Surprinzătoarele ouă la cuptor care urmează mai la vale sunt destul de greu de încadrat într-o categorie anume. Sigur, le putem denumi și ca-n titlu, dar parcă aduc cu ele și o mică adiere de sufleu. Dar, în fine, nu neapărat clasificarea mi se pare mai importantă, ci faptul că e vorba despre o rețetă simplă, surprinzătoare și delicioasă, care va fi, cred, atât pe placul ovo-lacto-vegetarienilor, cât și al creștinilor care vor să respecte Săptămâna Albă. Deși sunt ferm convins că aceștia din urmă, după ce vor face pentru prima dată preparația, își vor aduce aminte de ea și în celelalte perioade ale anului.
Și, cu precizarea că atât cantitatea de smântână, cât și cea de zeamă de lămâie, sunt orientative, să notăm că pentru aceste ouă la cuptor avem nevoie de
8 ouă, 50 g unt,
iar pentru sos
3 ouă,
coaja rasă și sucul de la 1 lămâie, 2 linguri de smântână,
câteva fire de arpagic verde (sau 2-3 cozi de ceapă verde), 4 hamsii (anchovy, anchois) în ulei, 1 cățel de usturoi, 1 lingură de ulei (extravirgin) de măsline, sare și piper.
Mai întâi sosul. Separați albușurile de gălbenușuri. Bateți albușurile spumă tare, frecați gălbenușurile cu sare și piper.
Încălziți uleiul, la foc moale într-o tigaie. Căliți usturoiul, curățat și tăiat felii, cât să-și lase gustul (nu trebuie să se rumenească, doar să-și schimbe un pic culoarea). Eliminați-l și adăugați hamsiile. Zdrobiți-le cu dosul unei linguri de lemn și continuați călirea câteva minute, amestecând. Stingeți focul, presărați coaja rasă de lămâie și arpagicul tocat mărunt.
Când se răcorește un pic, amestecați, cu grijă, sosul cu smântâna, zeama de lămâie și gălbenușurile. Incorporați, la sfârșit, albușurile bătute.
Ungeți bine o tavă cu unt, spargeți ouăle, repartizându-le cât mai uniform, și turnați deasupra crema de hamsii și lămâie.
Puneți, în fine, tava în cuptorul încins dinainte (180ºC) și coaceți ouăle 10-15 minute (în funcție de cât de tari doriți să fie gălbenușurile.
Serviți aceste ouă la cuptor imediat ce-s gata (firește!), decorându-le eventual cu măsline verzi. Iar în pahare turnați un vin alb sec, ușor și sprințar (un Aligoté, de pildă).
Multumim pentru reteta! Arata delicios!
Ce bine arata!