Mda, cam lung titlul ăsta pentru un aperitiv destul de simplu. Dar cum există o groază de variante de pâine umplută pe lumea asta (și am de gând să mă ocup pe îndelete de câteva variante), am preferat o denumire mai descriptivă pentru rețeta asta foc de gustoasă, care înfrumusețează grozav platourile de aperitive și face o foame de nedescris. Așa că merită, zic eu, studiată un pic mai îndeaproape.
1 pâine lungă (genul baghetă), 150 g urdă, 100 g unt, 100 g șuncă (genul „de Praga”, prosciutto cotto etc), 2 dovlecei subțiri, cu coaja verde, 1/2 ardei gras roșu, 1/2 ardei gras galben, sare și piper.
Fierbeți dovleceii (în aburi sau în apă ușor sărată, cum vă vine mai la îndemână), având însă grijă să rămână ușor crocanți. Lăsați-i să se răcească și aveți grijă să fie perfect uscați (apa cu grăsimea… nu trebuie să vă mai spun, nu?)
Tăiați cubulețe șunca și ardeii. Frecați zdravăn urda cu untul, până obțineți o pastă destul de moale, în care adăugați cubulețele preparate anterior. Omogenizați și reglați gustul din sare și piper
Tăiați pâinea în jumătate, eliminați colțurile și, cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit, cu lama subțire, eliminați miezul, lăsând un „perete” de circa 1 cm.
Umpleți jumătățile cu crema preparată (cam pe 2/3) și înfigeți, cu foarte multă grijă, dovleceii, sprijinind baza pâinii pe o farfurie, ca să nu iasă umplutura (sau s-o puteți recupera). Eventual, ajutați-vă de o linguriță cu coada lungă, să croiți ceva drum dovlecelului.
Înveliți pâinea umplută în folie alimentară și băgați-i la frigider, să stea acolo măcar două ore, să se întărească umplutura și s-o puteți tăia felii.
Variantele sunt, evident, suficient de multe, așa că n-am să vă sugerez decât că puteți înlocui urda cu ricotta (și, dacă e destul de grasă, nu mai aveți nevoie s-o amestecați cu unt), firește că puteți folosi și alte cărnuri, iar niște verdeață (mărar, arpagic verde etc) adăugată prin compoziție n-are ce să strice altceva decât culoarea umpluturii (care va deveni lejer verzuie), dar gustul va avea de câștigat.
Vinul? Alb și sec, cu siguranță, iar detalii suplimentare nu prea are rost să vă dau, fiindcă pâinea umplută despre care tocmai am terminat de vorbit nu prea are de ce să facă mofturi.
5 thoughts on “Pâine umplută cu urdă, șuncă, dovlecei și ardei grași”
aphextwinz
am si eu cateva variante ca lumea, pe baza de crema de branza, morcov crud, ficat, mii si mii de combinatii se pot face. nu asta era ideea, eu tai bagheta numai pe jumatate, apoi o scobesc, e mai simplu. parerea mea.
in alta dezordine de idei, sarbatori fericite si o primavara minunata va doresc si, mai ales, sanatate!!!
Mai întâi, cu scuzele de rigoare pentru întârziere, mulțumesc frumos, așijderea și ție! Hristos a-nviat!
Apoi, trecând la lucrurile mai concrete ( :-)), mie mi se pare mai simplu prin tăierea colțurilor poate și pentru faptul că, atunci când n-am făcut asta, m-am procopsit cu niște găuri în umplutură. Chestie de digitație, până la urmă… 🙂
Am citit si ultimele retete dar nu se potrivesc prea multe, mai intai ca am ratat pastele,mai apoi ca nu am pestele si nici foile de lasagne. Dar nu e trecuta viata, viu la targ la Iesi si stau sa ma serviti la botul iepei 😀
Nu trebuie, deja m-ati flatat. O sa pun poze si eu de prin targuri din zone calcate de teutoni, dar incet asa, ca vremea asta impinge la lene, numarat bani si alte alea.
am si eu cateva variante ca lumea, pe baza de crema de branza, morcov crud, ficat, mii si mii de combinatii se pot face. nu asta era ideea, eu tai bagheta numai pe jumatate, apoi o scobesc, e mai simplu. parerea mea.
in alta dezordine de idei, sarbatori fericite si o primavara minunata va doresc si, mai ales, sanatate!!!
Mai întâi, cu scuzele de rigoare pentru întârziere, mulțumesc frumos, așijderea și ție! Hristos a-nviat!
Apoi, trecând la lucrurile mai concrete ( :-)), mie mi se pare mai simplu prin tăierea colțurilor poate și pentru faptul că, atunci când n-am făcut asta, m-am procopsit cu niște găuri în umplutură. Chestie de digitație, până la urmă… 🙂
Mvaaai, de digitatie, da? Bineee 🙂
Am citit si ultimele retete dar nu se potrivesc prea multe, mai intai ca am ratat pastele,mai apoi ca nu am pestele si nici foile de lasagne. Dar nu e trecuta viata, viu la targ la Iesi si stau sa ma serviti la botul iepei 😀
Sanatate, ca dor mi-a fost de dvs.
Să mai zic oare că dorul a fost reciproc? 🙂
Nu trebuie, deja m-ati flatat. O sa pun poze si eu de prin targuri din zone calcate de teutoni, dar incet asa, ca vremea asta impinge la lene, numarat bani si alte alea.
Dar am recuperat ce ati scris.
Sanatate!