Mai întâi trebuie să precizez că termenul generic paste se referă, în cazul acestor paste cu vinete, la cele scurte și groase, gen rigatoni (alea care zâmbesc în poză), penne, maccheroncini ș.a.m.d., deși cred că nici pastele proaspete, gen tagliatelle, nu vor face prea multe mofturi dacă-s implicate în narațiune. Cert este însă faptul că urmează mai la vale o mâncare estivală, deci ușoară, tare gustoasă, și cred că nu doar iubitorii necondiționați ai vinetelor vor fi încântați când o vor descoperi în farfurie.
Ce ne trebuie?
250 g paste, 1 vânătă măricică, 1-2 cepe, 1 morcov, 1 ardei iute, curățat de semințe și vinișoare (facultativ),
câțiva căței de usturoi (după gust), 1-2 ardei kapia, 4-5 roșii,
câteva fire de pătrunjel, ulei, sare și, dacă n-ați pus ardei iute, piper.
Mai întâi, spălați, curațați și tăiați vinetele cuburi (sau felii), presărați-le cu sare și lăsați-le să se scurgă măcar un pic de zeamă. Cât despre coaja lor, o puteți lăsa în pace, sau puteți proceda ca pentru imam baildi (o fâșie da, una ba)
Opăriți scurt roșiile, curățați-le de pielițe (ba și de semințe, dacă ziceți că trebuie), mărunțiți-le și lăsați-le în pace până le vine rândul.
Curățați ceapa, morcovul, și usturoiul, tocați-le mărunt și puneți-le la călit în uleiul încins, împreună cu facultativul ardei iute, mărunțit și el.
Când încep să se înmoaie, adăugați și ardeii kapia, la fel de curățați și tocați. Sărați, amestecați, continuați călirea 2-3 minute și adăugați vinetele, șterse cu un prosop curat și chiar presate un pic între palme.
Amestecați, adăugați un polonic de apă fierbinte, puneți capacul și lăsați vinetele să fiarbă, amestecând din când în când, să se pătrundă uniform.
Puneți pastele la fiert, în multă apă clocotită cu sare (detalii găsiți și aici)
Când vinetele-s aproape gata, adăugați și roșiile, să dea vreo câteva clocote împreună.
Scurgeți pastele, răsturnați-le în cratița cu sosul, presărați și pătrunjelul tocat, amestecați, fierbeți totul împreună 1-2 minute și cu asta basta.
Dacă vreți să presărați și ceva brânză (parmezan, cașcaval etc.) bine, dacă nu, atunci lăsați-le să fie de post. Niște țelină dacă aveți nu strică, fie ea sub formă de rădăcină, pusă la călit odată cu ceapa și morcovul, fie sub formă de frunze, tocate și puse la fiert împreună cu roșiile. Iar ardeii kapia sunt de fapt, o variantă de rezervă, pentru cazul în care nu aveți la îndemână 1 gogoșar.
Puteți servi aceste paste cu vinete calde (așa-i plac jumătății mele mai bune) sau răcorite (eu unul le prefer așa).
Cât despre vin, parcă v-am mai spus că, dacă-i vorba de vinete, poftesc la Pinot Gris, nu?
Daaa, am vazut o groaza de retete cu vinete aici. Habar nu aveam(cata ignoranta:))ca poti sa faci atatea chestii faine cu vinetele.
Oricum, site-ul tau este mai mult decat viseaza cineva sa obtina de la internet in materie de mancare(poces, asocieri de arome, servire etc.)
Nu ma mai dezlipesc de el!:)
Multumim ca impartasesti si cu noi din vasta ta experienta culinara si nu numai:)
desi sunt fan vinete,nu le-am folosit niciodata in combinatie cu pastele.dar nu-i timpul pierdut.
Ca sa nu fie socul „legumicol” prea mare, poti incerca mai intai versiunea de paste cu vinete si afumatura 🙂
Super reteta asta! Imi place ca are multe legume si mai ales ca foloseste vinete!:)
Zilele astea paste cu vinete scrie pe mine!:)
Pe mine scrie doar vinete, dar poate fac loc si la niste paste 🙂
Daaa, am vazut o groaza de retete cu vinete aici. Habar nu aveam(cata ignoranta:))ca poti sa faci atatea chestii faine cu vinetele.
Oricum, site-ul tau este mai mult decat viseaza cineva sa obtina de la internet in materie de mancare(poces, asocieri de arome, servire etc.)
Nu ma mai dezlipesc de el!:)
Multumim ca impartasesti si cu noi din vasta ta experienta culinara si nu numai:)
Multumesc frumos, promit sa perseverez 🙂
multumesc, gatesti ca la mama acasa.
Păi mi se pare mult mai gustos decât ca la cârciumar acasă 😀