Nov 24, 2010 costachel Interviuri 16
Interviul ce urmeaza l-am acordat in septembrie Alinei Baisan, pentru revista Elle, si taman a aparut in numarul pentru luna decembrie (doar in versiunea print si nitel prescurtat, ca nu-i ca pe site, sa ne intindem cat vrem!). Si-i musai sa va spun ca puteti citi acolo (adica in revista tiparita) si raspunsurile pe care le-au dat Cristina Mazilu, Adi Hadean, Amalia Călugăr, Florin Itu si Laura Sava. Ei, si fiindca azi n-am chef de retete&vinuri, plus ca mi-am zis ca si cititorii acestui minunat site s-ar putea sa fie interesati despre ce mai cred in diverse probleme, iaca, urmeaza mai la vale raspunsurile pe care le-am dat. Ca mancam ce mancam, eventual mai si bem, dar facem si putina conversatie, nu? C-asa-i frumos si politicos…
Cind ai intrat in rindul blogosferei romanesti si cum ti-a venit ideea sa iti faci un blog culinar?
Pai in mai 2008, avand ceva mai mult timp la dispoziție și intoxicat de propaganda cum ca net-ul e viitorul (am ceva rezerve, dar asta-i o cu totul alta discutie) am zis n-ar fi rau sa incerc si in directia asta. Mai intai pe blogspot, in ideea ca sa-mi fac mana mai intai, apoi, din aprilie anul acesta, m-am mutat in casa noua, adica pe costachel.ro
Ce asteptari aveai la inceput de la acesta?
Nu prea mari, mai curand voiam sa vad cam ce-as putea face fara bani, fara cine stie ce promovare, doar cu retetele mele. Acuma sigur ca fiecare om care incepe un proiect de genul asta viseaza, precum vrabia, malaiul, dar mie, cel putin, imi trecea repede. Am fost foarte repede constient ca fara munca multa nu prea se poate…
Ce ocupatie ai, in afara de cea de bloger?
Redactor sef la Romanian Wine Art si mai dau din cand in cand consultanta pe probleme de management de culoare.
Citi vizitatori unici ai pe saptamana (sau alti parametri relevanti de trafic)?
Ei, asta-i problema grea… Pai pe blogspot cred ca aveam la final 3.500-4.000 de unici pe saptamana, cand m-am mutat am ramas practic doar cu abonatii, dar bine ca nu m-am oprit din urcare. In septembrie am depasit, in fine, 2.500 (intre timp, 3.600 – n.m.), ceea ce, pentru un site vechi de nici 6 luni, cu page rank 0 si promovat foarte putin, cred ca nici nu-i foarte rau.
Avind in vedere ca fotografiile de calitate cintaresc mult in acest domeniu, e posibil ca din blogosfera culinara sa rasara si primii specialisti romani in “food styling”?
Ar fi bine, dar n-as prea crede. Din punctul meu de vedere, sigur ca visez la un locsor de pozat, cu toate sculele si consumbilele (farfurii, pahare, fete masa, tacamuri s.a.m.d.), dar investitia ma cam sperie. Pe de alta parte, sigur ca n-ar strica deloc ca food-stilistul sa aiba habar ce-i aia mancare. Ca decoratiuni facute doar pe sistemul “sa fie frumos”…
De ce crezi ca au asa mare popularitate blogurile culinare in Romania?
Pai daca exista un motiv, atunci e acela ca omul cauta mai ales retete de bucatarie personala, nu de restaurant. Asta explica si succesul fantastic al unui anumit gen de revista (mai ales acum vreo 10 ani), si faptul ca lumea cauta mai curand blogul si forumul. De la un Grand Chef sigur ca ai ce invata, dar e destul de putin probabil sa-i poti aplica retetele la virgula.
Cum ti-a schimbat acest blog viata si cum crezi ca a schimbat el viata celor care te citesc?
Pai viata nu mi-a schimbat-o decat in sensul ca, daca inainte ma sunau doar prietenii pentru varii sfaturi, fie ele legate de mancare sau de vin, acum ma intreaba si cititorii pe site. Iar cititorilor nu vreau sa le schimb viata, Doamne fereste!, ci doar sa le dau idei. Cat mai gustoase, sper…
Care sint regulile la tine in bucatarie?
Prefer sa fiu singur, sa-mi pregatesc totul dinainte (cand se poate) si sa am si-un pahar de vin la indemana cand termin. Hidratarea e foarte importanta…
Care este condimentul preferat?
N-am asa ceva, fiecare are locul lui. Chiar si boiaua sau dafinul, dupa care nu ma innebunesc deloc, tot le strecor in anumite preparatii, daca nu se poate fara ele
Pe cine ai invita la o masa extra speciala?
Pe toti cei care spun ca gastronomia romaneasca ori nu exista, ori e proasta. Desi stau si ma-ntreb daca ar merita… Asa ca nu, rectific, as invita doar oameni care stiu sa se bucure de ce le pun in farfurie si sa aprecieze cum se cuvine vinul din pahare.
Ce nu ai in bucatarie si ai vrea sa ai?
Pai in primul rand aș vrea o bucatarie mai mare, cu o insula centrala, daca s-ar putea. In rest, conteaza mai puțin, oricum niciodata nu termini cu inzestrarea, mereu apar oale mai bune, cuțite mai ascuțite, mașini mai performante, gadgeturi mai ingenioase…
Ce apreciezi la o reteta?
Ooo, depinde. Sigur ca in primul rand calitatea produsului finit, dar pot fi cucerit de o idee, de o asociere ingenioasa a unor ingrediente, de o tehnica folosita intr-un mod aparte, de o adaptare indrazneața… In general, daca raman cu ceva, indiferent ce, se cheama ca n-am citit/facut/mancat rețeta respectiva degeaba. Drept pentru care, de obicei, o și povestesc, nu-s egoist.
Mentorul tau in materie de bucate este…
Pastorel. Insa daca mama, Dumnezeu s-o odihneasca, n-ar fi gatit minunat, eu n-aș fi scris niciodata cronica gastronomica…
Interviu realizat de Alina Baisan
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Felicitari pentru interviu!
Un articol salutar – de mult doream sa stiu cum arata “Costachel”, cam ce varsta are, cum/unde experimenteaza retetele si alte detalii generate de curiozitatea fiintei umane.
Ce-as mai gasi interesant: cum s-a ajuns la acest nume de site?
Mult succes in continuare – site-ul e, dupa cum am mai amintit, minunat, ca si retetele, stilul de prezentare si partea grafica.
Felicitari! Felicitari!! Felicitari!!!
Hai ca la cate dureri de cap ti-am dat, meriti sa zic ca oricum in vorbele tale am mai multa incredere, decat in ale multora!
@Liliana: Multumesc!
@AaltcinevaA: am mai povestit, dar vad ca nu strica sa repet. Pseudonimul Costachel a fost ales, acu’ aproape 20 de ani, ca un omagiu pentru Pastorel si al sau inexistent prieten Costache. Si multumesc!
@cofi: daca toate durerile de cap ar fi asa, atunci mai vreau :-)Si, desigur, multumesc pentru incredere!
Felicitari !!! Sa vi se implineasca … asteptarile ! Si de nu postam, sunt sigura ca suntem muuuulti cei care va urmarim/citim/admiram si bineinteles ne inspiram … La mai mare … 🙂
Si eu multumesc pentru explicatiile suplimentare.
Imi permit o mica sugestie: ne-am putea bucura in viitor de ceva mai multe aperitive?
Ar fi imbucurator… 🙂
Mult succes in continuare!
Fantastic interview!
Frumos, se pare ca odata cu documentarea si stuiile culinare vine si cultura, asadar nu trebuie sa fi mare “om” in “Romanica” ca sa ajungi sa fi apreciat cum se cuvine. Eu ma bucur foarte mult de aparitia asta si probabil peste ani sigur o sa-mi amintesc de unde luam eu retete din cele mai sofisticate si nu numai! Foarte frumos si tare mi-as dori sa pot face absolut toate retetele de pe site, poate la casa mea o sa incerc acest lucru pentru ca ma incanta si mai ales de o da Dumnezeu sa nu reusesc in Anglia la o facultate de mate-info viitorul meu va fi in mainile bucatariei (ma refer la continuarea studiilor pe calea culinara). Mult noroc si sa ne intalnim cat de caurand cu toti la urmatoarea mancare!:D
@Flori&Peggy: Multumesc 🙂
@AaltcinevaA: S-a notat!
@Dorinel: La mine a fost mai intai, totusi, cultura (cata a fost si ea), dupa aia a venit gastronomia. Dar m-as bucura sa se poata si invers 🙂
Felicitari Magistre! La cit mai multe aparitii in presa… 🙂
Mi-e dor de ceva bun de mincare…
Magistru, ai? 😀
Da diafanule, magistru in ale istoriei, in ale bucatarelii… Si mai stii tu in ce… 😉
felicitari ! si succesul pe care ti-l doresti ! imi place sa vad si un personaj in poza, nu numai o caricatura ! si imi mai place ca cineva vorbeste de vinurile romanesti si nu numai.a propos am gasit la metro un beaujolais nouveau cu 17 lei sticla.Am cumparat,iti spun impresiile la sfarsitul saptamanii,dupa ce sarbatorim cu prietenii americani thanksgiving.
Chiar sunt curios, la pretul asta am oarece rezerve, da parca poti sa stii 🙂
Felicitari si mult succes in continuare!!!
Iti multumesc frumos pentru recomandare 🙂
Multumesc si cu foarte multa placere 🙂