• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Paste cu fructe de mare și ciuperci

May 05, 2015 costachel Paste cu ciuperci, Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete de paste 2


Paste cu fructe de mare și ciuperci

Adevărul e că, dacă acum vreo 20 ani, să zicem, această rețetă de paste cu fructe de mare și ciuperci ar fi fost de-a dreptul o culme a fițelor, astăzi ea a devenit una la îndemâna (aproape) oricui. Geme orice hypermarket de o întreagă pleiadă de fructe de mare, prețurile au încetat demult să fie astronomice, așa că ne putem bucura în voie de acest mic răsfăț gastronomic. Mai ales că pastele de mai la vale se fac simplu, drept pentru care buna dispoziție va fi garantată nu doar în ceea ce-i privește pe comeseni, ci va veni și din partea bucătarului.

Ce-avem nevoie pentru 4 porții de paste cu fructe de mare și ciuperci? Notați:

500 g paste (să zicem spaghete)
300 g calmari mici (da, corect e calmar, nu calamar, că veni vorba),
400 g scoici,
800 g midii,
200 g ciuperci albe de cultură,
4 linguri de ulei (extravirgin) de măsline,
câteva frunzulițe de salvie,
câteva frunzulițe de pătrunjel,
200 g pulpă de roșii (adică fără pielițe și semințe),
1 ceapă mică,
1 morcov mititel,
1 cățel de usturoi,
100 ml vin alb sec,
sare și piper.

Începeți, firește, prin a face toaleta scoicilor și midiilor. Răzuiți, spălați, verificați să fie toate vii și puneți-le într-o cratiță încăpătoare. Acoperiți și lăsați-le să se deschidă (cam 6-8 minute la foc destul de viu). Scoateți-le din cochilii (păstrați doar câteva, pentru decor) și filtrați lichidul rămas.

Tocați mărunt ceapa și morcovul (curățate, spălate și uscate în prealabil, firește). Curățați și calmarii. Sotați-le pe toate în două linguri de ulei, împreună cu salvia și pătrunjelul. După vreo 5 minute turnați vinul, lăsați-l să se evapore, adăugați pulpa de roșii și continuați fierberea alte 10 minute, la foc moale, stropind totul, din când în când, cu zeama lăsată de scoici.

În paralel, căliți într-o lingură de ulei ciupercile tăiate felii. Sărați, piperați și, după vreo 5 minute, adăugați și usturoiul tăiat feliuțe. Puneți totul peste sosul de fructe de mare, amestecați, reglați pentru ultima oară de sare și piper, după care stingeți focul.

Fierbeți pastele în 5 l de apă, scurgeți-le, puneți-le într-un castron, amestecați-le cu jumătate din sos și lingura de ulei rămasă, puneți-le pe un platou, turnați deasupra restul de sos și serviți imediat.

Ei, la capitolul variante nu cred că mai e cazul să spun că puteți folosi cam orice fructe de mare vă plac sau aveți la îndemână, după cum și ciupercile de cultură ar putea fi înlocuite cu pleurotus ori cu altele asemenea (nu însă și cu hribi ori zbârciogi, de pildă, a căror aromă deosebită riscă să fie acoperită). Cât despre paste, firește că pot fi și de alte „soiuri”, cu precizarea că, totuși, cele lungi sunt preferabile în cazul fructelor de mare. Așa zic italienii, eu zic să-i credem….

Vinul? Eu aș cam miza pe un Aligoté, dar sunt multe vinuri albe sprințare și voioase care se vor potrivi de minune alături de aceste paste cu fructe de mare și ciuperci.

S-ar putea să vă intereseze și:

Paste cu fructe de marePaste cu fructe de mare Paste cu piept de pui, ciuperci si costitaPaste cu piept de pui, ciuperci și costiță Paste cu brocoli și rodiiPaste cu brocoli și rodii Paste cu vinete si prosciuttoPaste cu vinete și prosciutto

  • ciuperci, fructe de mare, paste, spaghete

2 thoughts on “Paste cu fructe de mare și ciuperci”

  1. Busuioc Violeta 05/05/2015 at 11:57

    Aseara am mancat/au fost grozave! Ai ‘vorbit’cu bucatarul meu?! 🙂

    Reply ↓
    1. costachel Post author05/05/2015 at 12:14

      Nu prea 🙂 Și culmea e că, de fapt, textul ăsta trebuia să apară de ieri, dar s-a ivit o problemă și-a fost amânat cu o zi!

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved