• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Paste cu vinete

Aug 10, 2011 costachel Mâncăruri cu vinete, Paste cu legume, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de paste, Rețete de post, Rețete lacto-vegetariene 8


Paste cu vinete

Mai întâi trebuie să precizez că termenul generic paste se referă, în cazul acestor paste cu vinete, la cele scurte și groase, gen rigatoni (alea care zâmbesc în poză), penne, maccheroncini ș.a.m.d., deși cred că nici pastele proaspete, gen tagliatelle, nu vor face prea multe mofturi dacă-s implicate în narațiune. Cert este însă faptul că urmează mai la vale o mâncare estivală, deci ușoară, tare gustoasă, și cred că nu doar iubitorii necondiționați ai vinetelor vor fi încântați când o vor descoperi în farfurie.

Ce ne trebuie?

250 g paste,
1 vânătă măricică,
1-2 cepe,
1 morcov,
1 ardei iute, curățat de semințe și vinișoare (facultativ),
câțiva căței de usturoi (după gust),
1-2 ardei kapia,
4-5 roșii,
câteva fire de pătrunjel,
ulei,
sare și, dacă n-ați pus ardei iute, piper.

Mai întâi, spălați, curațați și tăiați vinetele cuburi (sau felii), presărați-le cu sare și lăsați-le să se scurgă măcar un pic de zeamă. Cât despre coaja lor, o puteți lăsa în pace, sau puteți proceda ca pentru imam baildi (o fâșie da, una ba)

Opăriți scurt roșiile, curățați-le de pielițe (ba și de semințe, dacă ziceți că trebuie), mărunțiți-le și lăsați-le în pace până le vine rândul.

Curățați ceapa, morcovul, și usturoiul, tocați-le mărunt și puneți-le la călit în uleiul încins, împreună cu facultativul ardei iute, mărunțit și el.

Când încep să se înmoaie, adăugați și ardeii kapia, la fel de curățați și tocați. Sărați, amestecați, continuați călirea 2-3 minute și adăugați vinetele, șterse cu un prosop curat și chiar presate un pic între palme.

Amestecați, adăugați un polonic de apă fierbinte, puneți capacul și lăsați vinetele să fiarbă, amestecând din când în când, să se pătrundă uniform.

Puneți pastele la fiert, în multă apă clocotită cu sare (detalii găsiți și aici)

Când vinetele-s aproape gata, adăugați și roșiile, să dea vreo câteva clocote împreună.

Scurgeți pastele, răsturnați-le în cratița cu sosul, presărați și pătrunjelul tocat, amestecați, fierbeți totul împreună 1-2 minute și cu asta basta.

Dacă vreți să presărați și ceva brânză (parmezan, cașcaval etc.) bine, dacă nu, atunci lăsați-le să fie de post. Niște țelină dacă aveți nu strică, fie ea sub formă de rădăcină, pusă la călit odată cu ceapa și morcovul, fie sub formă de frunze, tocate și puse la fiert împreună cu roșiile. Iar ardeii kapia sunt de fapt, o variantă de rezervă, pentru cazul în care nu aveți la îndemână 1 gogoșar.

Puteți servi aceste paste cu vinete calde (așa-i plac jumătății mele mai bune) sau răcorite (eu unul le prefer așa).

Cât despre vin, parcă v-am mai spus că, dacă-i vorba de vinete, poftesc la Pinot Gris, nu?

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Paste cu vinete si prosciuttoPaste cu vinete și prosciutto Penne cu vinete, dovlecei și roșii Paste cu vinete, dovlecei si rosii la cuptorPaste cu vinete, dovlecei și roșii gratinate la cuptor Paste cu legume si afumaturaPaste cu legume și afumătură

  • ardei, ardei kapia, maccheroncini, paste, penne, rigatoni, rosii, tagliatelle, vinete

8 thoughts on “Paste cu vinete”

  1. pansy 11/08/2011 at 13:00

    desi sunt fan vinete,nu le-am folosit niciodata in combinatie cu pastele.dar nu-i timpul pierdut.

    Reply ↓
  2. costachel Post author11/08/2011 at 14:24

    Ca sa nu fie socul „legumicol” prea mare, poti incerca mai intai versiunea de paste cu vinete si afumatura 🙂

    Reply ↓
  3. Alina 23/08/2011 at 10:24

    Super reteta asta! Imi place ca are multe legume si mai ales ca foloseste vinete!:)
    Zilele astea paste cu vinete scrie pe mine!:)

    Reply ↓
    1. costachel Post author23/08/2011 at 10:28

      Pe mine scrie doar vinete, dar poate fac loc si la niste paste 🙂

      Reply ↓
  4. Alina 24/08/2011 at 18:16

    Daaa, am vazut o groaza de retete cu vinete aici. Habar nu aveam(cata ignoranta:))ca poti sa faci atatea chestii faine cu vinetele.
    Oricum, site-ul tau este mai mult decat viseaza cineva sa obtina de la internet in materie de mancare(poces, asocieri de arome, servire etc.)
    Nu ma mai dezlipesc de el!:)
    Multumim ca impartasesti si cu noi din vasta ta experienta culinara si nu numai:)

    Reply ↓
  5. costachel Post author24/08/2011 at 20:29

    Multumesc frumos, promit sa perseverez 🙂

    Reply ↓
  6. chirila 05/08/2013 at 13:10

    multumesc, gatesti ca la mama acasa.

    Reply ↓
    1. costachel Post author05/08/2013 at 14:23

      Păi mi se pare mult mai gustos decât ca la cârciumar acasă 😀

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved