergamentul cu hârtie de aluminiu, dar atunci va fi mai mult fiertură decât coptură.

Vinul pentru acest păstrăv la cuptor? Păi, datorită fineții lui și onctuozității sosului, nu pot să vă zic decât să încercați un Chardonnay mai sobru, care să nu miroasă a toate fructele din lume. Că o Fetească Albă ușoară, seacă, rafinată și nu din cale-afară de acidă e mai greu de găsit.

S-ar putea să vă intereseze și:

Păstrăv cu piper verde și lămâie Somon la cuptor cu piure de cartofi si hreanSomon la cuptor cu piure de cartofi și hrean Scrumbie la cuptor Somon la cuptorSomon la cuptor cu roșii uscate, rozmarin și usturoi

  • cuptor, pastrav, peste, sos

One thought on “Păstrăv la cuptor cu sos cremos”

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved