• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pâine umplută cu urdă, șuncă, dovlecei și ardei grași

Apr 10, 2012 costachel Rețete, Rețete de aperitive 5


Mda, cam lung titlul ăsta pentru un aperitiv destul de simplu. Dar cum există o groază de variante de pâine umplută pe lumea asta (și am de gând să mă ocup pe îndelete de câteva variante), am preferat o denumire mai descriptivă pentru rețeta asta foc de gustoasă, care înfrumusețează grozav platourile de aperitive și face o foame de nedescris. Așa că merită, zic eu, studiată un pic mai îndeaproape.

1 pâine lungă (genul baghetă),
150 g urdă,
100 g unt,
100 g șuncă (genul „de Praga”, prosciutto cotto etc),
2 dovlecei subțiri, cu coaja verde,
1/2 ardei gras roșu,
1/2 ardei gras galben,
sare și piper.

Fierbeți dovleceii (în aburi sau în apă ușor sărată, cum vă vine mai la îndemână), având însă grijă să rămână ușor crocanți. Lăsați-i să se răcească și aveți grijă să fie perfect uscați (apa cu grăsimea… nu trebuie să vă mai spun, nu?)

Tăiați cubulețe șunca și ardeii. Frecați zdravăn urda cu untul, până obțineți o pastă destul de moale, în care adăugați cubulețele preparate anterior. Omogenizați și reglați gustul din sare și piper

Tăiați pâinea în jumătate, eliminați colțurile și, cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit, cu lama subțire, eliminați miezul, lăsând un „perete” de circa 1 cm.

Umpleți jumătățile cu crema preparată (cam pe 2/3) și înfigeți, cu foarte multă grijă, dovleceii, sprijinind baza pâinii pe o farfurie, ca să nu iasă umplutura (sau s-o puteți recupera). Eventual, ajutați-vă de o linguriță cu coada lungă, să croiți ceva drum dovlecelului.

Înveliți pâinea umplută în folie alimentară și băgați-i la frigider, să stea acolo măcar două ore, să se întărească umplutura și s-o puteți tăia felii.

Variantele sunt, evident, suficient de multe, așa că n-am să vă sugerez decât că puteți înlocui urda cu ricotta (și, dacă e destul de grasă, nu mai aveți nevoie s-o amestecați cu unt), firește că puteți folosi și alte cărnuri, iar niște verdeață (mărar, arpagic verde etc) adăugată prin compoziție n-are ce să strice altceva decât culoarea umpluturii (care va deveni lejer verzuie), dar gustul va avea de câștigat.

Vinul? Alb și sec, cu siguranță, iar detalii suplimentare nu prea are rost să vă dau, fiindcă pâinea umplută despre care tocmai am terminat de vorbit nu prea are de ce să facă mofturi.

S-ar putea să vă intereseze și:

Urda cu ardei grasUrdă cu ardei gras Pâine umplută cu ciuperci Tartine la cuptor cu sunca, masline, ardei gras si cascavalTartine la cuptor cu șuncă, măsline, ardei gras și cașcaval Frigărui cu trei ardei grași

  • ardei, dovlecei, paine, ricotta, sunca, sunca de praga, umplut, urda

5 thoughts on “Pâine umplută cu urdă, șuncă, dovlecei și ardei grași”

  1. aphextwinz 14/04/2012 at 11:40

    am si eu cateva variante ca lumea, pe baza de crema de branza, morcov crud, ficat, mii si mii de combinatii se pot face. nu asta era ideea, eu tai bagheta numai pe jumatate, apoi o scobesc, e mai simplu. parerea mea.

    in alta dezordine de idei, sarbatori fericite si o primavara minunata va doresc si, mai ales, sanatate!!!

    Reply ↓
    1. costachel Post author16/04/2012 at 08:23

      Mai întâi, cu scuzele de rigoare pentru întârziere, mulțumesc frumos, așijderea și ție! Hristos a-nviat!
      Apoi, trecând la lucrurile mai concrete ( :-)), mie mi se pare mai simplu prin tăierea colțurilor poate și pentru faptul că, atunci când n-am făcut asta, m-am procopsit cu niște găuri în umplutură. Chestie de digitație, până la urmă… 🙂

      Reply ↓
  2. aphextwinz 20/04/2012 at 12:57

    Mvaaai, de digitatie, da? Bineee 🙂

    Am citit si ultimele retete dar nu se potrivesc prea multe, mai intai ca am ratat pastele,mai apoi ca nu am pestele si nici foile de lasagne. Dar nu e trecuta viata, viu la targ la Iesi si stau sa ma serviti la botul iepei 😀

    Sanatate, ca dor mi-a fost de dvs.

    Reply ↓
    1. costachel Post author20/04/2012 at 13:47

      Să mai zic oare că dorul a fost reciproc? 🙂

      Reply ↓
  3. aphextwinz 20/04/2012 at 16:19

    Nu trebuie, deja m-ati flatat. O sa pun poze si eu de prin targuri din zone calcate de teutoni, dar incet asa, ca vremea asta impinge la lene, numarat bani si alte alea.

    Dar am recuperat ce ati scris.

    Sanatate!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved