• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Păstorel, vinul de Uricani și Băbeasca Neagră

Dec 11, 2012 costachel Legendele vinurilor românești, Mozaic 2


Ciorchine de Băbească Neagră

Despre laudele aduse de Păstorel vinului de Cotnari se știu destule (mai mult sau mai puțin fondate). Dar relativ puțină lume cunoaște faptul că, în mod constant, Al. O. Teodoreanu a plasat vinul de Uricani pe primul loc în preferințele sale. E drept, niște preferințe cam nostalgice, pentru că este vorba doar despre vinurile făcute înaintea primului război mondial. Însă ordinea rămâne clară pentru orice iubitor al scrierilor sale gastronomice: întâi Uricani, mai apoi Cotnari. Și trebuie spus că avea în sprijinul acestei preferințe și niște aliați de seamă:

„Francezii, care sunt fără discuție cei mai avizați cunoscători și care au cele mai bune vinuri din lume, i-au confirmat și (de ce n-aș spune-o?) în dauna Cotnarului, virtuțile fără egal.”

Povestește Păstorel, în textul Vinuri de altădată. Uricanii (apărut în Adevărul Literar și Artistic, 1 octombrie 1933), despre o masă la Hippolyte Mârzescu, în timpul refugiului de la Iași (1917-1918). O masă la care a fost prezent și dramaturgul Robert des Flers, care și-a călcat obiceiul de a bea un singur pahar de vin la masă (avea gută) și a băut patru! Auzind despre una ca asta, necredinciosul Teodoreanu l-a și întrebat cu prima ocazie pe des Flers dacă a băut vreodată și ce părere are despre vinul de Uricani. La care a primit un răspuns fără echivoc: „Il est comparable a nos meilleurs crus!” („e comparabil cu cele mai bune vinuri ale noastre!”)

Dar despre ce vin era vorba? Aparent, e simplu: aproape dispăruta, astăzi, podgorie de la Uricani era celebră pentru a sa Fetească Neagră (care de altfel, se spune, aici ar fi și apărut). „Acesta este vinul care a generat și-a dus renumele Uricaniului de-a lungul secolelor” (Valeriu D. Cotea et al., Podgoriile și vinurile României, 2000, p. 136).

Desigur însă că, lucru frecvent în frecvent în România acelor vremi (ca mai mereu la francezii de ieri și de azi), vinurile erau și la noi îndeobște cupaje. Iar cupajul tradițional din zona Uricani era compus din Fetească Neagră plus Băbească Neagră (zisă și Crăcană sau Rară Neagră).

Da, Băbească, acel vin aproape întotdeauna desconsiderat și vinificat cum dă Dumnezeu (sau mai exact voința proprietarului). Când o găsești, te poți aștepta la orice, de la versiunile gen poșircuță de băut cu butoiul până la cele machiate intens, care-o fac pe biata Băbească să-și dea aere de Cabernet Sauvignon vânjos (dar nu prea poate, săraca…).

Revenind însă la Uricani, soiurile mai erau vinificate și separat (probabil și în funcție de an sau de podgorean). Exact precum vinul la care face referire Păstorel în textul citat mai sus. Numai că, surpriză, nu era vorba despre Feteasca Neagră!

„Acel despre care scriu eu provenea din Crăcană și luase ființă înainte de filoxeră. Era decolorat de vechime, de-un roz crepuscular și, vorba cronicarului, iscusit miros făcea.”

Care va să zică din Băbească… Să mă mai întreb oare, absolut retoric și inutil, de ce desconsiderăm, sau chiar ne batem joc de acest valoros soi românesc prefiloxeric? Mai bine nu, poate altădată…

Foto: Wikipedia

S-ar putea să vă intereseze și:

Băbeasca Neagră de Nicorești va fi lansată la PROVINO 2011 Vinuri M1 Crama AtelierE clar: Băbeasca nu mai e (doar) de Nicorești! Fetească Neagră 2009, Domeniile Viticole Franco-Române Feteasca Neagră Terra Romana, recomandată de La Revue du Vin de France

  • Babeasca Neagra, Feteasca Neagra, Pastorel, Uricani, vin

2 thoughts on “Păstorel, vinul de Uricani și Băbeasca Neagră”

  1. Copaescu catalin 11/12/2012 at 16:27

    poza asta imi aduce aminte de culesul strugurilor

    Reply ↓
  2. Nicu 30/07/2014 at 14:37

    “De te vezi cu vreo vadana/Cu cearcane vinete/Da-i sa bea intai cracana/Si pe urma … tine-te!”

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved