• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pastramă de oaie

Oct 25, 2009 costachel Rețete, Rețete cu carne de oaie sau berbec, Rețete de cărnuri afumate, Rețete de preparate din carne, Rețete tradiționale românești 3


Domnul Nicu Gavrilă mă somează amical printr-un mail să povestesc o rețetă de pastramă de oaie, că-i duce dorul în Belgia sa de adopție. Cum n-am făcut niciodată așa ceva, m-am dus glonț la bibliotecă, să cercetez ce-mi recomanda autorii în care am încredere pe tema asta. Prima variantă am găsit-o la Colea Olexiuc, unul dintre marii meșteri ai bufetului rece, ai murăturilor și nu numai, iar cei care aud pentru prima oară de el poate că ar fi bine să știe că printre admiratorii necondiționați ai artei sale se număra și Păstorel (care nu i-a lăudat, dintre români, decât pe el și pe Sanda Marin).

După ce s-au scos toate oasele și grăsimea de pe carnea de oaie, carnea se sărează cu sare amestecata cu silitră (300 g sare, 3 g silitră), se așează într-o covata și peste carne se mai presară un strat de sare. Se lasă astfel 5-6 zile, în care timp se întoarce de câteva ori. După aceea se scoate carnea, se scutură de sare și se ține 1-2 ore în apă rece la desărat, după care se clătește, se așează pe o scândură și se acoperă cu alta, pe care se pune o greutate, lăsându-se să se preseze timp de 1 zi. Apoi se unge cu un amestec de usturoi pisat cu sare, cimbru și coriandru, ținându-se astfel la macerat încă 1 zi, după care carnea se ține atârnată sub streașină în aer liber până se usucă. Se păstrează în cămară, atârnată în curent de aer uscat. Pastrama se frige la grătar sau se prăjește în tigaie. Se servește foarte fierbinte, cu mămăliguță calda și vin nou.

Radu Anton Roman oferă o altă versiune de pastramă de oaie, în care oasele și grăsimea rămân pe loc, dar precizează că animalul trebuie să fie tânăr Așadar:

Carnea se scurge bine de sânge, se spală, se usucă puțin în vânt (practica cere să se pună la pastramă jumătăți de oaie, iar pulpele trebuiesc crestate des și până la os, să ajungă sarea peste tot). Se freacă bine cu cimbru și celelalte condimente. Se cerne bine cu sare și se pune într-un vas curat, de preferință de lemn. Se ține în saramura pe care o lasă două-patru zile (mai puțin, dacă e frig), întorcându-se de trei ori pe zi. Se atârnă o zi în vânt, să se usuce cât de cât, dar nu mult, ca să rămână frageda; se păstrează rulată, să-și țină un pic de zeamă. Se frige pe cărbuni, la grătar. E epocală cu mămăligă pripită și ardei iute murat. Se poate afuma, la fum rece de rumeguș de foioase: se rafinează și se conservă mai mult; totul e să nu se usuce prea tare, ca-i toval!

La anul, nene Nicule, poate m-oi învrednici și eu să fac pastramă de oaie, și atunci ți-oi povesti din experiențele mele directe. Până atunci, tare mă tem că secretul e, de fapt, oaia din Dobrogea matale și (pe jumătate) a mea.

A, și să mai precizez că, în ambele variante, sarea e musai să fie din cea grunjoasă și neiodată?

Update: o altă versiune de pastramă de oaie, tare interesantă, găsiți aici.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

PastramaPastramă Cârnați de Focșănei Default ThumbnailCârnați măcelarești de Burdujeni Cârnați virșli

  • Colea Olexiuc, oaie, pastrama, preparate din carne, Radu Anton Roman

3 thoughts on “Pastramă de oaie”

  1. sebi 14/10/2013 at 13:02

    unde gasesc silitra?

    Reply ↓
    1. costachel Post author14/10/2013 at 13:15

      O întreagă discuție despre silitră (ce este, denumire științifică, cam pe unde s-ar putea găsi) găsiți în comentariile de la Cârnații de Burdujeni.

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved