Sincer, n-am habar cât de specific californiană e rețeta asta care urmează. Din ce-am studiat (cam în viteză) pe net am reținut că, dacă lângă omletă apare avocado, și în plus cam orice legumă produce respectivul stat american (roșii, măsline, ceapă, hașme, usturoi, ciuperci etc.), bașca ceva lactate (smântână, ca mai jos, alții bagă lapte, poate și niște cheddar ori vreo altă brânză), gata, se cheamă că am obținut omletă californiană. Drept pentru care deducem logic că denumirea e corectă și putem trece la treabă (iar dacă nu e, n-are a face, rețeta e gustoasă și merită oricum povestită). Așadar:
6 ouă, 1 avocado, 2 roșii, 100 g măsline negre, 150 g smântână, 1 cățel de usturoi, 4 linguri de ulei (extravirgin de măsline cică vor californienii), sare.
Mai întâi munca de jos: scoateți sâmburii măslinelor și tăiați-le bucățele, curățați avocado-ul și tăiați-l felii subțiri, spălați roșiile și tăiați-le și pe ele.
Căliți cățelul de usturoi în 2 linguri de ulei și eliminați-l din tigaie când începe să prindă culoare. Turnați smântâna, adăugați avocado-ul, măslinele și roșiile, sărați ușor (aveți grijă, ați pus și măsline!). Fierbeți totul cam trei minute, cât să se lege.
Bateți ouăle 2-3 linguri de apă, sărați ușor și faceți o singură omletă mare, într-o tigaie corespunzătoare (în care ați încins înainte, firește, restul de ulei).
Acoperiți în fine omleta cu jumătate din compoziția preparată mai-nainte, rulați-o, puneți-o în farfurie, turnați deasupra restul de sos și serviți imediat.
Variante v-am indicat destule la început (eventual pot să vă mai dau ideea unor cubulețe mici de piept de pui prin sos), v-ați dat deja seama care-i principiul, așa că n-are rost, zic eu, să insist. Cel mult aș putea să vă sugerez să înlocuiți extravirginul cu niște unt (cam 80 g), că se împacă incomparabil mai bine cu smântâna.
Cât despre vin, americanii sigur ar pofti la un Chardonnay la o omletă californiană, așa că hai să mergem pe mâna lor până la capăt.
e buna de luat in seama