Da, taman despre chinezeștile pachețele de primăvară va fi vorba în rândurile de mai la vale. Care, pentru cei care încă nu s-au întâlnit cu ele (în caz că mai există cineva!) nu prea-s altceva decât un fel de plăcințele prăjite în baie de ulei, cu umpluturi dintre cele mai diverse. Drept pentru care firește că rețeta de astăzi nu constituie decât una dintre (aproape) infinitele variante posibile de pachețele de primăvară, numărul lor exact fiind limitat doar de gradul de aprovizionare al piețelor și hypermarket-urilor.
Dar mai bine să facem o listă posibilă. Mai întâi zicem vreo
20 de foi de orez,
apoi 225 g muguri de soia, 2 morcovi, 1 fir de praz, 130 g muguri de bambus (din conservă), 170 g ciuperci (proaspete sau conservate), sos de soia (după gust, dar hai să zicem 1-2 linguri), ardei iute (din ăsta numai dacă vreți), ulei (ar fi mai bun de porumb, dar o sa meargă, la o adică, mai toate uleiurile vegetale cat de cat neutre).
Plus, pentru sos,
2 linguri de oțet (preferabil de orez), 1 lingură de sos de soia, 2 linguri de sos Hoisin (dacă n-aveți, puneți tot sos de soia) 1 lingură de ghimbir proaspăt, dat pe răzătoare, 1-2 lingurițe de zahăr (gustați și decideți, oricum sosul trebuie să fie acrișor, să se lupte bine cu prăjeala).
Chiar dacă l-am spus ultimul, mai întâi facem sosul: amestecați bine ingredientele (ghimbirul la sfârșit) și lăsați-l deoparte vreo două ore, să se cunoască bine între ele.
Încingeți puțin ulei în wok și căliți legumele (cele mari tăiate subțire), la foc maxim, amestecând tot timpul, 2 minute. Adăugați și sosul de soia, continuați călirea încă 1 minut, poate două, și gata umplutura.
Așezați o foaie de orez în fața dumneavoastră, dispuneți (uniform) vreo 2 lingurițe de umplutură la 5 cm de margine, puneți marginea respectivă peste umplutură, aduceți părțile laterale spre interior (pentru ca umplutura să nu iasă) și terminați rularea. Umeziți puțin marginea extremă și sigilați cilindrii astfel obținuți. Și nu uitați: până terminați umplerea, pachețelele gata făcute trebuie să stea într-un vas acoperit cu un șervet umezit, să nu se usuce.
Încingeți, în fine, mult ulei în wok (ați pus pe cineva să-l spele după călirea legumelor, da?) și prăjiți pachețelele de primăvară, pe rând (să stea confortabil în baia de ulei) până se rumenesc frumos.
Eliminați excesul de ulei și serviți-le calde, împreună cu sosul preparat inițial.
Despre variante, v-am spus deja că-s prea multe și ca se le enumăr. Vă spun doar că, dacă vreți să înlocuiți ingredientul legumicol principal (în cazul de mai sus mugurii de soia) cu carne, atunci aceasta trebuie tăiată destul de mărunt (nu tocată!) și marinată (minimum 30 de minute, poate fi lăsată în frigider și peste noapte) într-un sos făcut din 1 lingură de sos de soia, 1 lingură de oțet, 1 lingură de amidon alimentar din porumb. Scurgeți-o, căliți-o împreună cu restul legumelor și adăugați marinata rămasă în wok împreună cu sosul de soia. A, iar cărnurile cele mai potrivite ar fi pieptul de pui și mușchiul de porc.
Cât despre vin, dacă nu găsiți un Pinot Gris sec și bun, atunci vă recomand cu toată căldura o Fetească Albă (demiseacă, gama Ancestral) de la Basilescu. Când am gustat-o, instantaneu mi s-a făcut poftă de pachețele de primăvară!
Si ca variante, merg si cu foi de placinta, nu numai de orez. Plus ca, datorita pra fragedei mele initieri in ale carciumaritului, am ramas cu un pitic, la capitolul legume nu concep pachetelele de primavara fara varza 🙂
Mai sunt si cele la care nu se prajeste nimic, tot de primavara (spring rolls pe limba lor) dar coreene, umplute cu on crevete (o biscuita, vorba filmului), taitei de orez, coriandru si ce mai pica prin zona.
Astea le-am facut eu.
La o carciuma am mancat unele foarte bune care aveau si curry in compozitie.
Da, cu foi de placinta am facut si eu prima oara pachetelele astea, ca acu’ vreo 15 ani de unde foi de orez? Si votez si eu cu varza, ca-i tare buna-n pachețele, numai ca n-as vedea-o chiar obligatorie 🙂
Si ca variante, merg si cu foi de placinta, nu numai de orez. Plus ca, datorita pra fragedei mele initieri in ale carciumaritului, am ramas cu un pitic, la capitolul legume nu concep pachetelele de primavara fara varza 🙂
Mai sunt si cele la care nu se prajeste nimic, tot de primavara (spring rolls pe limba lor) dar coreene, umplute cu on crevete (o biscuita, vorba filmului), taitei de orez, coriandru si ce mai pica prin zona.
Astea le-am facut eu.
La o carciuma am mancat unele foarte bune care aveau si curry in compozitie.
Da, cu foi de placinta am facut si eu prima oara pachetelele astea, ca acu’ vreo 15 ani de unde foi de orez? Si votez si eu cu varza, ca-i tare buna-n pachețele, numai ca n-as vedea-o chiar obligatorie 🙂