• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pască rusească, varianta Păstorel

Mar 26, 2011 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete de dulciuri, Rețetele lui Păstorel 5


Probabil că rețeta asta de pască rusească ar fi trebuit să v-o ofer mai aproape de Paști. Dar dacă tot am auzit la un prestigios post de radio că mâine se împlinesc 93 de ani de la unirea Basarabiei cu România (să-i spun redactorului că 27 martie pe stil vechi înseamnă 9 aprilie pe stil nou, să nu-i spun?) am zis că-i momentul să combin nițel haz de necaz cu un autentic omagiu adus unei zone gastronomice românești foarte importante și prea puțin cunoscute dincoace de Prut. Drept pentru care urmează mai la vale o extraordinară pască fără aluat, foarte răspândită în Basarabia. În versiunea inegalabilului Păstorel, firește.

Material

două pahare zahăr pisat, foarte vanilat
două pahare brânză de vacă proaspătă, trecută prin mașina de pireu
1/2 pahar unt proaspăt de bună calitate
1/2 smântână extra dulce
două ouă (numai gălbenușuri)
150 g migdale curățate și trecute prin mașină
coajă de portocală zaharisită, stafide sultanine, stafide corynthine ad libitum

Tehnica

Se freacă untul într-un vas, până se face ca o cremă. Se adaugă pe rând: gălbenușurile, zahărul, smântâna, brânza, migdalele, cojile de portocală, stafidele.

Pentru această pască foarte cunoscută în Basarabia există forme speciale, de lemn. Când nu le ai, pui compoziția într-un șervet curat în sita de strecurat macaroane (cu găuri mari). Deasupra așezi un capac de lemn care să acopere toată suprafața și deasupra capacului greutăți de cinci-șase kilograme. Totul, într-un vas mare în care se va scurge apa de prisos. Se ține la rece timp de cel puțin opt ore.

Se scoate din șervet, se așează pe farfuria de tort și se servește cu bișcoturi de șampanie sau langues de chat.

Nu-i bun?

P.S. Si pentru ca am primit intrebarea pe Facebook (să-mi fie rușine că nu mi-a trecut prin cap să explic din prima!), iaca, raspund si aici: stafidele sultanine (sultani, adică ale Sultanului) sunt cele mari si blonde, în timp ce alea de Corint (corynthine) sunt mici și închise la culoare.

S-ar putea să vă intereseze și:

Pască cu ciocolatăPască cu ciocolată Pască cu smântânăPască cu smântână Pască cu branza de vaciPască cu brânză de vaci Cozonaci Baba ruseascaCozonacii lui Păstorel

  • Basarabia, branza de vaci, pasca, Pasti, Pastorel, Rusia, smantana, unt, zahar

5 thoughts on “Pască rusească, varianta Păstorel”

  1. Liliana 27/03/2011 at 17:13

    Compozitia mai merge turnata si intr-un…ghiveci de flori captusit cu tifon de strecurat branza. 🙂

    Reply ↓
  2. Liliana 27/03/2011 at 17:31

    Intrebare: oare galbenusurile nu trebuie puse fierte? Eu asa stiu reteta, cu galbenusuri fierte…

    Reply ↓
    1. costachel Post author27/03/2011 at 20:05

      Sigur ca reteta asta e dintr-o vreme cand oul era luat direct de la fundul gainii 🙂 Dar nu, n-as crede, ca sigur textura n-ar mai fi aceeasi. Adica daca as sti cu certitudine ca ouale-s proaspete, n-as avea emoții, daca n-as fi sigur, nu le-as folosi 🙂

      Reply ↓
  3. aphextwinz 27/03/2011 at 22:01

    Am facut-o acum multi ani, cand aveam carti dar nu aveam aparat de fotografiat si nu era la moda culinariada pe net. Cu galbenusuri crude si cu nuci in loc de migdale (sump dom’le, scump).

    Foarte buna, iaca nu mai stiu ce smantana am folosit ca parca nici din aia foarte dulce nu era pe toate drumurile.

    Reply ↓
  4. lacri 28/04/2019 at 17:34

    stafide Sultana sant stafide auri
    stafide Corint sant stafide negre

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved