O rețetă simplă, tare gustoasă și foc de frumos colorată. Cam așa aș putea să vă prezint, pe scurt, aceste paste cu brocoli și sos de roșii. Plus că, firește, ea poate fi considerată doar un simplu punct de plecare, spre alte rețete mai elaborate. Poate că veți dori, după moda italiană, să adăugați și câteva hamsii, sau s-ar putea să vreți nițică afumătură, ori niște cubulețe de piept de pui… Ei, dar n-am să epuizez acum lista posibilelor variante, am deplină încredere în dumneavoastră, așa că hai mai bine să vedem despre ce-ar fi vorba
250 g de paste, 1 buchet de brocoli, 400 g roșii, fără pieliță și tăiate cubulețe, 1 ceapă potrivită,
puțin ulei,
ceva verdeață (pătrunjel, de pildă), sare și piper.
Spălați bine brocoli-ul, curățați-l și eliminați părțile dure ale piciorului (un curățitor de cartofi e perfect). Desprindeți buchețelele și tăiați piciorul cubulețe.
Puneți vreo 3 litri de apă la fiert (cu 3 linguri rase de sare). Când clocotește, opăriți scurt brocoli-ul (2 minute), scurgeți-l bine, dar păstrați apa, ca să fierbeți în ea pastele.
Tocați mărunt ceapa, căliți-o în ulei până devine translucidă, adăugați brocoli-ul, sotați-l și pe el vreun minut și stingeți cu roșiile. Sărați, piperați și mai lăsați sosul să fiarbă puțin. Dacă vi se pare prea gros, lungiți-l cu puțină apă de la fiert (sau cu vin alb sec)
Turnați sosul peste pastele fierte și scurse (sau, dimpotrivă, răsturnați pastele în cratiță), amestecați, presărați verdeața tocată, eventual ceva brânză (cașcaval, parmezan etc.) și cu asta basta.
Înapoi la variante? Ok, atunci vă pot sugera, la călirea inițială, ceva usturoi, pentru aromă, sau 1 morcov, pentru dulceață (să combată aciditatea roșiilor). Eventual, dacă nu-i vorba de post, puteți da sosului un plus de rafinament, adăugând spre final 2-3 linguri de smântână.
Vinul pentru aceste paste cu brocoli? Păi un Sauvignon Blanc aș cam pofti eu, la o primă strigare, dar o să meargă și vreun alt alb sec, cu condiția să nu fie prea aromat.
Arata delicios…