• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ouă prăjite

Jul 16, 2008 costachel Rețete, Rețete cu ouă, Rețete de aperitive, Rețetele lui Păstorel 3


Ouă prăjite Păstorel

Ouă prăjite a botezat Păstorel rețeta asta, așa să-i rămâie numele, chit că denumirea poate da naștere la niște lejere confuzii! Ce trebuie să știți, în afara faptului că rețeta e absolut fabuloasă, este că, în mod sigur, invitații dumneavoastră or să strâmbe zdravăn din nas când vor auzi de ouă, maioneză, bașca prăjeală. Așa că o să vă faceți suficienți draci, dar care vor fi pe deplin răscumpărați de fețele extaziate ale cârcotașilor, după ce vor fi luat prima îmbucătură. Dar să-i dam cuvântul maestrului, nu?

Pentru a duce la bun sfârșit aceasta operație în mai multi timpi, după canoane, începi prin a face din două ouă o maioneză la care adaugi o jumătate de linguriță de oțet, albuș fiert și pătrunjel verde (și albușul, și pătrunjelul foarte fin tocate). Pui sosul deoparte, la răcoare, și pregătești făină, ou bătut și pesmet pisat, întocmai ca pentru șnițel, precum și foarte multe frunzulițe de pătrunjel, fără cotor (cam patru legături pentru șase ouă).

Aceste pregătiri făcute, treci la adevărata preparație Lași ouăle în apa care clocotește cinci minute și cel mult cinci minute jumătate, pentru ca albușul să se întărească și gălbenușul sa rămâie moale (oeufs mollets). Când le scoți de la fiert, le arunci o secundă în apa rece, le cojești în palmă și le pui în farfurie. Tăvălești apoi ouăle prin faină, ou bătut și pesmet. Într-o crăticioară încingi untura sau untdelemn, ca pentru crafle, în mare cantitate. (…) În momentul în care grăsimea se încinge, arunci în ea ouăle, care se prăjesc imediat. Le scoți cu lingura de spumă și le așezi pe o farfurie. În aceeași grăsime arunci pătrunjel și-l lași să se prăjească, până se întărește puțin, ca la mâncare să cronțăie în dinți. Îl scoți, îl scurgi de grăsime și-l pui peste ouă. Ajuns aici, nu-ți rămâne decât să torni maioneza rece peste ouăle fierbinți.

Combinația de rece și cald contribuie mult la savoarea acestei mâncări delectabile. Acel ce n-o cunoaște, va exclama poate:

– Și de ce, mă rog, atâta bătaie de cap pentru niște ouă?

Nu mă îndoiesc însă că, gustând-o, se va convinge că merită osteneala.

N-ar mai fi de adăugat decât că mai mult de un ou de persoană nu merită invitații dumneavoastră și că s-ar putea să descoperiți că e mai practic, mai ales dacă aveți invitați multi, să prăjiți pătrunjelul înainte (că dacă se răcește, nu se-ntâmplă nimic). Și, dacă vreți, le puteți tăvăli doar prin pesmet, renunțând la făină și ou. Cât despre vinul pentru aceste ouă prăjite, aș miza pe o Zghihară, crâncen de seacă. Dar nici o Feteasca Regală așijderea nu mi-ar displace.

S-ar putea să vă intereseze și:

Ouă umplute cu hamsii, capere, castraveciori în oțet și verdețuri Mere prăjite cu îngheţată Ouă tari picante Tortilla cu dovlecei

  • aperitiv, maioneza, oua, pane, Pastorel, reteta, tigaie

3 thoughts on “Ouă prăjite”

  1. Cristisor :) 12/11/2013 at 11:01

    O da !!! trecem la To Do List ! 🙂
    Sunt un fan al transformarii banalului in ceva deosebit care sa surprinda… !Multumesc !

    Reply ↓
    1. costachel Post author12/11/2013 at 11:14

      Cu multă plăcere 🙂

      Reply ↓
  2. Cristi Tache 21/11/2013 at 16:02

    Am reusit de le-am facut.Foarte bune, iar patrujelul de-a dreptul surprinzator . Recomand mai departe cu incredere.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved