Ei, acuma sigur că știu că denumirea de omletă la cuptor pentru improvizația de mai la vale este una foarte (ba nu, teribil de) incorectă. Dar dacă așa este ea cunoscută la mine-n casă, sub numele ăsta m-am decis să v-o prezint și dumneavoastră. Iar atâta vreme cât este vorba despre o preparație destul de simplă, foc de gustoasă și care, pe deasupra, este de un real folos în multe împrejurări, sper că n-aveți nimic împotrivă, nu?
2-3 cartofi (depinde de dimensiune), 1 ceapă mică (sau, și mai bine, 1 legătură de ceapă verde) 200 g ciuperci, 1-2 căței de usturoi (sau și mai mult, după gust), 100 g afumătură (cabanos, în versiunea din poză, dar dacă vreți altceva…), 4-5 ouă (iarăși, depinde de mărime), ulei, verdeață (mărar, pătrunjel, cimbru, oregano, ce vă place sau ce aveți) sare și piper.
Începeți, firește, cu preparațiile preliminare. Dați jos coaja cartofilor, tăiați-i cubulețe. Spălați repede ciupercile, decupați-le felii. Curățați ceapa și usturoiul, mărunțiți-le cât de fin (dacă folosiți ceapă verde, separați partea albă de cozi). Încălziți cuptorul la 200ºC.
Încingeți puțin ulei într-o tigaie și sotați ciupercile împreună cu usturoiul. Dați-le deoparte, adăugați puțin ulei și rumeniți un pic afumătura. Scoateți și prăjiți cartofii împreună cu ceapa (dacă-i din cea verde, doar partea albă).
Bateți ouăle, sărați, piperați, adăugați verdețurile tocate cât de mărunt (inclusiv cozile de ceapă verde, dacă-i cazul).
Amestecați, în fine, compoziția cu cartofii, ciupercile și afumătura, turnați totul într-o tigaie (tavă rotundă), anti-aderentă și unsă preventiv cu puțin ulei. Băgați totul la cuptor, să se prindă ouăle.
Variante? Evident că infinite și mai ales dependente de stocul cămării și al frigiderului. Așa că vă pot sugera, cel mult, puțin vin alb sec peste ciuperci, niște usturoi suplimentar strecurat printre cartofi, sau 1-2 linguri de vin, lapte sau chiar smântână la bătutul ouălor.
Dacă serviți această pseudo-omletă la cuptor fierbinte, atunci e bine să știți că ar fi minunat ca și pâinea să fie caldă. Cât despre vin: alb, sec și suficient de acid. Nu de alta, dar are de luptat cu destulă prăjeală și grăsime.