• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Paste cu dovlecei și smântână

Aug 29, 2011 costachel Mâncăruri cu dovlecei, Paste cu lactate, Paste cu legume, Paste la cuptor, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de paste, Rețete ovo-lacto-vegetariene 2


Paste cu dovlecei si smantana

Mai întâi o precizare: cred că delicioasele paste cu dovlecei și smântână de mai la vale s-ar putea face și cu foi de lasagna, de pildă, dar atunci când mi-a venit ideea n-aveam la îndemână decât niște tagliatelle. A ieșit foarte bine și cu ele, deși cred, totuși, că dacă ar fi fost niște tăiței de casă ar fi fost perfect. În fine, regretele fiind oricum tardive, nu-mi rămâne decât să țin cont de considerațiile astea pentru viitor; deocamdată, e timpul să dau drumul la narațiune, nu?

250 g paste,
2-3 dovlecei (500 g, să zicem),
400 ml smântână,
100 g cașcaval ras,
1 ou,
1 legătură mică de mărar,
unt,
sare,
piper,
pesmet (facultativ)

Curățați dovleceii, tăiați-i felii grosuțe (1 cm, poate și ceva mai mult), opăriți-i în apă cu sare (5 minute) și lăsați-i la scurs. Vă puteți opri aici, dar mai bine ar fi să-i căliți un pic (1-2 minute) într-o tigaie cu unt. Nu trebuie să se rumenească, doar să capete gust bun și să mai piardă din apă.

Fierbeți pastele în apă sărată, lăsați-le și pe ele să se scurgă.

Curățați și spălați mărarul, tocați-l mărunt și frecați-l cu smântâna, oul și cașcavalul. Sărați (dacă ziceți că mai trebuie) și piperați.

Ungeți cu unt un vas care merge la cuptor, presărați-l, eventual, cu pesmet.

Odată ajunși aici, aveți două variante: ori începeți să clădiți straturi (paste-dovlecei-sos și repetați), ori le amestecați înainte și abia apoi le puneți în formă (variantă utilă mai ales dacă smântâna e plină de diverși aditivi).

Presărați (sau nu) cu pesmet, eventual cu încă puțin cașcaval, puneți și niște cubulețe de unt și băgați totul în cuptorul încins dinainte (200ºC), unde trebuie să stea cam 30 de minute.

Variantele de paste cu dovlecei sunt lejer de intuit: brânza poate fi de mai multe feluri, la verdeață iarăși sunt destule opțiuni (lângă mărar ar merge foarte bine niște arpagic verde, de pildă), oul ar putea fi înlocuit cu o lingură de făină și așa mai departe, nu cred că are rost să insist prea mult.

Cât despre vin, un alb sec ușurel, că nu prea are cu ce lupta pe-aicea. Poate Chardonnay, poate Fetească Albă din nord, poate…

S-ar putea să vă intereseze și:

Paste cu vinete, dovlecei si rosii la cuptorPaste cu vinete, dovlecei și roșii gratinate la cuptor Paste cu brocoli și smântânăPaste cu brocoli și smântână Paste cu sos de smântână și brânză Paste cu nuci, brânză și sos de smântână

  • cascaval, dovlecei, lasagna, lasagnete, paste, paste la cuptor, smantana, tagliatelle, taitei de casa

2 thoughts on “Paste cu dovlecei și smântână”

  1. pansy 29/08/2011 at 17:35

    imi plac dovleceii,dar varianta asta nu am incercat-o si cred ca e faina.aproape un sufleu.multumesc de idee!

    Reply ↓
  2. costachel Post author29/08/2011 at 18:50

    Cu multă plăcere 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved