• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pasta Primavera

Apr 17, 2010 costachel Paste cu legume, Rețete, Rețete celebre, Rețete cu legume, Rețete de paste 2


Pasta primavera

Sigur ați auzit de pasta primavera printr-o grămadă de filme americane, mai ales de când obsesia „mâncatului sănătos“ a cucerit Hollywoodul. Dar asta contează mai puțin, că n-o să ne luăm acuma după propaganda yankee. Ideea e că urmează mai la vale o rețetă ușoară, primăvăratică (of course!), deja celebră și chiar foarte bună. Ia să vedem.

Pentru 4 porții de pasta Primavera înarmați-vă cu

400 g paste (de obicei spaghete, dar mi se par mai interesanți fettucini, adică, mai pe românește, tăițeii lați),
1 morcov mare,
1 dovlecel,
200 g șuncă presată,
50 g unt,
2 căței de usturoi (sau mai mult),
ardei iute mărunțit (după gust),
1 pahar de vin,
câteva frunze de busuioc,
4-5 fire de pătrunjel,
parmezan,
sare.

Curățați morcovii și dovleceii, spălați-i și mărunțiți-i (eventual, ca să fie mai frumos în farfurie, transformați-i în fâșii cât mai asemănătoare ca formă și dimensiune cu tăițeii; curățitorul de cartofi va căpăta noi valențe!).

Tăiați fâșiuțe și șunca, curățați și feliați usturoiul, încingeți untul într-o tigaie cu fundul gros, la foc moale, adăugați ardeiul, șunca și usturoiul, continuați cu legumele și, când încep să se înmoaie puțin, turnați vinul.

Lăsați-l sosul să scadă, timp în care fierbeți și scurgeți pastele. Turnați-le în tigaie, presărați și puțin parmezan, amestecați de vreo 2-3 ori și cu asta basta, repartizați mâncarea în farfurii, presărați puțină verdeață și serviți împreună cu restul de parmezan, că poate cineva o să mai vrea.

Cât despre variantele de Pasta Primavera, ele sunt nenumărate, așa că am să mă limitez doar la câteva principii de bază. Mai întâi, miza mâncării ăsteia o constituie legumele, așa că nu-i musai să puneți șuncă (pe care puteți eventual să o înlocuiți cu piept de pui, creveți și chiar cârnați). În al doilea rând, puteți folosi practic orice vegetală, cu condiția să n-o treceți din fiert (toate trebuie să rămână ferme, chiar ușor crocante). Câteva sugestii: brocoli, ardei gras, ceapă, mazăre, chiar și roșii (de preferință din cele mici, lăsate întregi sau tăiate în două).

A, și dacă aveți senzația că uleiul de măsline ar fi mai bun, liberi sunteți să încercați, dar vă previn că e prea bună combinația unt-vin, mai ales legată de legume. Iar două linguri de smântână la final, dacă nu folosiți carne și vreți totuși o mâncare mai consistentă, nu încalcă regula jocului.

Cât despre vinul pentru Pasta Primavera, alb, ușor, fructuos și sec scrie pe rețeta asta. Și dacă tot e mâncare americănească, hai să tăiem globu-n două până-n Australia, să bem un Lindemans Cawarra Classic White, un cupaj de Chardonnay și Semillon despre care cred că v-am mai vorbit.

S-ar putea să vă intereseze și:

Pasta bolognesePasta Bolognese Spaghetti alla carbonaraSpaghetti alla carbonara: povești și două variante Gnocchi de cartofi și sfeclă roșie cu mac și nuci Pasta de macrou afumatPastă de macrou afumat

  • fettuccine, Italia, legume, parmezan, paste, spaghete, SUA

2 thoughts on “Pasta Primavera”

  1. adriana 22/04/2010 at 15:54

    excelente paste ! sotzul meu m-a rugat sa va transmit urari numai de bine deoarece de cand am descoperit , mai intai blogul dvs si apoi site-ul gatesc mai des ( lipsa de timp 🙂 ) si mai diversificat – aici dvs sunteti “de vina” .
    mai dureaza pana incerc toate retetele dar va urez la cat mai multe!
    numai bine!

    Reply ↓
  2. Costachel 22/04/2010 at 19:01

    Multumesc frumos 🙂 ! Si sa dea Dumnezeu să tot fiu de vina la modul asta! Iar sotului dumneavoastra va rog sa-i transmiteti ca, daca asa stau lucrurile, atunci e cazul sa bea din cand in cand un pahar de vin si pentru mine 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved